Način na koji je ČEZ odlučio konačno napustiti bugarsko tržište završio je skandalom koji potresa tamošnju vladu koja je već jednom pala zbog cijena električne energije. Naime, ČEZ-a je nakon šest mjeseci tajnog pregovaranja donio odluku da će svu svoju imovinu i poslovanje u Bugarskoj, što uključuje distributera ČEZ Bulgaria i još desetak s njim povezanih lokalnih kompanija prodati maloj i nepoznatoj bugarskoj kompaniji pod nazivom Inercom Bulgaria. A sve to za iznos od samo 320 milijuna eura, čime će ta kompanija steći vlasništvo nad ČEZ-ovim poslovanjem u Bugarskoj čiji godišnji promet iznosi gotovo milijardu eura. Inercom Bulgaria je osnovana prošle godine s kapitalom od 25.000 eura, a vlasnica je Ginka Varbakova, osoba koja nema ranijeg iskustva u upravljanju energetskim kompanijama ili projektima. Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako neće podnijeti ostavku zbog skandala, rekavši kako je ta prodaja zavjera kojoj je cilj bio njegovo rušenje dok je izbivao iz zemlje. Premijer Borisov već je jednom u veljači 2013. nakon masovnih prosvjeda bio prisiljen podnijeti ostavku zbog skandala vezanog uz cijene električne energije, a u središtu tog skandala se nalazio ČEZ koji je tada bio povezana s poslovima koje je bugarska javnost percipirala kao pokušaj pljačkanja potrošača. Premijer Borisov je na javnoj televiziji poručio javnosti da ovaj puta neće dati ostavku. On je bez imenovanja krivaca, ocijenio kako je prodaja ČEZ Bulgaria bila zavjera za njegovo rušenje s vlasti. "Ovo je scenarij tih huligana. Ti su me ljudi jednom srušili s vlasti, pa sada pokušaju ponovno. Ovaj put neće biti ostavke, obećavam tim ljudima da ću ih razotkriti " rekao je je Borisov. Isti dan bugarska ministrica energetike Temenuška Petkova podnijela je ostavku. Rekla je da nema nikakve veze s prodajom iako je već je 20 godina prijateljica s vlasnicom Inercom Bulgaria. Skandal je prešao granice Bugarske koju je iznenada posjetio češki premijer Andrej Babiš. Premijer Borisov je poricao da je to ČEZ bio tema sastanka i rekao kako ne postoji mehanizam za zaustavljanje ovog posla, ali se brojni analitičari i političari s time ne slažu. Uz to, primjećuje se da premijer Borisov ponavlja da je riječ o dogovoru između dva privatna subjekta, iako je ČEZ češka kompanija u većinskom državnom vlasništvu. Borisov je rekao da je od češkog premijera dobio povjerljive dokumente o ovom poslu koji su ukazivali na sudjelovanje rusko-gruzijskih offshore tvrtki, kao i ruskih i bugarskih banaka. Pozvao je središnju banku i obavještajne službe u zemlji da provjere taj posao.

Bugarska je podijeljena na tri područja na kojima tri strana distributera energije svaki na svom području praktično imaju monopol u prodaji električne energije. Tako ČEZ, koji je najveći među njima, ima monopol u zapadnom dijelu zemlje uključujući i glavni grad Sofiju. Češka kompanija Energo-Pro, kontrolira sjeveroistočni dio zemlje, dok austrijski EVN Bulgaria posluje na jugoistočnom zemlje. Bugarski potrošači već dugo sumnjaju na kartelske aranžmane između te tri kompanije, koje naplaćuju slične cijene na tržištu na kojem nema druge konkurencije. Drže i da im to dopušta nacionalna energetska regulatorna agencija DKEVR, koja bi zapravo trebala nadzirati energetski sektor u javnom interesu, a koja ne uživa povjerenje javnosti.

U međuvremenu se ispostavilo da je cijena prodaje kompanije ipak veća od 320 milijuna eura, jer je posao uključivao i dugove ČEZ Bulgaria. Ipak, oporbena Bugarska socijalistička stranka zatražila da se prodaja zaustavi i pozvala je vladu da dogovori novi postupak nadmetanja. Borisov, koji je prethodno odbacio zahtjeve da država otkupi natrag privatne energetske kompanije, izjavio je kako vlada sada razmatra zakonske promjene koje bi državi omogućile da djeluje u slučajevima ovakvih poslova. S tim u vezi, premijer Borisov sastao se i s Ginkom Verbakovom, a ministar financija kaže da još uvijek postoji prilika i mehanizam koji državi omogućava da se uključi u ovaj posao. Nakon tog sastanka Inercom je objavio da će se ovaj tjedan povesti pregovori između Inercoma i ČEZ-a u Pragu o tome hoće li bugarska vlada dobiti mogućnost da se uključi u posao otkupa vlasničkog udjela u ČEZ Bulgaria i povezanim kompanijama. Naime, u ugovoru o prodaji postoji klauzula koja sprečava da kupac ponovno proda dionice ČEZ Bulgaria drugome kupcu, a bez prethodnog odobrenja ČEZ-a, upozorio je Inercom. Prema njegovoj objavi, odluka o tome - kakva god bila - mogla bi biti objavljena do kraja ovog tjedna. Tražeći izlaz iz ove situacije, premijer Borisov je zatražio podršku češkog premijera za slučaj da se vlada u Sofiji odluči na kupnju ČEZ Bulgaria te da u tom smislu utječe na upravu ČEZ-a. Kako je izjavio Babiš, ta je molba za prodajom dionica bugarskoj vladi bila "vrlo općenita", a on je Borisova uputio da se u vezi toga obrati upravi ČEZ-a obzirom da su ugovori o prodaji dionica Inercomu "već zaključeni". Da će ovaj slučaj još dugo snažno potresati bugarsku političku scenu dokazuje i današnja inicijativa oporbene bugarske socijalističke stranke koja je najavila da će službeno podnijeti zahtjev državnom tužilaštvu za pokretanje istrage. Slučaj komplicira i međunarodna arbitraža koju je prošle godine pokrenuo ČEZ protiv Bugarske. ČEZ je optužio bugarsku vladu za "brojne intervencije bugarskih institucija koje su već naštetile poslovanju ČEZ-a u Bugarskoj, a štetit će i dugoročno ako se takva praksa brzo ne promijeni". Slične tužbe su podigli i EVN i Energo-Pro.