Nova rasvjeta za karlovačku tržnicu

Na tržnici u Karlovcu proveden je projekt Europske investicijske banke (EIB) pod nazivom ‘Kreditna linija europske investicijske banke za projekte energetske učinkovitosti - Energy Efficiency Finance Facility 2006 (EEFF 2006)’, pri čemu je jedna od preporučenih mjera bila zamjena postojeće učinkovitom rasvjetom sa svjetlećim diodama (LED).


Detalj izvođenja radova

Projekt je obuhvatio zamjenu:

 • 52 svjetiljke VTF Hg 250W s dodatnom inkandescentnom žaruljom 100W ukupne snage 380 W s predspojnom napravom za rasvjetu glavnog prodajnog prostora
 • četiri reflektora s metal-halogenom žaruljom 70W ukupne snage 84 W s predspojnom napravom za rasvjetu dijela parkirališta
 • tri reflektora s metal-halogenom žaruljom 250W ukupne snage 280 W s predspojnom napravom za rasvjetu reklame
 • 130 svjetiljki s fluorescentnim cijevima 2×36W i 2×58W ukupne snage 84 W, odnosno 128 W s predspojnom napravom za rasvjetu hodnika i skladišta.

Prosječna razina osvijetljenosti u glavnom prodajnom prostoru iznosi 80 lx, a u hodnicima i skladištima 70 lx.


Novougrađena rasvjeta u svim prostorima tržnice...

... omogućava ugodno kupovanje

Projekt je realiziran tijekom 2014. godine u suradnji s dobavljačem LED opreme, tvrtkom Area Lighting iz Zagreba. Nakon završetka projekta, gosp. Niko PERVAN, direktor OTP Tržnica Karlovac, izjavio je: “Praćenje potrošnje električne energije i mrežarine počeli smo od prošloga studenoga i uspoređivali smo s potrošnjama u prethodnim godinama, počevši od 2010. Ukupna ušteda do sada na mrežarini i električnoj energiji zaključno s potrošnjom za siječanj ove godine iznosi bez poreza na dodanu vrijednost 80 329,00 kuna. Promatrano razdoblje je 15 mjeseci i vrlo je jednostavno izračunati povrat investicije s obzirom na uložena sredstva. Treba napomenuti da do sada nismo zamjenili nijedan izvor svjetlosti, a ukoliko dođe od eventualnih kvarova, oni su pokriveni jamstvom. Prije smo trošili znatna sredstva na izmjenu fluo-cijevi, startera, prigušnica i žarulja. Također se smanjila i jalova energija koju su generirale prigušnice starih rasvjetnih tjela. Želim napomenuti da je kvaliteta i intezitet svijetla neusporedivo bolji od starih rasvjetnih tijela. Iz naših iskustava svima toplo preporučujem zamjenu stare rasvjete za novu učinkovitu LED rasvjetu, a same brojke govore više od tisuću riječi. Danas dobiti novac od europskih institucija moguće je samo ukoliko su projekti samoodrživi i brzo vaćaju uloženi novac.

Upravo zato je Area Lighting prava adresa za sve koji žele izradu besplatne procjene ušteda koje mogu ostvariti zamjenom rasvjete i da im se osiguraju bespovratna sredstva za rekonstrukciju sustava rasvjete, ali i koji žele doznati nešto više o rasvjeti koja se temelji na primjeni LED rasvjetnih tijela.

* * *

Nova rasvjeta za pogone Uljanika

Tvrtka Uljanik Proizvodnja opreme iz Vodnjana je investicijom u inteligentnu rasvjetu sa svjetlećim diodama (LED) ostvarila uštede na električnoj energiji i do 88%, uz 300%-tno poboljšanje osvjetljenja i povrat investicije za 2,5 godine. Tvrtka je dio Uljanik Grupe, vodeće hrvatske brodograđevne skupine i specijalizirana je za izradu metalnih konstrukcija koje se ugrađuju u sve tipove brodova i drugih pomorskih objekata. Proizvodni pogoni prostiru se na ukupno 90 000 m2, pri čemu na hale otpada više od 7000 m2, dok otkriveni radni prostor ima više od 15 000 m2, što omogućava izradu ili montažu proizvoda većih dimenzija.


Osvjetljenje u proizvodnoj hali prije zamjene rasvjete

Kako bi se osigurala visoka preciznost i kvaliteta proizvodnje, u pogonima je trebalo zamijeniti cjelokupan, dotrajali sustav rasvjete. Radove je izvela slovenska tvrtka Ekomond, pri čemu su 252 dotadašnje svjetiljke tipa VTF 400W i 16 svjetiljki IB 223-1440 300W zamijenjene s 252 nove LED svjetiljke GigaTerra SEGA SE130-B5008.


Razlika stare VTW rasvjete (na lijevoj strani) i nove LED rasvjete (na desnoj strani)

Time je potrošnja električne energije u pogonima smanjena za oko 72%, odnosno za oko 30 845 eura na godišnjoj razini. Istodobno je time omogućeno smanjenje emisije CO2 za 85 t godišnje. Ukupna ulaganja u projekt iznosila su oko 129 960 eura, no kako je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirano 40% ulaganja, ukupno je trebalo uložiti 77 976 eura, što bi se uz očekivane uštede trebalo vratiti za 2,5 godine. Ekomond je pri tome pripremio svu natječajnu dokumentaciju za prijavu za besprovratna sredstva.


Uštede, subvencija i razdoblje povrata investicije

Uz sve to, ugrađen je i sustav Ekosmart kojim se sve svjetiljke upravljaju bežično i pojedinačno. Sustav je u Uljaniku programiran da regulira osam različitih dijelova proizvodnje i omogućava prigušivanje rasvjete u odnosu na vanjsko svjetlo i radno vrijeme, a moguće je mijenjati i broj dijelova proizvodnje koje treba osvijetliti. Dakle, osim što je zamjenom rasvjetnih tijela potrošnja električne energije smanjena za 72%, sustavom Ekosmart uštede su povećane za još 16% i svjetiljke nikada ne rade na 100%, što im još produljuje vijek trajanja.


Sustav Ekosmart

* * *

Svjetlovodna rasvjeta - što je to?

U današnje LEDeno doba, svjetlovodna rasvjeta je i dalje od neprocjenjive važnosti, iako je manje poznata i u stručnim krugovima, za što je najčešći razlog nedovoljno poznavanje tehnike, izvedbe i značajki svjetlovoda. Zbog toga se nerijetko neopravdano smatra da svjetlovodi ne služe za tehničku, već samo za dekorativnu rasvjetu, gdje se nema što proračunavati. No, sve postaje drugačije kada se upoznaju značajke svjetlovoda. Tako je, doduše, točno da se njima ne može ekonomično osvjetliti uredski prostor jer će to biti višekratno skuplje od drugih rješenja. Stoga je osnovno načelo za izbor svjetlovodne instalacije da se ona ne koristi tamo gdje se njezine prednosti ne mogu iskoristiti, a neke od osnovnih prednosti su:


Rasvjeta muzeju u Humcu u susjednom BiH-u...
 • iz jednog izvora svjetlosti provodi se isključivo svjetlosna komponenta elektromagnetskog spektra bez ultraljubičaste i infracrvene (za muzejsku i podvodnu rasvjetu, medicinske uređaje)
 • na mjestu osvjetljavanja nema troškova održavanja jer nema aktivne komponente rasvjete
 • ovisno o vrsti i kvaliteti svjetlovoda, gubici svjetlosnog toka i promjene vrijednosti kolerirane temperature boje (CCT) i značajke uzvrata boje (RA) su mali
 • na kraju svjetlovoda točkasti izvor svjetlosti ima promjer 0,5 - 10 mm u snopu 60 °
 • ovisno o vrsti primijenjenog svjetlovodnog projektora i načina primjene svjetlovoda mogući su animacijski svjetlosni efekti.

Primjena svjetlovodnih instalacija, osim poznavanja tehnike, traži inventivnost i poznavanje materijala, no rezultati mogu biti zapanjujući. U 15 godina, koliko se tvrtka HAL intenzivno bavi primjenom svjetlovoda, može se pohvaliti nebrojenim projektima, pri čemu su riješeni i neriješivi dekorativni ili tehnički problemi, za što su neki od primjera sljedeći:


... i putujuće izložbe Naronskih careva iz Vida
 • rasvjeta izložbenih vitrina u muzejima minijaturnim izvorima koji optimalno osvjetljavaju i čuvaju izloške od štetnih zračenja, ne smetaju pogledu i ne traže nikakvo održavanje (Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej triljskog kraja u Trilju, Crkveni muzej u Trogiru, Muzej naronskih careva u Vidu i Muzej na Humcu u Bosni i Hercegovini)
 • rasvjeta fontana i bazena, pri čemu nema opasnosti od električnog udara i potreba za održavanjem (fontana na Frankopanskom trgu u Osijeku, bazenska rasvjeta hotela ‘Dubrovnik President’ u Dubrovniku i hotela ‘Miramare’ u Poreču)
 • instalacija ‘zvjezdanog neba’ pomoću dematerijaliziranih minijaturnih točkastih izvora, nasumce ‘posutih’ po stropu od gipskartonskih ploča (više od 1000 m2 izvedene površine u privatnim i javnim prostorima širom Hrvatske i susjednih zemalja)
 • animacijske instalacije, koje pružaju neslućene mogućnosti koje su neizvedive na drugačiji način (hrvatski paviljon na Svjetskoj izložbi EXPO2008 u Zaragozi u Španjolskoj).

Zanimljivo rješenje rasvjete fontane u Osijeku

Stoga je šteta ne koristiti svjetlovodnu rasvjetu u opremanju objekata zbog nepoznavanja tog rješenja ili predrasuda u
vezi s izvođenjem ili rezultata primjene.

* * *

Ekološka i štedljiva rasvjeta za još kvalitetnije hidromasažne kade

Poznati svjetski proizvođač rasvjetnih tijela i opreme Feilo Sylvania isporučio je energetski učinkovitu rasvjetu za tvornicu Wellis u Mađarskoj. Riječ je o tvrtki koja još od 2003. godine proizvodi proizvode čija popularnost neprestano raste. Tome se ne treba mnogo čuditi, uzme li se u obzir posvemašnje okretanje zdravijem načinu življenja i stoga povećanoj potrebi za proizvodima, opremom i uređajima koji omogućavaju uživanje i opuštanje, odnosno ‘wellness’ u svakom domu. Zahvaljujući tome, potrebna su neprestana ulaganja u razvoj proizvodnje i novih rješenja koja će još bolje odgovoriti zahtjevima tržišta.


Nova rasvjeta u proizvodnoj hali...

No, da bi sve to bilo moguće, potrebno je odgovarajuće radno okruženje. Upravo je to razlog zašto je u proizvodnim pogonima tvrtke u mjestu Dabasu, nedaleko od Budimpešte, nedavno u cijelosti osuvremenjen sustav rasvjete. Pri tome su ugrađena rasvjetna tijela sa svjetlećim diodama (LED) Feilo Sylvania, kojima je značajno povećana energetska učinkovitost. Dakako, istodobno je osigurano ugodno svjetlo za rad i proizvodnju, a sve to uz značajno snižene troškove.


... u hodnicima......

i u uredima upravne zgrade

U proizvodnoj hali ukupne površine 8900 m2, u kojoj se izrađuje hidromasažna oprema, tako je ugrađeno 236 industrijskih svjetiljki 0039312 Start LED Highbay 4000K 20KLM EB WIDE i 64 vodonepropusne LED svjetiljke 0047885 Sylproof LED 75 W 2X58, pri čemu sve svjetiljke imaju temperaturu boje 4000 K. Uz to, u upravnoj zgradi ukupne površine 1000 m2 koja se prostire na dva kata i obuhvaća urede, hodnike i pripadajuće sanitarne prostorije ugrađene su ugradbene i stropne LED svjetiljke Syl lighter II 15W i 21W, Startflat Panel LED 600 NW 4000K, Start Panel LED UGR19 600 NW 4000K i Sylcircle 18W 1100LM.

* * *

Učinkovitom rasvjetom do još učinkovitije proizvodnje

Zahvaljujući svojem dugogodišnjem iskustvu, stručnom znanju i praćenju novih trendova tvrtka Inea stoji uz bok svim europskim proizvođačima energetski učinkovite rasvjete sa svjetlećim diodama (LED). Rasvjetna tijela sa svjetlećim diodama koje ugrađuje Inea korisnicima omogućavaju značajno smanjenje potrošnje električne energije, uštede na održavanju sustava rasvjete, ali i očuvanje prirode zbog smanjene emisije ugljičnog dioksida i topline u odnosnu na zastarjele izvore svjetlosti.


Prethodno...

.. i sadašnje stanje rasvjete

Jedno od novougrađenih rasvjetnih tijela

Dobar primjer primjene rješenja koja nudi Inea je projekt zamjene industrijskih visilica rasvjetnim tijelima Inea Leduina u proizvodnim halama tvrtke Weidmann Izo-prod u Samoboru. Pri tome je u halama ukupne površine 5400 m2zamijenjeno ukupno 330 dotadašnjih, dotrajalih svjetiljki s metal-halogenim izvorima pojedinačne snage 250 W, odnosno s prigušnicom 280 W i ugrađeno je 99 novih svjetiljki pojedinačne snage 155 W.

Nove svjetiljke opremljene su inteligentnim upravljanjem s mogućnošću prigušenja (eng. dimable driver), a u halama su ugrađeni multiosjetnici koji mjere ulazak dnevne svjetlosti i sve je integrirano u pametni sustav upravljanja rasvjetom. Taj sustav automatski regulira potrebnu osvijetljenost u prostoru i omogućava dodatne uštede na razini 15 - 20%. Isto tako, više nije potrebno mijenjati pregorena rasvjetna tijela, što pruža dodatne uštede, a jamstvo na novougrađene svjetiljke je pet godina.


Rezultati projekta zamjene rasvjete u halama tvrtke Weidman Izo-prod koji je provela Inea

* * *

Pod Biokovom sada svijetli učinkovito... i ekološki

U sklopu projekta ‘Pružanje energetske usluge u uštedi električne energije u javnoj rasvjeti Općine Podgora’ tvrtka LED Elektronika je potkraj 2015. godine uspješno završila rekonstrukciju javne rasvjete tog poznatog podbiokovskog turističkog središta. Tako je zamijenjeno ukupno 777 zastarjelih i neekoloških rasvjetnih tijela, male učinkovitosti i kratkog vijeka trajanja, pri čemu je ugrađena najnovija generacija svjetiljki sa svjetlećim diodama (LED) serije PrecisionLux koje su proizvedene u vlastitim pogonima u Ivanić Gradu.


Zahvaljujući rasvjetnim rješenjima ‘Made in Croatia’
i promet po dijelu državne ceste D8,
popularne Jadranske magistrale kroz Podgoru je mnogo sigurniji...

Radi se o svjetiljkama koje se odlikuju velikom učinkovitošću, visokom kvalitetom izrade i preciznom optikom koja u potpunosti usmjeravaju proizvedenu svjetlost kako bi se optimalno osvjetlile zadane površine, bez nepotrebne svjetlosne emisije u vis.


Rezultati projekta ugradnje nove javne rasvjete u Podgori

Time su istodobno smanjene i potrošnja električne energije i emisije ugljičnog dioksida, dok su troškovi pogona javne rasvjete sniženi za 82% u odnosu na postojeće, odnosno za 85% u odnosu na referentno stanje (sukladno normana niza HRN EN 13 201).


... ujedno se radi i o lijepom elementu urbane opreme...

Uz to, svjetiljke su nakanadno nadograđene upravljačkim kontrolerima PrecisionDimm koji, ovisno o trajanju uključenosti i dijelu noći, upravljaju intenzitetom svjetla smanjujući ga u onim dijelovima noći kada je promet rijeđi, a potreba za javnom rasvjetom manja. Time se ne narušava kvaliteta rasvjete, ali se značajno smanjuje potrošnja pa je investitoru, Općini Podgora, povećala uštedu za 40%. Tako uz početna ulaganja od 3,125 milijuna kuna, kada se u obzir uzmu godišnje uštede cijelo vrijeme trajanja ugovora o pružanju energetske usluge, razdoblje povrata investicije iznosi 5,5 godina. Kako je 37,64% vrijednosti projekta sufinancirano iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, trošak koji Općina plaća izvođaču na osnovi ušteda iznosi oko 2 mil. kuna, a efektivni rok povrata ulaganja pada na nešto manje od 3,5 godina.


... koji će sigurnost pružati i djeci, kada se igraju u vrijeme sumraka
O svim tim projektima bilo je riječi na 3. konferenciji o energetski učinkovitoj rasvjeti koja je održana 26. studenoga prošle godine u Zagrebu. Ovogodišnja Konferencija održat će se već 6. listopada, također u zagrebačkom hotelu 'Antunović', a više o svemu može se pronaći na internetskim stranicama: www.em.com.hr/ucinkovita_rasvjeta.