Možete li nam za početak u nekoliko riječi ukratko predstaviti tvrtku EMA?

EMA je poduzeće sa preko 35 godina iskustva u rješavanju problema mikroklime zatvorenih i otvorenih prostora: od stanova, ureda, muzeja i depoa, do bazena, ugostiteljskih objekata i industrijskih pogona. Dugogodišnje zastupanje najpoznatijih svjetskih proizvođača uređaja za ovlaživanje, odvlaživanje, ionizaciju i pročišćavanje te adijabatsko hlađenje zraka (za hlađenje otvorenih prostora i terasa i za hlađenje zraka u klima-komorama) rezultiralo je brojnim referencama u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Praćenjem najnovijih tehnoloških dostignuća EMA kontinuirano obogaćuje svoju ponudu visokokvalitetnim, inovativnim uređajima za komfornu i zdravu mikroklimu. Naravno, posebnu podršku pružamo projektantima i instalaterima.

Svi kažu da je kriza prošla. Kakvo je Vaše mišljenje o tome? Graditeljstvo je i dalje na koljenima i ima li stoga potražnje za opremom za ventilaciju i klimatizaciju?

Kriza je relativan pojam. Mnogima je kriza mantra koju svakodnevno izgovaraju, a samim time je i žive, poput nekih naših političara. Osobno mislim da ne postoje apsolutno negativne stvari u životu pa i kriza ima svoje pozitivne strane. Jedna od njih je ta što donosi profiliranje sposobnih i inovativnih, jer takvi opstaju usprkos problemima na tržištu. Zbog toga što su svi oprezniji s trošenjem sredstava, to donosi i drugu pozitivnu stvar, a to je da počinju više obraćati pažnju na ugled i tradiciju tvrtki jer samo poštenim radom može se stvoriti, a jako poštenim radom i održati dobar ugled na tržištu.
Potražnje za opremom ima i siguran sam da će biti u daljnjem porastu. Kako smo našu aktivnost u protekloj godini povećali u nekim segmentima poslovanja, a i znatno proširili na države u regiji, nemamo bojazni za stabilnost i rast našeg poslovanja.

Po jednom Vašem proizvodu osobito ste poznati kod vlasnika restorana i kafića. O čemu se radi?

Riječ je o Normist - sistemu adijabatskog hlađenja otvorenih prostora i terasa. U posljednjih 10 godina opremili smo brojne restorane i kafiće, hotelske terase, privatne terase i razne druge objekte slične namjene. Riječ je o stotinama sistema odrađenih u suradnji s našim distributerima i mnogim montažerima. Posebnost naših sistema su neke tehničke prednosti i inovativnosti koje drugi proizvođači sličnih sistema nemaju, ali i visoka kvaliteta koju kupac dobiva uz vrlo prihvatljivu cijenu.
Također, za razliku od ostalih proizvođača, u našoj ponudi imamo visokotlačne pumpe kapaciteta 0,5 - 135 l/min, čime praktički pokrivamo sve moguće primjene ovih sistema.

Slično rješenje koristi se i kod vanjskih jedinica sustava klimatizacije. Koliko su ta rješenja tražena i tko su najvažniji korisnici?

Prethlađenje vanjskih jedinica klima-uređaja ('chillera', 'roof-topova' itd) iznimno je važna primjena sistema Normist. U posljednjih nekoliko godina opremili smo brojne objekte i rezultati su za investitore odlični. Najčešći problem koji se javlja u vruće ljetne dane, kada termo-sklopka blokira rad vanjskih jedinica klima-uređaja uslijed previsoke vanjske temperature, u potpunosti se eliminira. Dobivene energetske uštede su doista značajne pa se sistem isplati u vrlo kratkom roku, u pravilu već u prvoj ljetnoj sezoni od postavljanja. Uz navedeno, zahvaljujući sistemu prethlađenja, produljuje se vijek trajanja 'chillera' uslijed manjih tlakova, povećava kapacitet hlađenja i uređaji tiše rade.

Na ovaj način rješavamo i probleme neadekvatnog postavljanja 'chillera' u poluzatvorenim prostorima ili prostorima bez dovoljne cirkulacije zraka. U usporedbi s niskotlačnim sistemima, znatno je manja potrošnja vode uz veći efekt, a jako česte improvizacije s ručnim polijevanjem vode nisu usporedive ni po učinku ni po trošku.
Razlog zašto se sve više investitora odlučuje za sistem Normist je i jednostavnost i pouzdanost, lako postavljanje i održavanje te osiguran servis i rezervni dijelovi. Zato ne čudi da su u ovakve sisteme investirali oni koji, osim ušteda, promišljaju ekološki poput VIPneta, Hrvatskog Telekoma, Plive, Ericsson Nikole Tesle, Konzuma, Lidla, Mercatora, Hrvatske narodne banke, Zračne luke Split, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Raiffeisen Banke, Nove TV, kogeneracijskog postrojenja u Udbini, Bosnalijeka u Sarajevu i mnogih drugih.

U programu imate i rješenja za bazene i plivališta. Možete li reći nešto više o tome? Za koga su ti proizvodi namijenjeni?

U programu imamo odlične proizvode naša dva principala: engleske tvrtke Calorex i slovačke tvrtke Microwell.
Calorex je dobro poznat na tržištima Hrvatske i regije, za koje smo zastupnici. Odvlaživači zraka i klima-komore za zatvorene bazene odlikuju se visokom kvalitetom, kako i dolikuje originalnim engleskim uređajima. Njihova druga karakteristika su inovativnost i visoka energetska učinkovitost, jer se njihov rad bazira na tehnologiji toplinske pumpe. Imamo kompletna rješenja za zatvorene bazene, od privatnih do olimpijskih, što uključuje odvlaživanje, grijanje zraka i grijanje vode.
Naš najnoviji principal, tvrtka Microwell, idealno se uklopio u naš program i to u pravo vrijeme, kada je izgradnja otvorenih bazena u velikom porastu. Toplinske pumpe za grijanje i hlađenje vode bazena odlikuje najveći COP na tržištu i patentiran izmjenjivač topline od titana. Uz to, osim 'klasičnog' kompaktnog uređaja, Microwell nudi i split toplinske pumpe koje omogućuju ostvarenje sna svakog arhitekta, projektanta i investitora: bešuman rad i veliku fleksibilnost u pozicioniranju uređaja. Uz sve to, cijena ovih uređaja je iznimno prihvatljiva te je sigurno najbolji omjer kvalitete, kapaciteta i cijene na tržištu. Stoga ne čudi da Microwell ima najveći rast prodaje u Nizozemskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

Osim toplinskih pumpi, Microwell proizvodi i odvlaživače zraka za zatvorene bazene i ostale prostore, koji su vrlo zanimljivi zbog male potrošnje i raznih mogućnosti poput izbora kućišta koje može biti plastično, metalno ili od inoksa. Metalno kućište se pritom može isporučiti u bilo kojoj RAL boji bez posebne nadoplate, što garantira uklapanje u svaki ambijent.
Uređaji se proizvode u novoj, najmodernijoj tvornici, a prema reakcijama na tržištu, siguran sam da smo opet dobili ono po čemu je EMA poznata: principala koji proizvodi visokokvalitetne, inovativne uređaje koji se uvijek pokazuju kao najbolje investicije.