U skladu s osnovnim ciljem tvrtke u početku, potpisani su koncesijski ugovori s devet općina i Gradom Vukovarom u istočnoj Hrvatskoj i do 2006. godine PPD je izgradio oko 600 km plinske distribucijske mreže, u što je uloženo 27 milijuna kuna i na koju je spojeno šest velikih redukcijskih stanica i 11 000 priključaka. Tvrtka je jedina u Hrvatskoj tada omogućila besplatne priključke svojim potrošačima u prve dvije godine od puštanja plina, čime je definitivno omogućila pristup prirodnom plinu svakome tko je bio zainteresiran.
Prvo plinarsko društvo imalo je i značajnu ulogu u razvoju i liberalizaciji hrvatskog tržišta prirodnog plina. U lipnju 2011. godine potpisan je Sporazum o isporuci prirodnog plina s njemačkom plinskom tvrtkom E.ON Ruhrgas, što je svakako bila prekretnica u hrvatskom plinskom gospodarstvu glede otvaranja tržišta prirodnog plina i sigurnosti opskrbe u Hrvatskoj.
Potpisom ugovora PPD-a i Gradske plinare Zagreb u prosincu 2011. za isporuke prirodnog plina u 2012. godini fizički je otvoreno tržište prirodnog plina u Hrvatskoj. Tvrtka tada je bila prvi opskrbljivač koji je u vrijeme regulirane cijene plina započeo s uvozom plina. Krajem 2012. godine udio PPD-a u ukupnom uvozu prirodnog plina bio je 16,68%, a opskrbni, odnosno prodajni portfelj, povećan je s 80 mil. m3 u 2012. na 260 mil. m3 u 2013. godini. Tijekom 2014. godine PPD će opskrbljivati hrvatsko tržište sa 600 mil. m3 prirodnog plina, što predstavlja oko 25% tržišta i tvrtku čini najvećim uvoznikom prirodnog plina u Hrvatskoj.

Trenutačni položaj PPD-a na tržištu je rezultat niza strateških odluka u proteklim godinama. Trogodišnje razdoblje pripremanja prije nastupa na tržištu omogućio je tvrtki da bude među prvima koje su zakupile kapacitete na novom hrvatsko-mađarskom intekonekcijskom plinovodu. Zahvaljujući partnerstvu PPD-a i snažnih energetskih tvrtki kao što su E.ON i Gazprom, potpisani su ugovori s najvećim kupcima na tržištu kao što su GPZ Opskrba iz Zagreba i HEP Plin iz Osijeka (dva najveća opskrbljivača na distribucijskim sustavima) te Petrokemijom iz Kutine i HEP Proizvodnjom (dva najveća potrošača koji troše oko 40% ukupne potrošnje na tržištu). Suradnja s takvim snažnim međunarodnim partnerima, hrvatskom tržištu donosi sigurnost i pouzdanost isporuke, povećanje likvidnosti i diversifikaciju dobavnih pravaca.
Prvo plinarsko društvo stoga nastavlja značajno djelovati na tržištu i to ne samo kao konkurentan uvoznik i prodavač plina, već kao pouzdan energetski partner svim sudionicima na tržištu.