Nadogradnja starih radijatorskih termostatskih ventila s najnovijim inteligentnim termostatima iz Danfossa može dovesti do značajnih ušteda u grijanim prostorima!


Ilustracija 1 - Tako se odvijao razvoj Danfossovih termostatskih glava

Ilustracija 2 - Nova rješenja iz Danfossa: Living Eco...

Ilustracija 3 - ... i Danfoss Link CC + Living Connect

Naime, 'Living by Danfoss', nova serija Danfossovih termostata, uvodi tradicionalnu radijatorsku termostatsku glavu u digitalno doba i omogućuje lakšu, precizniju regulaciju grijanja doma. Digitalni zaslon na prednjoj strani svakog termostata omogućuje da se za svaku prostoriju u domu postavi točno željena sobna temperatura prema vremenskom satu, čime se lakše postižu optimalna udobnost i uštede na energiji.

Prema studiji Veleučilišta u Aachenu (FH Aachen) u Njemačkoj, zamjena ručnih kola, odnosno starih termostatskih glava novim Danfossovim glavama eco/connect može značiti značajne uštede na računima za grijanje i to za 16 - 46%, ovisno o prethodno ugrađenoj opremi za regulaciju sobne temperature.

Termostatska glava Living eco ima niz odličnih svojstava:
• štedi novac i energiju
• preciznije regulira temperaturu koristeći pogon (PID-regulacija)
• koristi dva temperaturna osjetnika
• ima funkciju otvorenog prozora
• ima funkciju prorade ventila u ljetnom razdoblju
• ima nisku razinu buke (< 30 dB)
• ima najmanji elektronički radijatorski termostat na tržištu
• ima adaptivnu funkciju
• ima vijek trajanja baterije dvije godine
• ima ograničavanje minimalne i maksimalne temperature
• omogućava blokiranje postavki
• ima funkciju odsustnosti: godišnji odmor, protusmrzavanje
• ima zaštitu od smrzavanja
• ima osvijetljeni zaslon
• ima predinstalirane štedne programe s namjestivim sniženjem temperature.


Ilustracija 4 - Korištenjem malog elektroničkog zaslona na prednjoj strani termostata može se povisivati ili snižavati temperatura u prostoriji ili odabrati jednu od dvije unaprijed programirane postavke

Korištenjem malog elektroničkog zaslona na prednjoj strani termostata korisnici mogu lako povisivati ili snižavati temperaturu u prostoriji ili odabrati jednu od dvije unaprijed programirane postavke: jednu koji automatski snižava temperaturu noću i drugu koja ju ponovno snižava tijekom dnevnih sati, kada su mnoge obitelji na poslu ili u školi.
Termostati mogu osjetiti nagli pad temperature u prostoriji, kada je u blizini otvoren prozor, i automatski će isključiti grijanje te time spriječiti rasipanje energije (funkcija otvorenog prozora). Načelo rada je pri tome sljedeće: kod promjene temperature od 0,45 ºC u 3 min termostat aktivira funkciju otvorenog prozora i zatvara ventil, a isključuje je nakon 30 min ili kada se prozor zatvori.


Ilustracija 5 - Primjenom novih Danfossovih rješenja mogu se ostvariti uštede na energiji i do 23%

Mnoga kućanstava će tako uštedjeti 23% na svojim računima za grijanje i time zamjena starih radijatorskih termostatskih glava može biti jedno od najprofitabilnijih ulaganja u dom.

Danfoss link – bežična regulacija grijanja za sve prostorije

Living connect je 'top-model' u seriji 'Living by Danfoss' i, osim funkcija koje su iste kao kod modela Living eco, omogućuje bežičnu komunikaciju, kojom je moguće regulirati temperaturu u prostoriji i vremenske programe prostorija na svim radijatorima pomoću jednog centralnog regulatora Danfoss Link.


Ilustracija 6 - Danfoss Link omogućava bežičnu regulaciju sustava grijanja za sve prostorije

To zapravo znači da se ne mora programirati svaki termostat u kući pojedinačno, a istovremeno je omogućeno povezivanje više različitih tipova grijanja u jednom sustavu te vođenje temperature svake prostorije prema drugom vremenskom programu, ovisno o načinu korištenja prostorija.


Ilustracija 7 - Pojednostavljena shema djelovanja centralnog regulatora Danfoss Link

Na primjer, podno grijanje također može biti spojeno na centralni regulator Danfoss Link pa time i radijatori i podno grijanje rade optimalno i u tandemu kako bi se postigla najveća moguća udobnost.
Konačno, valja spomenuti da je Danfossov Living Connect najmanji radijatorski termostat na tržištu, ali i da je njegov elegantan, moderniji dizajn nagrađen uglednom svjetskom nagradom za dizajn 'Red Dot Design Award' u 2010. godini.
Više o regulaciji 'Living by Danfoss', ali i o potencijalnim uštedama koje se njezinom primjenom mogu postići u domu može se pronaći na stranicama: www.living.danfoss.eu.
Uz to, na stranicama YouTube može se doznati više o programiranju:
www.youtube.com/watch?v=-hDtLaaQM_A
www.youtube.com/watch?v=OgLX2eB8gVY
www.youtube.com/watch?v=9TUeoRHIiIE
www.youtube.com/watch?v=bFwPFFsYKfI.