Poštovani gosp. Međeški, molimo Vas da nam u nekoliko riječi predstavite tvrtku AQT.

AQT je osnovan 1999. godine. Mogu reći kako smo se pojavili u pravo vrijeme. Naime, upravo su tada sazrijele prilike da se u području cjevarstva uvedu novi materijali. U to su vrijeme naši monteri i projektanti počeli prihvaćati plastiku kao materijal koji uspješno zamjenjuje metal. Normalno, početak je bio težak, bilo je puno predrasuda ali tako je sa svakim novim materijalom na tržištu.
Od početka smo generalni zastupnik njemačke tvrtke Aquatherm, jednog od vodećih proizvođača plastičnih cijevnih sustava. Osnovan je 1973. godine kao tvrtka za razvoj, proizvodnju i ugradnju podnog grijanja i u to je vrijeme bio jedan od prva tri ponuđača sustava podnog grijanja s toplom vodom. Zastupamo i prodajemo isključivo Aquathermove proizvode i na to smo ponosni. 
Imali smo problema u početku, no pristupom koji se bazirao na njemačkoj filozofiji jake logistike i potpore projektantima i monterima kroz razna školovanja i stručna putovanja, uspjeli smo probiti led. Primjera radi, u pet je godina preko 400 montera prošlo edukacije u Njemačkoj gdje su dobili certifikate kako bi mogli kvalificirano raditi s Aquathermovim proizvodima. Godine 2006. imali smo skok u prodaji te smo bili među prvih deset u svijetu po ugrađenoj količini robe. U to je vrijeme Aquatherm izvozio u 64 zemlje svijeta pa je to naše mjesto bio zaista izniman uspjeh.
Moram reći da smo 2008. godine u Hrvatskoj ugradili preko 1000 km polipropilenskih cijevi za pitku vodu, grijanje i hlađenje. Dodao bih ovome kako smo te godine imali promet od približno 30 milijuna kuna i s time smo vrlo zadovoljni. Kako nudimo jedino program instalacija za ugradnju 'pod krovom' za pitku vodu, grijanje, hlađenje i gašenje požara raspršenom vodom (sprinkleri), ti su rezultati više nego zadovoljavajući.
Danas AQT ima sedam zaposlenih, centralno skladište u Zagrebu i filijalu u Splitu.

Kvaliteta proizvoda stavljena je na prvo mjesto. O tome dovoljno govori podatak o 10-godišnjem jamstvu koje dajete na sve proizvode.

Kvaliteta je naša prednost. Stojimo iza svakog proizvoda i upravo je 10-godišnja garancija na sve proizvode pokazatelj naše vrijednosti.
Ako govorimo o novim proizvodima, sve se više okrećemo većim dimenzijama PP-R cijevi namijenjenih za ugradnju unutar objekta (‘pod krovom’). Spomenuo bih i PP-R razdjelnike velikih dimenzija koji se izrađuju prema dokumentaciji naručitelja. Za njih je pokazan širok interes jer imaju odlične karakteristike.
Okrećemo se novim proizvodima koji su atraktivni i interesantni, kao što je Climatherm - fazerkompozitna cijev za strojarske instalacije. 
No, moram reći kako se segment površinskih grijanja i hlađenja pokazao jako dobar i u tome imamo izvrsne rezultate. Aquatherm je napravio sasvim drugačiji pristup od konkurencije. U sustavima zidnog i stropnog grijanja i hlađenja napustio je upotrebu cijevi iz koluta. Aquatherm je razvio cijevne registre kvadratnog presjeka, koji radi boljeg prijenosa topline naliježu na zid ili spušteni strop u površini, a pored toga su izuzetno fleksibilni u primjeni. 
Ako gledamo budućnost razvoja Aquatherma, polako se profilira na određene stvari koje drugi proizvođači ne rade. Prije svega mislim na proizvodnju cijevnih sustava koji imaju velike dimenzije, specifične sustave površinskog grijanja i hlađenja itd. Moram spomenuti proizvod koji za sada nismo uspjeli probiti na domaće tržište zbog nešto veće cijene, a to je Firestop. Riječ je o teško zapaljivom PP-R cijevnom sustavu za izradu mokrih protupožarnih sprinklerskih instalacija koji se sastoji od cijevi dimenzija 20 - 125 mm i brojnih priključnih i spojnih elemenata. Ima najznačajnije protupožarne certifikate, pa i hrvatske, a karakterizira ga to što nema korozije cijevi pa ni opasnosti od začepljenja sprinklerskih glava i gubitka funkcije, montaža je puno brža i lakša, masa je puno manja u odnosu na metalni cjevovod i smanjena je potreba za održavanjem. Životni vijek iznosi 100 godina! Firestop karakterizira još jedna vrlo bitna stvar, a to je da se ne moraju raditi spušteni stropovi kako bi se cijevi sakrile od pogleda, već se cijevi mogu ugraditi izravno u betonsku stropnu ploču.
Ako govorimo o proizvodima u budućnosti, moram dotaknuti područje brodogradnje. Izrada cijevnih instalacija od plastike, za razliku od metala, daleko je bolja. Nema korozije i ušteda na ukupnoj masi broda je ogromna. Uzmimo za primjer brod koji prima oko 3000 putnika. Na njemu se nalazi približno 100 km cijevi. Ugrade li se plastične cijevi, brod je za oko 1000 t lakši i spušta mu se težište! Ne smijemo zaboraviti što to znači za stabilnost broda, rad motora i uštede na gorivu.

Kakvo je stanje na tržištu polimernih cijevnih sustava u Hrvatskoj?

Stanje u Hrvatskoj definitivno nije dobro. Najveći je problem što je u graditeljstvu velik nered i što se od opreme ugrađuje svašta jer se ne poštuje struka! Problem je i u tome što ima jako puno pridošlica koje ne poštuju pravila struke, već isključivo gledaju profit. Naravno, određeni broj tih profitera nije opstao, ali i dalje imamo ‘vladavinu profita’. 
Po mom skromnom sudu, bit problema je što su u startu velika davanja. Kao prvo, cijene zemljišta, ali i komunalija su previsoke. Da bi se došlo do neke tržišne normale, troškovi se režu na razne načine, a prije svega na materijalu. Dakle, kvalitetni materijali zamjenjuju se jeftinijima i tu nastaje problem. Do 2009. godine postojao je znatan broj ljudi koji su vodili računa o opremi koju ugrađuju i razmišljali su dugoročno. U tom smo segmentu graditeljstva pronalazili kupce. Isto tako, našu su kvalitetu prepoznali investitori mnogih poslovnih zgrada i hotela. No, trenutno je vrlo loše stanje glede investicija pa se troškovi režu koliko god mogu. 
Loše je i to što su se na tržištu pojavile razne imitacije naših prozvoda. Naime, Aquatherm ima zelenu boju kao zaštitni znak svojih proizvoda i, kada smo počinjali prije 10 godina, na tržištu je svaki prozvođač imao drugu boju. U zadnjih pet godina najveći dio konkurencije je pozelenio. Zelena boja je, naime, postala sinonim za PP-R i Aquatherm što nije dobro jer se uvoze razni cijevni sustavi izrađeni velikim dijelom od recikliranog materijala iz Kine, Turske i sl.
Ako govorim o tržištu danas, vlada veliki nered. Naravno, sve to rezultiralo je padom prodaje, no vjerujem kako će se tržište ponovno profilirati. Onog trenutka kada prođe ova, naša kriza, a što će (vjerujem) biti tek u drugoj polovici sljedeće godine, tržište će opet biti kao nekad.

Imate velik broj certifikata. Recite nam o tome nešto više.

Aquatherm vodi izuzetno veliku brigu o cetifikatima i danas ima certifikate najuglednijih svjetskih institucija. Trenutno izvozi u sedamdesetak zemalja čije certifikate također ima, a i sve bitne brodarske certifikate. Naravno, tu su i svi važniji hrvatski certifikati.

Možete li izdvojiti najvažnije reference?

Imamo zaista impozantne reference diljem Hrvatske. Radili smo brojne hotele, poslovne centre, apartmane itd. 
Istaknut ću vrlo zanimljiv podatak koji dovoljno govori o prepoznavanju Aquathermove kvalitete. Jedan od najvećih lanaca hotela, Marriott, usvojio je standard po kojem svi novoizgrađeni hoteli, ali i oni u kojima se vrše određene izmjene, moraju imati Aquathermove cijevne sustave. To je velika potvrda kvalitete.

Naravno, tu je i zaštita okoliša. Sustav cjevovoda Fusiotherm je prvi dobio oznaku svjetske organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace 'Product Approved by Greenpeace'. Što nam možete reći o tome?

Zaštita okoliša je vrlo važan segment filozofije poslovanja Aquatherma. Očuvanje okoliša prepoznato je od samih početaka djelovanja te je uloženo puno novaca, znanja i truda kako bi sve što se proizvodi bilo ekološki prihvatljivo. To je potvrdila jedna od najuglednijih svjetskih organizacija za zaštitu okoliša - Greenpeace. Tri godine trajala su ispitivanja njihovih timova i vršili su neprestana probna ispitivanja u tvornici: danju, noću i vikendima, ali isplatilo se. Aquatherm je dobio licencno pravo da na svoje proizvode Fusiotherm smije stavljati oznaku ‘Product Approved by Greenpeace’. Također je stavljen na Greenpeaceovu listu 'Proizvoda za budućnost' kao jedini proizvođač cijevnih sustava na toj listi.

Možete li još za kraj podrobnije pojasniti tu filozofiju Aquatherma koju ste spomenuli.

Kvaliteta, stručnost, pouzdanost i dosljednost u onome što radimo - to su imperativi. Aquatherm je vodeći svjetski prozvođač polipropilenskih cijevnih sustava i u tom će se smjeru i dalje razvijati te neće svaštariti. Proizvodi Aquatherm su poznati u cijelom svijetu, kao i predanost i želja da se bude u samom svjetskom vrhu proizvođača cijevnih sustava.