Nedavno je u Vukovaru prvi put u Hrvatskoj instaliran rashladni sustav trgovačkog centra koji kao radnu tvar koristi ugljični dioksid. Ujedno je riječ o još jednom u nizu projekata rashladnih sustava koji je hrvatska podružnica tvrtke Carrier Kältetechnik uspješno ostvarila za naručitelja Kaufland Hrvatska, jednog od vodećih hrvatskih trgovačkih lanaca.
Rashladni učin Carrierovog rashladnog sustava HybridCO2OL koji je ugrađen u Vukovaru iznosi:
• 105 kW za mliječne proizvode
• 65 kW za mesne proizvode
• 28 kW za dubokosmrznute proizvode

Njime se održavaju potrebne temperature u rashladnim vitrinama i rashladnim komorama u plus-režimu (0/+8 °C) s radnom tvari R134a i u minus-režimu (-20/-24 °C) s CO2. U odnosu na dosadašnje sustave s radnom tvari R404a koja ima poprilično visok utjecaj na efekt staklenika jer ima potencijal globalnog zatopljenja GWP = 3859, upotreba R134a (koja ima GWP = 1320) i CO2 (koji je prirodna radna tvar i ima GWP = 1!) doprinosi smanjenju potrošnje električne energije za pogon rashladnog sustava do 10%, ali i smanjenju ekvivalentne emisije CO2 za velikih 26%.
Kaufland je i do sada bio predvodnik u rješenjima koja smanjuju potrošnju električne energije u trgovačkim centrima, a posebno u dijelu rashladne tehnike. To je postgnuto ugradnjom staklenih poklopaca na vitrinama za duboko smrzavanje, primjenom zidnih rashladnih vitrina sa staklenim vratima i rasvjetnih tijela sa svijetlećim diodama (LED), ugradnjom elektronički komutiranih (EC) ventilatora u rashladnim vitrinama i kondenzatorima, opremanjem trošila elektroničkim ekspanzijskim ventilima, primjenom odleđivanja vrućim plinom itd.
Taj trend se nastavlja i primjenom kaskadnog rashladnog sustava HybridCO2OL u Vukovaru. Uz to, otpadna toplina iz rashladnog sustava koristi se za grijanje, tj. u sustavu podnog grijanja u zoni rashladnih vitrina, doprinoseći time uštedama na energiji za grijanje objekta, što istodobno za rezultat ima ugodniji boravak kupaca u centru.
Isto tako, Carrierov sustav daljinskog nadzora LDS u svakom trenutku omogućava uvid u rad rashladnog sustava. Na taj način se u svakom trenutku osigurava visoka kvaliteta namirnica i kontrolira potrošnja električne energije te skraćuje vrijeme za reakciju ako dođe do servisnih poziva. Carrier Kältetechnik ima i svoju vlastitu servisnu službu koja se neprestano (24 h/d cijele godine!) brine o ispravnom i učinkovitom funkcioniranju rashladnih sustava te obavlja redovite radove održavanja kako bi se spriječile hitne intervencije i štete na robi.


Ilustracija 1 - Kauflandov trgovački centar u Vukovaru još je jedan primjer uspješne suradnje s Carrierom,
a ujedno i prvi u Hrvatskoj u kojem je ugrađen kaskadni rashladni sustav s CO2 kao radnom tvari

Ugljični dioksid kao radna tvar

Carrier je predvodnik ponovne upotrebe CO2 u rashladnoj tehnici. Do sada je samo u Europi instalirao više od 1000 rashladnih sustava s CO2 kao radnom tvari, od čega je više od 500 transkritičnih sustava.
Upotreba CO2 kao prirodne radne tvari u zemljama Europske unije se dodatno stimulira posebnim taksama na upotrebu fluoriranih stakleničkih plinova, uredbama koje propisuju detaljne upute o kontrolama propuštanja fluoriranih stakleničkih plinova iz stacionarnih rashladnih sustava i sl. Uz to, od 2013. godine se na prijedlog Europske komisije očekuje revizija Uredbi o stakleničkim plinovima. Stoga je za očekivati prijedlog koji bi ograničavao upotrebu fluoriranih stakleničkih plinova (HFC) u rashladnim sustavima s velikim utjecajem na efekt staklenika, odnosno velikim GWP-om te postupno smanjivanje dopuštene granice GWP-a za radne tvari.
Uostalom, Carrierova iskustva pokazuju da, uz dužne tehničke mjere koje treba poštivati pri primjeni CO2 (pogotovo u transkritičnim sustavima s tlakovima do 115 bar), od njega ne treba imati strah. Tvrtke kao što je Carrier, koje vode veliku brigu o zaštiti na radu, sigurnosnim aspektima i očuvanju okoliša, već danas su spremne za nove izazove i nove (stare) radne tvari kako bi se sljedećim generacijama ostavio planet koji zaslužuju.


Ilustracija 2 - Dakako, za besprijekoran rad cijelog sustava brine se vrhunska ugrađena oprema

Više o Carrieru

Carrier je svjetski lider u visokim tehnologijama za grijanje, klimatizaciju i rashladnu tehniku. Njegovi stručnjaci nude održiva rješenja koja intergriraju energetsku učinkovitost proizvoda s učinkovitom uslugom servisiranja za korisnike kao što su stambene, poslovne i uredske zgrade, trgovački centri i prehrambena industrija.
Tvrtka koju je prije 110 godina osnovao Willis CARRIER, jedan od izumitelja suvremene klimatizacije, nastavlja s unaprjeđivanjem svijeta svojim inovacijama i ekološki održivim vodstvom. Danas je Carrier dio grupacije UTC Climate, Controls & Secutity u sklopu divovske američke visokotehnološke korporacije United Technologies.
Više obavijesti o Carrieru mogu se dobiti na stranicama: www.carier.com.