Što za nas znači pojam dobre klime? U prvom redu, pod time podrazumijevamo temperaturu prostorije koja nam je ugodna, neovisnu o godišnjem dobu. Međutim, kada je riječ o udobnosti ili ljudskoj učinkovitosti, osim o temperaturi, treba voditi računa i o vlažnosti zraka. Zonom udobnosti definirana je međusobna povezanost tih pojmova i time područje u kojem se najugodnije osjećamo i u kojem smo spremni za postizanje najboljih mentalnih i fizičkih rezultata.  

Sustavima klimatizacije Toshiba postiže se savršena klima u prostoriji zahvaljujući spoju intuitivnog upravljanja korisnika i vlastitog tehničkog rješenja hibridnog invertera i rotacijskih kompresora: zahvaljujući inteligentnoj regulaciji maksimalno se učinkovito proizvodi točno potrebna količina rashladne ili toplinske energije koja odgovara trenutačnom opterećenju. Bez osjetnih oscilacija klima-uređaj prati profil grijanja i hlađenja prostorija, u načinu rada za hlađenje i u načinu rada za grijanje.


Ostanite zdravi!

Čist zrak u prostoriji mnogo je više od luksuza. Prema aktualnim istraživanjima alergičari čine oko 30% populacije, prema podacima njemačkog Instituta Roberta Kocha (RKI). Prema istraživanjima RKI-ja, oko 1/4 djece i mladih boluju od neke alergijske bolesti. Najvećim dijelom to su oboljenja dišnih putova. Pri tome su prednosti rješenja električnih filtara za zrak neosporne, što su već i dokazala brojna sveučilišta. Premda ugledni proizvođači poput Toshibe ne obećavaju nikakva čuda u pogledu uklanjanja virusa i bakterija, korištena tehnička rješenja filtara mogu presudno doprinijeti održavanju zraka u prostorijama zdravim i bez štetnih tvari.


Nova zidna jedinica uređaja Shorai Premium za kućansku primjenu s učinkovitim ozonskim pročišćivačem zraka

Visoka kvaliteta zraka = visok prodajni potencijal

Ta tema obuhvaća i poslovni aspekt koji ne treba zanemariti: sustavi filtara za zrak u prodajnom razgovoru s krajnjim kupcem pružaju pregršt argumenata: na kraju krajeva, pročišćavanje zraka predstavlja stvarno opipljiv dio tehnike klimatizacije. Tko se odluči za doplatu i prelazak s početne na srednju klasu ili na 'premium' sustav, s Toshibinim proizvodima dobit će značajnu dodatnu vrijednost u tri stupnja: veću energetsku učinkovitost, nižu razinu buke i kvalitetniji sustav čišćenja zraka. 

Potrošnja električne energije i glasnoća u početku su samo brojčane vrijednosti: često u kombinaciji s apstraktnim i teško objašnjivim jedinicama kao što su COP, SEER ili decibel. S kvalitetom zraka sasvim je drugačija priča - zrak koji udišemo iz sekunde u sekundu: tu radimo s pojmovima kao što su sprječavanje razvoja plijesni, filtri s prirodnim ekstraktima, deaktivacija bakterija, zaštita od fine prašine i alergenih tvari, stvaranje zraka koji oponaša uvjete na slapovima ili u planinama...

Dobro informirano prodajno osoblje time dobiva mnogo materijala za razgovor s kupcima.


Slatke muke biranja...

Korištena tehnička rješenja razlikuju se ovisno o vrsti izvedbe i klasi. Najjednostavniju strategiju slijede kanalne jedinice i četverosmjerne kazete: kod njih je u većini slučajeva potreban samo integrirani ili opcionalni, perivi filtar za prašinu. Ovisno o vrsti izvedbe, kanalne jedinice nude dodatnu prednost jer mogu ispuniti svaki zahtjev pomoću vanjskih filtarskih kutija (više o tome možete saznati kasnije, kada bude riječ o specijaliziranim filtrima). No, sada se ipak u prvom redu bavimo najraširenijom vrstom konstrukcije unutarnje jedinice split sustava: zidnom jedinicom. Zidne jedinice na domaćem tržištu zauzimaju udio oko 80%, a kada je riječ o posve kućnoj upotrebi, taj udio vjerojatno premašuje 90%. Stoga Toshiba oduvijek tom području pridaje posebno veliku važnost i ispunjava sve standarde kvalitete i izvedbe.

Zvučna japanska imena olakšavaju razlikovanje: Seiya označava povoljnu početnu razinu, Suzumi je pouzdani uređaj koji 'odgovara svima', a Daiseikai je već dugo sinonim za savršeni spoj učinkovitosti, udobnosti i dizajna. Sada im se pridružila i serija proizvoda Shorai Premium. Ta serija se ubraja u gornju srednju klasu i u svojem konceptu kombinira temeljne vrline serija Suzimi i Daiseikai, što znači veliku energetska učinkovitost u kombinaciji s opremom i značajkama za udobnost koje su se ranije očekivale samo u najvišoj klasi.

Određene osnovne standarde ispunjavaju sve Toshibine unutarnje jedinice. Funkcija samočišćenja jedna je od njih. Aktivna je u svim Toshibinim unutarnjim jedinicama. Nakon završetka rada ventilator radi još nekoliko minuta i suši izmjenjivač topline do kraja: gdje nema vlage, nema ni prilike za nastanak plijesni i neugodnih mirisa. Dodatnu, tako reći pasivnu funkciju čišćenja predstavlja posebno profiliranje i oblaganje lamela na izmjenjivaču topline. One omogućavaju ispiranje prilijepljenog krupnog onečišćenja filtriranog iz zraka pomoću kondenzirane vode koja nastaje u načinu rada za hlađenje. 


Pročišćavanje zraka pomoću iona jamči čisti zrak u zatvorenim prostorima

Za što ćete se, dakle, odlučiti?

U načelu se filtri za zrak mogu podijeliti u četiri kategorije:

• filtri za prašinu
• filtarske trake koje rade s prirodnim tvarima
• električni filtri i pročišćivači zraka
• specijalizirani filtri.

Filtri za prašinu izrađeni su od posebne fine plastične mrežice. Čiste zrak od svih krupnih onečišćenja i čestica prašine. Kod njih je važno da prekrivaju cijeli izmjenjivač topline, da ih je lako skinuti i očistiti - Toshibini proizvodi ispunjavaju sve te uvjete. Filtri za prašinu imaju dug vijek trajanja i mogu se, ovisno o stupnju onečišćenja, očistiti vodom ili jednostavno usisavačem.

Kao dodatna mogućnost koriste se i filtarske trake s aktivnim ugljenom i katehinom (eng. active carbon - catechin). Kombinacijom aktivnog ugljena i katehina učinkovito se suzbijaju neugodni mirisi. Katehin je prirodna tvar koja se dobiva iz zelenog čaja i ima pročišćavajući i antibakterijski učinak.

Filtarske trake mogu se upotrebljavati kod svih zidnih i konzolnih jedinica. Ovisno o opterećenju, redovito se suho čiste usisavačem, a treba ih zamijeniti svake dvije godine u sklopu održavanja.
Plazma-filtar s ionizatorom apsorbira i neutralizira čestice veličine fine prašine, peludi, spora plijesni i virusa - manje od 0,001 μm! U uređajima Daiseikai radi u tri stupnja:
• ionski punjač pozitivno puni krupna onečišćenja u usisanom zraku iza filtra za prašinu
• negativno nabijeni ioni u kolektoru privlače veće pozitivno nabijene onečišćivače
• preostale čestice se skupljaju pozitivnim nabojem u drugom kolektoru.
Na kraju se neutralizirane čestice, apsorbirane na posebno obloženom izmjenjivaču topline, ispuštaju zajedno s kondenziranom vodom.

Vrlo maleni pikoioni koje proizvodi ionizator uređaja Daiseikai imaju pozitivan utjecaj i na vlažnost i elastičnost naše kože. Taj učinak dokazan je na Farmaceutskom sveučilištu u Kyotu na ispitivanjima i mjerenjima keratinskog sloja kože.

Sustav čišćenja zraka u seriji Shorai Premium koristi se istim načelom ionizacije zraka, no tu je fokus na proizvodnji ozona. Ozon je vrlo reaktivan, bezbojan plin kemijski vrlo nestabilne molekularne strukture. Lako može podijeliti druge molekule i na taj način uništiti mikrobe i ukloniti neugodne mirise. Ozon je moćan oksidans koji je u malim koncentracijama posve neškodljiv za ljude. Nakon reakcije s česticama onečišćenja pretvara se u kisik.

Filtar koji radi s prirodnim tvarima je, primjerice, Toshibin filtar IAQ. Pri tome je riječ o posebno obloženim plavim, odnosno zelenim trakama filtra koje pročišćavaju zrak pomoću srebra i enzima dobivenih iz kimčija. Filtar IAQ uklanja mirise, osvježava zrak i može značajno doprinijeti održavanju zdravlja i neutralizaciji virusa i bakterija. Ovisno o modelu unutarnje jedinice, Toshiba kombinira filtar IAQ sa sustavom električnog filtra ili standardnim filtrima za prašinu. 

Električni filtri i pročišćivači zraka dio su Toshibinih zidnih unutarnjih jedinica vrhunske klase, Shorai Premium i Daiseikai. Kod obje se serije ta funkcija aktivira pritiskom tipke 'Pure' na daljinskom upravljaču - tada radi ili neovisno kao pročišćivač zraka ili zajedno s načinom rada za grijanje ili hlađenje.


Pročišćavanje zraka sustavima klimatizacije osigurava ugodan zrak u zatvorenim prostorima

Zašto su uopće potrebni ioni?

Ioni su nabijene čestice koje se nalaze posvuda u zraku. No, njihove koncentracije osciliraju: u prirodi se nalazi velika količina negativnih iona, dok je u zatvorenim prostorima koncentracija iona jako niska. Zbog toga nam zrak u prirodi djeluje posebno svjež, a zrak u zatvorenim prostorijama, stanovima i uredima, ustajao i manje ugodan.

Udio iona u okolnom zraku može se mjeriti i uspoređivati: u prirodi je uobičajena koncentracija 1000 - 3000 cm-3, a u planinama, na slapovima ili nakon oluja dosežu se maksimalne vrijednosti od nekoliko 10 000 cm-3! U gradovima pak vlada nedostatak nabijenih čestica koji zna iznositi i manje od 500 cm-3  U zatvorenim prostorima koncentracija iona redovito zna pasti čak i na manje od 100 cm-3. Tim vrijednostima opisana je ukupna koncentracija pozitivnih i negativnih iona - u prirodi se omjer pomiče u korist negativnih iona, dok u zatvorenim prostorima postoji manji udio negativnih iona. Budući da se većina ljudi osjeća ugodno u okruženju bliskom prirodi, može se pretpostaviti da veća koncentracija negativnih iona povoljno djeluje na to kako se osjećamo.

Zadatak Toshibinih ionizatora u modelima Daiseikai i Shorai Premium je, dakle, povećati koncentraciju negativnih iona u zatvorenim prostorima kako bi se postigle vrijednosti nalik onima u prirodi.

U službi zdravog okoliša su i komponente od kojih to možda ne biste očekivali. Primjerice, antibakterijsko staklo u pumpama za odvod kondenzata integriranima u kazete i kanalne jedinice: ioni srebra tu blokiraju metabolizam bakterija, prekidaju njihov mehanizam dijeljenja i na kraju ih dovode do odumiranja. To je trajan učinak koji ne zahtijeva održavanje.

Specijalizirani filtri su često propisani, primjerice, u medicini u okviru higijenskih propisa, u mjernim prostorijama ili u industrijskoj proizvodnji sterilnih soba.

U načelu su sve unutarnje jedinice koncipirane za komfornu primjenu. Stoga vaši sustavi filtriranja ne odgovaraju određenoj klasi. Svatko tko se zbog propisa mora pridržavati određenih klasa filtara prema europskim normama (EN), to može jednostavno realizirati kanalnim jedinicama s vanjskim filtarskim kutijama.


Dvostupanjska elektrostatička filtracija zraka

Ne postoje čuda, ali...

Naravno, visokokvalitetni klimatizacijski sustavi ne mogu činiti čuda, čak i ako vam ih na sva zvona obećavaju - ne mogu zaštititi od podmukle gripe zimi, jednako kao ni od sveprisutne peludi ljeti. Pa ipak Toshiba si je zacrtala cilj: odabirom singlesplit ili multisplit sustava s odgovarajućom konfiguracijom unutarnje jedinice ti proizvodi ne samo što će olakšati vaš privatni i/ili poslovni život, već će vam donijeti i poboljšanje kvalitete života, što drugi 'lifestyle' proizvodi ne mogu ponuditi u tom obliku. Ne morate živjeti u gradu da biste cijenili prednosti čistog zraka i zdravog okoliša - osjećajte se ugodno gdje god se nalazili!


Detaljne informacije i dokumente možete, kao i uvijek, dobiti od lokalnih distributera proizvoda Toshiba, na internetskoj stranici www.toshiba-klima.hr ili slanjem upita izravno generalnom zastupniku, tvrtki Air-Cond u Austriji.