Heizomat je srednje velika njemačka tvrtka koja je specijalizirana za konstrukciju, razvoj i proizvodnju opreme za energetsko iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Osnovana je 1982. godine u mjestašcu Maicha u Bavarskoj, kao mala radionica, da bi danas narasla na tvrtku s više od 180 visokokvalificiranih djelatnika na dvije proizvodne lokacije u Bavarskoj (u Maichi i Heidenheimu). Pri tome je zanimljivo upravo to da oba pogona kao izvore topline sustava grijanja koriste isključivo vlastite kotlove na biomasu.
Inače, od svojeg osnivanja do danas tvrtka je proizvela više od 25 000 sustava grijanja na biomasu i drobilica za drvo. Ti su sustavi u pogonu širom svijeta i poznati su po svojoj kvaliteti i pouzdanosti.
Od samog osnivanja, odnosno već 30 godina tvrtka posluje u skladu sa svojim motom i smjernicom 'Energija u skladu s prirodom'. Uz to, zahvaljujući stalnim inovacijama i naprednim konstrukcijskim rješenjima, tvrtka isporučuje visokokvalitetne, pouzdane i za korištenje jednostavne kotlove koji omogućavaju učinkovitu pretvorbu biomase u toplinsku energiju. Uostalom, upravo je kontinuirani razvoj proizvoda ključ Heizomatova uspjeha. U skladu s time, tvrtka je prvi proizvođač opreme za energetsko iskorištavanje (šumske) biomase koji je uspio ponuditi cjelovito rješenje za primjenu biomase, što znači da sustav uključuje sve potrebne korake: prikupljanje, drobljenje, pripremu, prijevoz, skladištenje i izgaranje, pri čemu se pružaju rješenja za bilo kakve zahtjeve korisnika.

Primjeri Heizomatovih inovativnih rješenja

Jedan od najboljih primjera Heizomatovih inovativnih rješenja je punjenje spremnika. Naime, tvrtka je razradila rješenje strojeva za punjenje spremnika koji se mogu prilagoditi različitim zahtjevima korisnika, a posebice s obzirom na veličinu i namjenu zgrade te teren na kojem se ona nalazi. To omogućava fleksibilan pristup pri smještaju i izvođenju spremnika za sječku.
Tu je i zglobni odvodnik koji je Heizomat osmislio još 1983. godine i koji se odlikuje dokazano robusnom konstrukcijom koja omogućava da se gorivo (tj. biomasa) dovede iz spremnika pouzdano i bez premošćivanja unutar spremnika. Pužnica odvodnika pri tome je izrađena od čistog čelika koji je otporan na trošenje. Uz to, opremljena je i vratilom promjera 50 mm, oblika stubišta i s konusnom geometrijom kako bi se spriječilo začepljivanje i omogućio pouzdan rad. Bitan dio svakog Heizomatovog odvodnika je mjenjačka kutija sa stožastim, konusnim zupčanicima i okretnom momentom do 5,0 N m. Mjenjačka kutija se ugrađuje u spremnika za biomasu i zapečačuje se kako bi se spriječio prodor nečistoća i prašine u nju te time omogućio rad bez potrebe za održavanjem. Pogonski motor je pričvršćen u odvodnom kanalu izvan spremnika i nije ga potrebno posebno odvajati. Konačno, iskustvo je pokazalo da zahvaljujući romboidnom obliku, odvodni kanal može primiti biomasu raznih oblika, mase i veličine, do klase G50 i to bez ikakvih poteškoća.

Serija kotlova RHK-AK

Serija kotlova RHK-AK je novi Heizomatov energetski sustav za koji se s pravom može reći da je razvijen za budućnost. Naime, kako postoje razne vrste biomase, serija RHK-AK je posebno konstruirana i razvijena kako bi mogla raditi koristeći široki spektar biomase, uključujući i drvo.
Okrugla ciklička komora izgaranja s vrtložnim dovodom zraka za izgaranje omogućava veliki stupanj iskoristivosti goriva. Dovod primarnog zraka ostvaren je kroz vatrostalnu oblogu tunela pri dnu komore izgaranja, dok se sekundarni zrak dovodi kroz vatrostalnu oblogu pokrova.
Sustav rešetki na lancu polagano prenosi gorivo kroz komoru izgaranja i osigurava njegovo potpuno izgaranje prije nego što se pepeo izbaci u odgovarajuću posudu. Prednost takvog rješenja je u tome da se kretanje lanaca s rešetkama može prilagoditi značajkama izgaranja širokog spektra biomase, kako bi se osiguralo optimalno izgaranje i što manje količine pepela.


Ilustracija 1 - Kotao serije RHK-AK u presjeku

Serija kotlova HSK-RA

Serija kotlova HSK-RA je i dalje Heizomatov 'bestseller'. Radi se o kotlovima koji su u potpunosti zatvoreni i poznati po visokoj učinkovitosti, robusnoj konstrukciji, malim emisijama dimnih plinova i pouzdanom pogonu.
Prijenos goriva od spremnika do kotla izveden je na isti način kao i kod ranije spomenute serije RHK-AK, odnosno koristi se dokazan i pouzdan sustav odvodnika. Uz to, izgaranje se kontrolira pomoću lambda-sonde.
Kotlovi iz serije HSK-RA se uobičajeno koriste na lokacijama na kojima postoji jednostavan pristup sječci, piljevini, drvnim strugotinama ili drvnim peletima. Uz to, mogu se opremiti Heizomatovim sustavom kontrole Triac s tri tipke ili najnovijom upravljačkom pločom s ekranom osjetljivim na dodir.


Ilustracija 2 - Kotao serije HSK-RA u presjeku

Reference

Od brojnih referenci u kojima su primijenjena Heizomatova rješenja najprije valja izdvojiti ona iz Njemačke kao što su obiteljska kuća (ugrađen sustav HSK-RA 30), wellness-farma (HSK-RA 100), poljoprivredno gospodarstvo (HSK-AK 150), Obrtni i dizajnerski centar tvrtke Nürminger (RHK-AK 200) i Školski centar Petersaurach (RHK-AK 300), a iz drugih zemalja širom svijeta vjerojatno je najzanimljiviji dvorac Capernwray Hall u Carnforthu u Lancashireu u Velikoj Britaniji (RHK-AK 500).

Više o brojnim Heizomatovim referencama širom svijeta, ali i o značajkama i prednostima Heizomatovih rješenja može se dobiti slanjem upita na e-mail: info@heizomat.hr.


Ilustracija 3 - Heizomatova rješenja predstavljena su i na 10. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju
'Energetska i procesna postrojenja' i 5. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije 24. - 26. listopada ove godine u Rovinju

Nagrade za primjenu Heizomatovih rješenja

Kako bi potaknuli primjenu vrhunskih Heizomatovih rješenja u Hrvatskoj, naš portal www.energetika-net.com i Heizomat nagrađuju projektante!
Naime, za svaki izrađeni i kod nadležnih tijela prihvaćen projekt u kojem se kao izvor topline sustava grijanja koristi kotao iz Heizomatovog proizvodnog programa, projektanti će biti nagrađeni računalom u vrijednosti 5000 kuna!