Luksuzni poslovni hotel u Kopenhagenu, elegantni 'Crowne Plaza Copenhagen Towers' u četvrti Ørestad dizajniran je od temelja s obzirom na održivost. Njegova potrošnja električne energije i vode u 2015. godini bila je za 60%, odnosno za 30% manja od usporedivih hotela u lancu Crowne Plaza u inozemstvu. Ti rezultati pojačavaju globalni referentni status hotela. Zavidno slaba potrošnja energije i vode postižu se na čvrstoj osnovi inovativnih tehničkih rješenja i pogona najbolje prakse, potvrđenih certifikatom zaštite okoliša ISO 14 001 i međunarodnim priznanjem nagradom Sustainable Tourism (SKÅL), za ekološki najprihvatljiviji hotel na svijetu.

Inovativni sustav hlađenja korištenjem podzemnih voda

Kako bi potrošnja energije i emisije ugljičnog dioksida bile što je moguće manje, hotel je inzistirao na najsuvremenijoj energetskoj tehnici. Jedna od najznačajnijih karakteristika je inovativni sustav hlađenja korištenjem podzemnih voda. To opskrbljuje sustav grijanja i klimatizacije za 366 soba, soba za konferencije, kuhinje, restorana i uredskih prostora u susjednom krilu.

Opremljen s 2500 m2 fotonaponskih ćelija

'Copenhagen Towers' također je opremljen s 2500 m2 posebno prilagođenih fotonaponskih ćelija postavljenih na tri četvrtine hotelske fasade, pri čemu one osiguravaju električnu energiju cijele godine. Instalacija predstavlja najveći niz FN ćelija u Danskoj i arhitektonski je integrirana u zgradu koja proizvodi 200 MW h električne energije godišnje - što je ekvivalentno potrošnji električne energije 65 kuća prosječne veličine. Sustav grijanja i hlađenja podzemnim vodama i FN ćelije dio su temelja na kojoj se razvija 'zeleni' profil hotela. Kako bi se povećala energetska učinkovitost i isplativost, sustavi su opremljeni AC frekvencijskim pretvaračima u obliku frekvencijskih pretvarača VLT®HVAC i Danfossovih solarnih pretvarača.

Hlađenje podzemnim vodama i dizalice topline osiguravaju uštede na energiji

Sustav hlađenja podzemnim vodama zahtijevao je dvije faze bušenja do dubine od 110 m na dvije lokacije u blizini hotela. Ljeti se hladna voda iz tla, na temperaturi 7 - 9 °C, pumpa iz sklopa spremnika i šalje u hotelski podrum kroz izmjenjivače topline i nakon toga natrag u toplinski spremnik, gdje se toplina akumulira i pohranjuje tijekom toplijih mjeseci. Ohlađena voda iz izmjenjivača topline cirkulira kroz zgradu kako bi se postigla željena temperatura. Nije potrebno aktivno hlađenje. Koeficijent učinkovitosti može iznositi i do 40, što znači da je postignuta 40 puta veća učinkovitost od električnog hlađenja.
Zimi se voda iz spremnika, koja je akumulirala toplinu tijekom ljetnog razdoblja, pumpa kroz izmjenjivač topline natrag prema spremnicima. Toplina iz izmjenjivača topline šalje se kroz dvije dizalice topline koje povisuju temperaturu do 55 °C. Kasnije se ona koristi za zagrijavanje hotelskih soba i ureda.
"Kombinacija sustava hlađenja podzemnim vodama i dizalica topline je inovativno rješenje. To nam omogućuje da recikliramo toplinu od ljetnih mjeseci i koristimo ga tijekom zimskih mjeseci," objašnjava Peter Andersen, ravnatelj nekretnina Kopenhagen Towers. Instalacija predstavlja prvi sustav za hlađenje i grijanje temeljen na podzemnim vodama u Danskoj i hotelsku potrošnju energije klima-uređaja smanjuje do 90%.

Velika učinkovitost zahvaljujući frekvencijskim pretvaračima VLT®

Dvije dizalice topline GEA Grenco imaju kombinirane značajke dizalice topline od 2400 kW i opremljene su kontroliranim vijčanim kompresorima VLT® HVAC Drive FC 102 koji im omogućuju kontinuirano prilagođavanje toplinskog učina od malih do velikih radnih iznosa, uz istu učinkovitost. Dizalice topline ne rade uvijek na punom učinu pa je za potrošnju energije važno da je učinkovitost velika, bez obzira na to radi li sustav s punim ili s pola učina. Sve pumpe s podzemnim vodama kontroliraju se izmjeničnim napajanjem u obliku VLT® HVAC Drive FC 102 i kontrolu brzine pumpi koje prenose toplinu oko unutarnjih sustava grijanja i klimatizacije u hotelu izvode isti AC frekvencijski pretvarači. To pomaže u osiguravanju dobre kontrole učina i omogućava superlativne uštede na energiji za sustav pumpi.

Fasada prekrivena fotonaponskim ćelijama 

Cijela južna strana hotela prekrivena je ultratankim, visokotehnološkim FN ćelijama. Zajedno one proizvode oko 200 MW h električne energije godišnje, odnosno pokrivaju oko 10% potrošnje električne energije u hotelu.
Hotel kupuje preostalih 90% električne energije u obliku 'zelene' energije koju proizvode vjetroturbine tvrtke Energi Danmark.

Elektronički kontrolirani volumen zraka

Koristi se nekoliko inicijativa za smanjenje emisija CO2 što je više moguće i kako bi se osiguralo da hotel postigne svoj cilj održivosti. Na primjer, ventilacija s promjenjivim volumenom zraka (eng. VAV, variable air volume) je instalirana u svim hotelskim sobama. "To znači da možemo kontrolirati količinu zraka elektronički u svakoj sobi, ovisno o potrebi i popunjenosti. Također imamo inteligentnu rasvjetu u svim hotelskim hodnicima i štedljivu rasvjetu općenito. U sobama za goste su svjetiljke sa svjetlećim diodama (LED) za čitanje," kaže Andersen.
Druga mjera je oprema za uštede na vodi, uključujući energetske i vodonepropusne perilice posuđa. Također su smanjeni nepotrebni proizvodi i ambalaža. Sobe imaju LED 'flat-screen' televizore koji su u trenutku kupnje bili energetski najučinkovitiji.

Računalno upravljana oprema

Sva elektronička oprema kontrolirana je računalom, tako da se potrošnja drži na minimumu kada soba nije u uporabi. Temperatura hladnjaka mijenja se prema dobu dana. Sve komponente hotelske informacijsko-telekomunikacijske infrastrukture - ne samo računala i prijenosna računala - odabrane su zbog svojih energetskih značajki i mogućnosti recikliranja.
Hotel je čak odlučio napustiti uobičajenu mapu s informacijama o hotelima. Sve informacije koje su gostima hotela potrebne, dostupne su u elektroničkom i interaktivnom obliku na televiziji i predstavljene su u poznatom formatu 'internetske stranice'. "Naše osnovno načelo je postizanje održivosti bez ugrožavanja kvalitete i udobnosti posjetitelja. Vjerujem da smo uspjeli postići oboje," kaže Andersen.

UN Global Compact

'Crowne Plaza Copenhagen Towers' ispunjava zahtjeve programa 'EU GreenBuilding'. Također je prvi hotel u Danskoj koji se registrira u skladu s Globalnim sporazumom Ujedinjenih naroda (UN Global Compact).
Hotel je izgrađen prema danskom standardu niske energije klase 2 koji propisuje potrošnju energije od 42,6 kW h/m2 godišnje.