Možete li ukratko predstaviti World Sustainable Energy Days 2022?

World Sustainable Energy Days (WSED) je vodeća međunarodna konferencija o energetskoj tranziciji i klimatskoj neutralnosti koja se svake godine održava u Welsu u Austriji. Moto ovogodišnjeg skupa je 'Energetska tranzicija - punom brzinom naprijed!'
Novi paket 'Zreli za 55' za cilj ima usmjeriti Europsku uniju prema klimatskoj neutralnosti. Energetika je zaslužna za 75% emisija stakleničkih plinova. Ubrzavanje energetske tranzicije je kritično! U 2022. godini WSED će predstaviti dalekosežnu pretvorbu politike, tehnike i tržišta kako bi se ostvarila klimatska neutralnoast i kako bi se ubrzao stupanj promjene. Pokazat ćemo kako možemo povećati prihvatljivost, pokrenuti ulaganja i učiniti da se sve odvija - punom brzinom!


U ponudi WSED-a je šest konferencija, poster-sekcija i stručni sajam u četiri dana održavanja. Većina tih događanja bit će uživo, a konferencije će se istodobno održavati i 'online'. Koji je vaš koncept? Kako se dobro u to uklapate? 

Svakako, WSED nudi sveobuhvatan program tematskih konferencija i interaktivnih događanja. U svega nekoliko dana pokrit ćemo široki raspon tema iz područja energetske tranzicije, uključujući energiju iz biomase, energetsku učinkovitost, industrijsku učinkovitost, elektromobilnost i još mnogo toga. Usmjereni smo na politike, tržište i tehniku i tako pomažemo našim sudionicima ostati na vrhu ključnih događanja. Naš je cilj ponuditi veliku vrijednost u vremenu. Kako zapravo nema usporednih događanja, neće biti ni potrebe za izabiranjem tema. Bit će moguće sudjelovati na svakoj! Poster-sekcija, stručni sajam i večere nakon skupova zaokružuju program i pružaju odlične prilike za umrežavanje.

Imamo veliku skupinu sudionika koji se svake godine vraćaju. Zbog toga nam je uvijek drago jer to potvrđuje kako su zadovoljni i vrijednosti koje vide u našim događanjima. Znaju da će im biti pružene visokovrijedne informacije i dobre mogućnosti za umrežavanje.


Kome su World Sustainable Energy Days 2022 primarno namijenjeni? Jesu li to ponajviše sudionici, posjetitelji i izlagači iz Austrije ili ciljate na one i iz šireg okruženja?

Privlačimo širok raspon poslovnih sudionika koji su uključeni u energetsku tranziciju, istraživačku zajednicu iz područja energetske učinkovitosti i predstavnike javnoh tijela na državni, regionalnim i lokalnim razinama. Cijelo to rastuće područje energetske tranzicije okupit će se u Welsu! To je iznimno međunarodno događanje - s obzirom na njegov sadržaj, ali i njegove sudionike. Svakeg godine pružamo dobrodošlicu stručnjacima iz više od 60 zemalja. Konferencije vrlo dobro opravdavaju svoj naziv: SVJETSKI dani održive energetike.


World Sustainable Energy Days 2022
World Sustainable Energy Days 2022

Koje bi koristi za posjetitelje iz Hrvatske moglo imati sudjelovanje na World Sustainable Energy Days 2022, prisustvovanje stručnim skupovima i radonicama i/ili obilazak stručnog sajma?

Novi paket 'Zreli za 55' za cilj ima usmjeravanje EU na put prema klimatskoj neutralnosti. Sada moramo ubrzati energetsku tranziciju na svim područjima - zajedno!! Na WSED-u raspravljamo kako. Usporedno s konferencijama, stručni sajam je usmjheren na obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, a osobito na toplinu iz obnovljivih izvora, građevinske materijale i fotonaponske sustave. Austrijske i međunarodne tvrtke predstavit će svoje posljednje inovacije proizvoda.

Ništa ne može zamijeniti vrijedno iskustvo susretanja i raspravljanja s kolegama na događaju uživo i dobivanja informacija iz prve ruke o zadnjim inovacijama proizvoda na sajamskim prostorima. Iskoristite priliku i pridružite nam se u Welsu! Austrija nije daleko! 


Koliko ove godine očekujete sudionika na konferencijama?

Svake godine WSED privlači više od 650 stručnjaka iz više od 60 zemalja. Čak i 2021. godine - usred pandemije - održali smo uspješno 'posebno izdanje' kao hibridni događaj i ostvarili istu razinu ukupnog broja sudionika, uključujući i više od 100 sudionika uživo u Welsu. Ove godine već primjećujemo vrlo dobru prijavu za sudjelovanje uživo. Ljudi su gladni umrežavanja i raspravljanja 'oči u oči' i drago nam je da ćemo im to ponovno moći ponuditi. Za one koji i dalje nisu u mogućnosti putovati, i daljue pružamo mogućnost za digitalno povezivanje s konfrencijama. 


Koja je uloga OÖ Energiesparverbanda i zašto se pokrenuli World Sustainable Energy Days?

OÖ Energiesparverband (ESV) je regionalna energetska agencija Gornje Austrije. Osnovala ga je pokrajinska vlada 1991. godine i pokreće energetsku tranziciju promičući energetsku učinkovitost, obnovljive izvore i elektromobilnost. Pružano sveobuhvatne usluge kućanstvima, tvrtkama svih veličina i lokalnoj samoupravi. Također podržavamo energetske tehnološke tvrtke u kontekstu 'Cleantech-Clustera'.

Agencija također djeluje na europskoj i međunarodnoj razini u sklopu suradnje na projektima i partnerstva. Međunarodnu konferenciju i stručni sajam usporedno održavamo od 1993. godine, iako od početka s mnogom manjom i manje globalnom posjećenošću. S godinama, narasli su u vodeće međunarodno događanje!


I za kraj, što mislite, koliko su iskustva Gornje Austrije u energetskoj tranziciji prikladna za primjenu u zemljama kao što je Hrvatska i zašto?

Gornja Austrija, jedna od devet austrijskih saveznih pokrajina s 1,5 milijuna stanovnika, vodeća je u čistoj energetskoj tranziciji. To je čini savršenim mjestom za održavanje ove konferencije. Zahvaljujući značajnim povećanjima energetske učinkovitost i primjene obnovljivih izvora, emisija stakleničkih plinova iz cijelog zgradarstva smanjena je u 10 godina za 39%. Čak 60% sustava grijanja u Gornjoj Austriji radi na obnovljive izvore i iz njih potječe čak 31% primarne energije. Godišnje se u obnovljive izvore i energetsku učinkovitost već ulaže 2,8 milijardi eura.

Pokrajinski strateški pristup energetskoj tranziciji podržava razvoj dinamične industrije koja uspješno izvozi širom svijeta. Razdvajanje potrošnje energije i gospodarskog rasta u proteklim godinama dovelo je do promjene igre, potvrđujući da energetska učinkovitost i gospodarska snaga mogu ići ruku pod ruku. Na WSED-u sudionici će moći poslušati o našim iskustvima, ali i o sjajnim primjerima iz cijelog svijeta, pomažući im u pronalažanju pravog pristupa i rješenja za specifične namjene.