Češka tvrtka Elgas razvija i proizvodi sustave za precizna mjerenja pri promjeni vlasništva koja su namijenjena za korisnike u plinskom gospodarstvu. Osnovana je 1992. i u više od 25 godina postala je jedan od najvećih proizvođača elektroničkih korektora volumena (EVC) na svijetu i njezini su proizvodi danas priznati kao vodeća tehnička rješenja na tržištu.
Zbog sve većih zahtjeva za pametnim mjerenjima na tržištu, Elgas je u suradnji s tvrtkom Geovap razvio posve nova rješenja koja obuhvaćaju mjerenje, prijenos i obradu podataka. Cijeli je sustav posve prilagodiv prema veličini, fleksibilan i usklađen sa svjetskim standardima za takve projekte.
Provjerena tehnička rješenja osobito pomažu pri instaliranju opreme i omogućavaju brzo puštanje u pogon i rad bez greške. Izlazni podaci na raspolaganju su u raznim formatima, bez obzira na to radi li se o prijenosu vlasništva, arhiviranju ili provjerama.

Baterijski korektor volumena plina maxiElcor

Baterijski korektor volumena plina maxiElcor je složeno rješenje za mjerenja pri promjeni vlasništva i telemetrijsko prikupljanje podataka čije su osnovne značajke:

 • jednokanalni ili dvokanalni korektor volumena plina
 • integrirani modem za GSM/GPRS
 • namijenjen za zone opasnosti 0, 1 i 2
 • rok trajanja baterije: do 10 godina
 • tipčna greška pri referentnim uvjetima: < 0,15% izmjerene vrijednosti
 • grafički displej s tekućim kristalima (LCD) s pozadinskim
 • mogućnost priključivanja trećeg osjetnika tlaka i temperature
 • analogni ulazi
 • certifikati EU-a FTZU 09 ATEX 0290X
 • softver koji je usklađen za Microsoft Windows

Pametni membranski plinomjer picoELCOR v.2, v.3

Pametni membranski plinomjer picoELCOR v.2, v.3 namijenjen je za mjerenje volumnog protoka pri osnovnim uvjetima s modemom za GPS/GPRS. Njegove osnovne značajke su sljedeće:

 • sve u jednom uređaju
 • velika točnost
 • potpuna korekcija volumena prema tlaku, temperaturi i stlačivosti (PTZ)
 • integrirani modem za GSM/GPRS/SMS
 • odobren prema Direktivi o mjernim instrumentima (MID)
 • usklađen s talijanskim normama ARG 155/08 i UNI/TS 11291
 • namijenjen za zonu opasnosti 1
 • rok trajanja baterije: 15 godina
 • pulsni izlaz
 • raspoloživ u dimenzijama G10, G16 i G25.


SOFTVER ZA PRIKUPLJANJE PODATAKA

Sustav AVE 2 služi za automatsko očitavanje (preuzimanje) podataka za korektore volumena plina i 'data loggere'. Od samih početaka razvijan je za primjenu u plinskoj tehnici i gospodarstvu i predstavlja modularan sustav prilagodiv po veličini. Za razvoj je bilo potrebno čak 12 godina, no danas je to rješenje dobilo nagradu Microsoft Industry Awards u kategoriji 'Najboljeg softverskog rješenja za primjenu u industriji'.
Namijenjen je za:

 • tvrtke koje se bave distribucijom energije
 • trgovce energijom
 • upravitelje energijom (u poslovnim centrima, industrijskim parkovima, stambenim zgradama i sl.)
 • potrošače energije.

Modul Internet AVE predviđen je za prikazivanje podataka na internetu, a Mobile AVE za čitanje podataka pomoću prijenosnih uređaja (PDA). Tu su i mogućnost alarmiranja i prikaza događanja, što znači da se radi o cjelovitom rješenju, spremnom za primjenu. Isto tako, sustav je provjeren u stvarnim uvjetima primjene širom svijeta. Bilo kakvi podaci se mogu izvoziti u formatima XML/CSV/TXT,a tu je i sučelje za razmjenu podataka s internetskim poslužiteljem korisnika i sučelje koje je jednostavno za rukovanje (u stilu paketa MS Office). Naravno, podržani su svi komunikacijski standardi (GSM, GPRS, JTS, radio, SMS), a tu su i izvanredna tehnička podrška i mogućnosti daljinskog upravljanja primjenom i automatskih nadogradnji.
Kada je riječ o certifikaciji sustava AVE 2, korištena su najsuvremenija Microsoftova rješenja. Tako je AVE 2 službeno certificiran za operativne sustave Windows 7, Windows Vista, Windows Mobile, a tvrtka Geovap je Microsoft Gold Certified Partner.
Sustav AVE koriste vodeće tvrtke iz cijelog svijeta i u primjeni je danas u Češkoj, Turskoj, Pakistanu, Kini, Indoneziji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Sjedinjenim Američkim Državama, Latviji, Rumunjskoj, Grčkoj, Iranu, Moldaviji itd.


PRIMJERI PRIMJENE PAMETNIH MJERENJA IZ CIJELOG SVIJETA

Italija

U Italiji su pametna mjerila protoka plina zakonski obvezna. Za plinomjere veličina G65 i većih ta obveza vrijedi još od 2011., za one u rasponu G10 - G40 od 2014., dok će oni veličina manjih od G10 pametno mjerenje morati uvesti od ove godine. Poslovni partner Elgasa u Italiji na tom projektu je tvrtka CPL Concordia, a korisnici su vodeće talijanske energetske i plinske tvrtke kao što su Enel, Italgas, A2A itd. Samo u razdoblju 2010. - 2011. godine ugrađeno je više od 28 000 elektroničkih korektora volumena plina s komunikacijskim modulima (od komunikacijskih tehnika korišteni su GPRS i SMS - protokol CTR). Ugrađivani su uređaji miniElcor kao elektronički korektori volumena plina i Datcom-AMR1 ili maxiElcor.

Češka

U Češkoj je 2000. - 2010. godine ostvaren projekt za njemačkog energetskog diva RWE, koji je na češkom tržištu dominantan distributer plina. Ugrađene su Elgasove komunikacijske jedinice s napajanjem izmjeničnom strujom i baterijski, elektronički korektori volumena, servisni softver i sustav za prikupljanje podataka. Ukupan broj mjernih postaja je 10 415, a primijenjena komunikacijska tehnika je GSM/GPRS, dok je ukupan broj poslužitelja veći od 100. Prijenos podataka omogućen je u sustave SAP, SCADA i Lancelot (sustav predviđanja), a krajnjim korisnicima omogućeno je i povezivanje na internet.

Indonezija

Projekt za indonezijsku plinsku tvrtku PGN započeo je 2011. godine. Ugrađivani su uređaji miniElcor i microElcor-2 kao elektronički korektori volumena plina, komunikacijske jedinice na Sunčevu energiju i servisni softver, a kao komunikacijska tehnika korišten je GSM/GPRS. Ukupan broj mjernih postaja je 700, pri čemu je u prvoj fazi predviđena ugradnja njih 1000, dok bi ukupan broj trebao dosegnuti 3000.

Pakistan

U razdoblju 2008. - 2012. godine ostvaren je i projekt za pakistansku plinsku tvrtku SNGPL. Ugrađeni su električni korektori volumena plina miniElcor i microElcor-2, komunikacijske jedinice na Sunčevu energiju, servisni softver i sustav za prikupljanje podataka, a kao komunikacijska tehnika također je korišten GSM/GPRS. Ukupan broj mjernih postaja je 2500.