Poštovani gosp. Babac, iza tvrtke Croatia Pumpe Nova duga je povijest. Molimo Vas da nam je za početak razgovora ukratko prikažete.

Croatia Pumpe Nova nastala je na temelju tradicije i iskustva nekadašnje Jugoturbine - Tvornice pumpi Karlovac čija povijest seže u 1949. godinu. Dobro znamo što je ona značila i znači ovom gradu, gdje praktički nema obitelji koja na neki način kroz generacije s njome nije povezana. Brojni danas priznati stručnjaci ovdje su započinjali karijere, a naši su proizvodi stekli svjetski ugled.
Prije nekoliko godina prijetilo nam je zatvaranje i imali smo blokadu računa s gubicima preko 40 milijuna kuna. No, krajem 2006. i početkom 2007. godine promijenili smo vlasnika i ušli u sastav grupacije Strojopromet iz Zagreba unutar koje posluju i Tvornica ležajeva iz Karlovca i tvornica dizalica Vulkan iz Rijeke. Vlasnik grupacije je gosp. Stjepan KRALJIĆ koji je niz godina živio u Austriji i Švedskoj te koji je bez velike pompe ušao u taj posao. Imenovana je nova Uprava te smo krenuli novim putem. Imali smo ideju i viziju jer smo znali da u rukama imamo dobar proizvod. Kako je rekao Michelangelo: 'Sitnice čine savršenstvo, savršenstvo nije sitnica'. Pumpa je sitnica, ali je za nas savršenstvo i vjerujte da je savršenstvo proizvesti pumpu s protokom 5 m3/s.
Preuzimanje tvrtke dovelo je do organizacijskih promjena u rukovodećem kadru i sasvim nove tržišne orijentiranosti. U prošloj godini smo zabilježili gotovo 25 milijuna kuna eksternih prihoda i približno 60%-tni rast u odnosu na 2007. Trenutno zapošljavamo 140 Ijudi, pretežito mladih i visokoobrazovanih stručnjaka iz različitih polja. Ukupno imamo oko 30 inženjera. Ako dotaknemo pitanje plaće, ona iznosi oko 5000 kuna neto, dok inženjeri startaju s približno 7200 kuna neto. 
Moram napomenti da put do današnjeg uspjeha nije bio lagan, no uvijek smo znali da ga moramo temeljiti na zadovoljstvu kupca i besprijekornoj kvaliteti.

Impresivno zvuči podatak da ste do sada proizveli 70 000 pumpi.

Točno. U proizvodnom programu imamo 500 modela pumpi u 25 glavnih serija. Uglavnom su to pumpe za industrijsku primjenu, a naša najveća snaga je da možemo proizvoditi i razvijati agregate prema specifikacijama kupca. Ponuditi tržištu namjensko rješenje je izazov svake proizvodnje i uvidjeli smo da je ovo naš potencijal te tim pravcem gradimo budućnost. U proizvodnom programu se nalaze uglavnom centrifugalne pumpe raznih namjena u varijacijama konstrukcijskih izvedbi: od niskih do visokih protoka i različitih dobavnih visina i različitih osnovnih materijala. Naime, ovako veliku gamu pumpi rijetko tko ima, a ne smijemo zaboraviti činjenicu da na natječajima često pobjeđujemo jedan KSB. Naša pumpa je poznati svjetski brand i može se naći u Indiji, Pakistanu, Egiptu i Francuskoj, pa sve do Čilea. Trenutno proizvodimo oko 150 novih pumpnih agregata godišnje: od modela za propelere AVZ s impresivnim karakteristikama protoka do malih monoblok-pumpi SOM.

Jesu Ii ti proizvodi rezultat Vašeg vlastitog razvoja ili je riječ o patentima, licencama i sl.

Kao što smo rekli, naši Ijudi su naša najveća vrijednost, tako da se možemo pohvaliti da su svi naši proizvodi plod dugogodišnjeg našeg razvoja. Nakon što smo ušli u sastav grupacije Strojopromet, uložili smo preko 20 milijuna kuna, mahom u modernizaciju tehnoloških kapaciteta i razvoj. Doduše, dok smo prije domovinskog rata bili u sastavu Jugotrubine dosta smo surađivali s KSB-om, Sulzerom i brojnim drugim svjetskim proizvođačima i iz tih suradnji imamo određena iskustva. Ne isključujem mogućnost da smo u jednom dijelu proizvoda koristili njihovo znanje i iskustvo, no sadašnji program je isključivo djelo naših ljudi. Uvidjeli smo da bez vlastitog razvoja novih proizvoda, inovacija i razvijanja novih tehnologija nema tržišne perspektive pa svakodnevno radimo na njihovom jačanju. Možemo se pohvaliti da trenutno raspolažemo velikim i modernim razvojnim timom koji je u stanju odgovoriti na svaki zahtjev kupca u razvoju hidrauličkih i konstrukcijskih parametara. Neke licence koje smo imali, zadržali smo, pogotovo za naše brodske pumpe CG koje su rađene po licenci Thune Eureka. Trudimo se što češće uvoditi inovacije na tržište pa smo osnovali inovatorski tim koji je ove godine na međunarodnoj izložbi Arca osvojio zlatnu plaketu za visokotlačnu pumpu u vertikalnoj izvedbi.

Proizvodna linija je kompleksna i vidimo da pokrivate sve segmente proizvodnje, od izrade do probnih ispitivanja.

Tako je. Imamo potpuno zaokruženu i optimiranu tehnološku liniju. Imamo vlastitu Ijevaonicu u kojoj možemo Iijevati crne i obojene metale mase do 1500 kg, vlastitu modelariju za izradu Ijevačkih alata, numeričke i klasične strojne linije karusela, bušilica, brusilica, glodalica i sl, montažnu i ispitnu stanicu u kojoj testiramo svaki proizvod u simulaciji realnih uvjeta. Posebno se ponosimo ispitnom stanicom koja je najveća ovakve namjene u ovom dijelu Europe. Nadalje, posjedujemo i veliko skladište rezervnih djelova tako da smo u stanju promptno reagirati na zahtjeve kupaca. Važan je segment aktivnost postprodajnih usluga tako da imamo vrhunski opremljene stručne timove koji unutar 24 h mogu doći na lokaciju kupca kako bi napravili pregled ili remont agregata, mjerenje vibracija i protoka, provjeru centričnosti i ostala dijagnostička ispitivanja. Dakle, naš proizvod je u potpunosti hrvatski: od razvoja, odljevaka i proizvodnje do završne montaže.

Nabrojite nam najznačajnije reference.

Možemo se pohvaliti brojnim referencama, ali osvrnut ću se samo na zadnje dvije godine. Među najznačajnijima su NE Krško gdje svake godine radimo remont pumpi sekundarnog kruga, a tu su i željezare u regiji: US Steel Smederevo, Mittal Steel Zenica i CMC Sisak. Upravo za CMC Sisak smo u roku od svega četiri mjeseca isporučili 17 vertikalnih višestupanjskih bunarskih pumpi. Tu su i Vodovod Osijek gdje smo radili projekt crpne stanice GAT, Vodovod iz Makarske i Vodovod i odvodnja iz Šibenika. Prošle godine smo sa Siemensom isporučili rashladne pumpe za INA Rafineriju nafte Sisak, a krajem 2007. i najveće pumpe u modernoj hrvatskoj povijesti za TE-TO Zagreb. Tijekom ove godine odradili smo izuzetno velik remont pumpi u pogonu DINA u Omišlju.
U brodogradnji smo također dosta prisutni tako da smo u zadnje dvije godine isporučili pumpe za sedam novogradnji Uljaniku i za dvije novogradnje Brodosplitu. Trenutno imamo velike ugovore za isporuku pumpi za Vodovod Makarska te za tri novogradnje u Uljaniku i Brodosplitu.
Ako govorim o brodogradnji, moram istaknuti kako smo s njom povezani 35 godina. Danas smo u ovom dijelu Europe vodeći što se tiče programa za brodove. Nama je brodogradnja nepovoljna jer je cjenovno prilično limitirana i ti se pariteti godinama ne mijenjaju. Trenutno radimo na smanjenju poslova za brodogradnju i cilj nam je da oni ne obuhvaćaju više od 25% poslova. No, iako nismo puno zaradili, ipak smo profitrali. Kada radite pumpe za brodove, one su od prvog dana, dakle od lijevanja, pa do svih ostalih faza, nadzirane od strane registara koje je brodovlasnik imenovao. Na stanoviti način to je veliko i dragocjeno iskustvo. Istina je da smo dobili manje novca, ali su nas na taj način uvjetno prisilili da ponovno testiramo znanje i nikada si nismo mogli dopustiti da na takvoj provjeri padnemo. To je nešto na čemu smo temeljili viziju. Utvrdili smo da ovdje zaista postoji kvaliteta i da nikada nismo pali ispod zacrtane granice. Obično s teškoćama dolazi do pada kvalitete, rezanja kadrova i sl. I kod nas je bilo problema, no zadržala se ozbiljnost i pristup što nam je dalo osnove da krenemo dalje.

Prema kojem ste tržištu najviše orijentirani? Tko su Vam najveći kupci?

Naši najveći kupci dolaze iz područja vodoopskrbe i energetike te brodogradnje, tako da se najviše okrećemo prema njima. Oko 40% naše proizvodnje realizira se kao izvoz i to uglavnom u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Veliku Britaniju i Njemačku. U protekloj godini smo ostvarili prodaju u 36 zemalja, dok na našem tržistu zapravo ne postoji ozbiljnija industrijska proizvodnja pa nema veće potrebe za našim proizvodima i uslugama. No, važno je napomenti da smo tijekom godina našli mjesto u svim domaćim šećeranama, vodovodima, brodogradilištima, toplanama, rafinerijama i svakako postali tržišni lider. Naš kupac je svatko tko cijeni kvalitetan proizvod i ne želimo ići ispod određene razine tehničke prihvatljivosti pa ne krijemo da niti možemo niti želimo cjenovno parirati azijskim proizvodima sumnjive kvalitete.

Osjećate Ii posljedice gospodarske krize?

Mogu reći da se nismo bojali krize, prvenstveno zahvaljujući strateškim potezima Uprave čime smo u ovoj godini osigurali rast realizacije za 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Doduše, kriza se osjeća na tržištu što se tiče ugovaranja velikih projekata koji su mahom otvoreni, ali 'na čekanju'. Uz poduzimanje niza mjera štednje i racionalizacije, možemo reći da smo uspješno prebrodili val najjače krize. Kao što je poznato, velika svjetska gospodarstva pokazuju znakove izlaska iz krize što će svakako pozitivno utjecati na tržiste investicija i kapitala pa se nadamo konjukturi već početkom iduće godine. Inače, tijekom 2007. i 2008. godine ostvarili smo prosječni godišnji rast realizacije od 30% tako da možemo reći da u ovoj godini bilježimo usporeni rast. Svakako je važno reći da smo kroz cijeli period krize imali pozitivan stav koji su osjetile sve interesne strane (kupci, dobavljači i posebice djelatnici) što je značajno doprinijelo poslovnoj stabilnosti.

S obzirom na program pumpi koje imate, u kojem dijelu vidite izazove budućnosti i hoćete Ii se širiti u neka nova područja?

Svakako da već postoje razvojni planovi za blisku budućnost u pogledu razvoja vlastitih proizvoda i u pogledu širenja na nova tržišta pa smo započeli ozbiljne aktivnosti, a posebno prema naftnim kompanijama na bliskoistočnom području. Što se tiče razvoja vlastitih proizvoda, već smo ušli u početne aktivnosti na razvoju malih vodnih turbina, gdje je sve veća potražnja za turbinama do 5 MW kako bi se u potpunosti iskoristio energetski potencijal brzih rijeka na ovim prostorima. Otvorio nam se i prostor za kompleksne inženjerske usluge projektiranja, tako da je u pripremi otvaranje povezane tvrtke koja će se baviti isključivo projektiranjem i tehničkim konzaltingom. Projektiranje se usko veže na naš proizvod, a naše iskustvo je garancija kvalitetnog odabira agregata imajući u vidu sve parametre korisničkih zahtjeva. Također, naša percepcija i vizija je da budemo vodeći dobavljač namjenskih centrifugalnih industrijskih pumpi velikih parametara, tako da smo započeli blisku suradnju s Ijubljanskim Turboinštitutom na projektu revitalizacije pumpi u TE Kakanj. Blisko surađujemo i s fakultetima i institutima tako da smatramo da je potencijal širenja golem i vjerujem da ćemo se uspješno prilagoditi svim tržišnim zahtjevima. 
Spomenuo bih kako smo nedavno pobijedili na velikom natječaju. Riječ je o TE Maritsa Iztok u Bugarskoj gdje smo s našim partnerima odabrani za realizaciju projekta vrijednog 2 mil. eura, te se trenutno čeka odobrenje investicijske banke koja taj projekt financira. Na tom su poslu naši ljudi radili godinu dana. Dodat ću samo kako smo ove godine po svijetu poslali oko 1900 ponuda.

I za kraj, molimo Vas da nam kažete nešto o planovima za budućnost.

Planovi za budućnost su veliki i već smo ušli u projekt nabave obradnih centara te softvera koji će doprinijeti boljoj optimizaciji tehnoloških kapaciteta i projekata. Prema ISO 9001 smo već certificrani, a kako smo društveno odgovorni, za mjesec dana slijedi i ISO 14 001 certifikacija o upravljanju okolišem. Kratkoročno gledano, plan je agresivno osvajanje bliskih tržista, stoga za iduću godinu imamo u vidu brojne inozemne sajmove i inovatorske nastupe.
Ako govorimo o planovima za budućnost, naravno da će svi naši zacrtani dugoročni razvojni planovi i vizije biti u velikoj mjeri određeni općim tržišnim prilikama, ali smo u potpunosti uvjereni da ukupni potencijal naše tvrtke u svim segmentima rada i poslovanja jamči da ćemo se i dalje uspješno razvijati i nastaviti dugu tradiciju.