Frese je utemeljen 1944. godine u gradićuSlagelseu u Danskoj i tijekom zadnjih 25 godinanjegovi dinamički ventili omogućili su uštedena energiji u sustavima grijanja i hlađenja širomsvijeta. Danas prodaja dinamičkih ventila čini višeod 70% Freseovog prometa, što treba zahvalitiizravnim rezultatima postignutima primjenomdinamičkog uravnotežavanja sustava grijanjai hlađenja. Uštede na električnoj energiji za radcrpki na razini oko 50% postignute su u usporedbisa sustavom koji se osniva na primjeni statičkihventila.

S1 - uravnotežavanje protoka

Godine 1988. Frese je na tržište plasirao svojprvi dinamički ventil. Bio je označen sa S1, a koristiose u sustavima grijanja velikih zgrada, za uspostavljanjeravnoteže protoka bez regulacije. Zasve sustave bila je dovoljna samo jedna veličinaventila, ali na tome se nije zaustavilo...
Dinamički ventili predstavljali su konkurencijudobro poznatim statičkim ventilima koji suuvedeni pedesetih godina prošlog stoljeća, bezpromjena u tehnologiji. No, nakon što su dinamičkiventili instalirani umjesto statičkih, sustavigrijanja ili hlađenja mogli su se uravnotežiti odpočetka, zahvaljujući čemu nije bila potrebna regulacija.Međutim, u počecima njihove primjeneindustrija instalacijske opreme nije bila sklonauključivanju dinamičkih ventila u proizvodneprograme, bez obzira na dokazane uštede naenergiji, jednostavnu regulaciju i usklađivanjesustava grijanja i hlađenja. Ipak, 2000. godineprodaja dinamičkih ventila strelovito je poraslaširom svijeta.


Frese S

Alpha - sustav za uravnotežavanje pripromjenjivim uvjetima tlaka

Druga generacija Freseovih dinamičkih ventilana tržištu se pojavila 2001. godine pod nazivomAlpha i to za primjenu u sustavima grijanja i hlađenja,u svim veličinama nazivnog promjera, urasponu DN 15 - DN 800.
Ventili Alpha, uključujući čahure, s konstantnimprotokom također su jamčili uravnotežavanjehidraulike velikih i malih sustava grijanja ihlađenja, bez obzira na promjenjive uvjete tlaka.Postali su izuzetno cijenjeni, a njihova prodajadanas čini 40% Freseovih proizvoda za reguliranjeprotoka.


Frese Alpha

Optima Compact - regulacija neovisna otlaku

Frese je 2006. godine na tržište plasirao trećugeneraciju svojih dinamičkih ventila. Bila je toOptima, inteligentan regulacijski ventil koji je takođerpoznat kao ‘ventil 3 u 1’, tj. ventil s tri funkcijeintegrirane u jednom ventilu. Frese Optimaodržava ravnotežu sustava, regulira temperaturuu grijanim prostorijama i jamči da promjene tlakau sustavu neće utjecati na ravnotežu sustavani na temperaturu u prostorijama. To znači dase njegovom primjenom troškovi za instaliranjemogu sniziti do 40%.
Konstrukcijska izvedba ventila Optima neprekidnose usavršavala, a 2011. godine na tržištu seje pojavio ventil Optima Compact. Za razliku odprvotnog ventila Optima, veličina izvedbe Compactje za 1/2 manja pa su zbog toga ti ventili lakši za instaliranje u sustavima hlađenja i grijanja.

Novi asortiman proizvoda


Frese Optima compact

Rukovoditelj Freseovog Sektora istraživanjai razvoja, gosp. Ole JØRGENSEN, bio je ključnaosoba pri razvoju Freseovih dinamičkih ventila,počevši od 1988. godine. Uvjeren je da se dinamičkiventili mogu i dalje usavršavati i koristiti kaodio novih asortimana proizvoda u sklopu tvrtkinogposlovanja. “Računalno upravljani nadzor tihventila bit će sljedeći korak u njihovom razvoju,što će rezultirati lakšim upravljanjem i regulacijomsustava hlađenja i grijanja. Istodobno, uvjerenismo da se dinamički ventili kao dio novihasortimana proizvoda u sklopu našeg poslovanja,mogu koristiti na mjestima gdje je potrebnaregulacija protoka, npr. za procesnu industriju iliu brodogradnji. Naši stručnjaci realizirali su velikbroj korisnih ideja na svojim crtaćim pločama, zabuduće projekte našeg razvoja”, naglašava on.
Freseovi dinamički ventili proizvode se u Danskoj, pri čemu se svi njihovi dijelovi proizvodei montiraju u tvornici u Slagelseu, prema vlastitom‘know-howu’. Danas dinamički ventili čine95% izvoza Freseovih proizvoda.

Frese OPTIMA PICV regulator tlaka, protoka i temperature u jednom ventilu

Frese OPTIMA tlačno neovisni balans i regulacijski ventili koriste najnoviju inovativnu Frese Compact tehnologiju kako bi se osiguralo da se karakteristika ventila ne mijenja pri različitim podešenjima protoka čime je postignut pun regulacijski raspon bez utjecaja podešenja protoka na hod ventila.

  • Snižava do 40% troškove ugradnje.
  • Štedi do 50% potrošnje električne energije pumpe.