Njemačka tvrtka Bioclimatic već više od 40 godina razvija i proizvodi jedinstvene ionizatore zraka koji rade prema načelu bipolarne ionizacije čime značajno poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima. Zahvaljujući iznimno velikoj učinkovitosti pri neutralizaciji i sprječavanju prijenosa mikroorganizama (virusa i bakterija) u prostorijama, koja je laboratorijski i praktično dokazana, potražnja za uređajima Bioclimatic na svjetskom tržištu u posljednje je vrijeme bitno povećana. Uređaji su prikladni i za uklanjanje raznih neugodnih mirisa i dima cigareta, sprječavanje razvoja plijesni i smanjivanje elektrostatskih naboja. Uz to, njihovom ugradnjom u sustave ventilacije i klimatizacije mogu se ostvariti značajne energetske uštede, čak i do 20%.

Bioclimatic predavanje
Mogućnosti primjene uređaja Bioclimatic domaćoj stručnoj javnosti predstavljene su i na ovogodišnjem Klima-forumu


Rizik od zaraze manji za čak 99%

Kako bi se ta rješenja još više približila domaćim stručnjacima, tvrtka EMA, zastupnik programa Bioclimatic za Hrvatsku, ali i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Maltu, Sjevernu Makedoniju i Sloveniju, organizirala je seminar na kojem su podrobno predstavljeni ionizatori zraka, njihove radne značajke, mogućnosti, prednosti i primjere primjene. Seminar je održan hibridno, tj. dio sudionika bio je fizički prisutan na predavanju koje je 10. studenoga ove godine u Zagrebu održao gosp. Carsten Feuerhake, direktor prodaje Bioclimatica, dok su ga ostali sudionici iz svih zemalja koje EMA pokriva pratili 'online'. Uz to, svi fizički pristuni mogli su se uživo upoznati s izloženim uređajima njihovim značajkama, sastavnim dijelovima i načinima ugradnje.

Airdeco Piramida
Najpopularniji modeli: prijenosna Piramida, stolni model i zidni model koji se postavlja na zid pomoću dvije tiple

Svi ionizatori Bioclimatic u cijelosti su njemački proizvod i do sada su uspješno primijenjeni u više od 8000 projekata u više od 40 zemalja svijeta. Učinkovito uklanjaju viruse, bakterije i plijesan iz zraka, a istraživanja koja su provedena na Institutu za biologiju Sveučilišta u Campinasu u Brazilu pokazala se da se njima 100% uništava koronavirus iz zraka. Uz to, pokazano da se zahvaljujući ionizaciji zraka u uredskim prostorijama izostanci zbog bolovanja zaposlenika smanjuju za 35%, a rizik od zaraze raznim mikroorganizmima za čak 99%. Konačno, u usporedbi s drugim rješenjima za dezinfekciju zraka, troškovi održavanja su značajno niži jer nema redovnog i čestog mijenjanja filtara, već samo povremenog čišćenja ionizacijskih cijevi, koje se mijenjaju svakih pet godina. Konačno, ionizatori Bioclimatic nemaju nikakve filtre, što je dodatni plus u uništavanju virusa i bakterija. 


Primjena i reference

Isporučuju se u raznim izvedbama i veličinama, ovisno o području primjene. Primjerice, uređaji Aerotron predviđeni su za ugradnju u središnje sustave ventilacije i klimatizacije zračnih luka, hotela, bolnica, poslovnih zgrada i sl., Aeromat za primjenu u staklenicima, skladištima, hladnjačama, velikim kuhinjama, prehrambenoj industriji itd., a uz već postojeći model za vozila, najnoviji Bioclimaticov ionizator je predviđen za primjenu u autobusima i liftovima.

Air Clean Q
Bioclimatic Air Cleaner Q

U neke od najzanimljivijih referenci njihove primjene iz ove godine ubrajaju se Zračna luka Frankfurt Main u Frankfurtu, opera i kazalište u Hannoveru, kazalište u Hamburgu u Njemačkoj, opservatorij u pustinji Atacama u Čileu, hotel 'Beaumont' u Londonu u Velikoj Britaniji i mnoge druge zgrade širom svijeta. 

Održano izlaganje u cijelosti se može pogledati u filmu.