Iza tvrtke 3M danas je 30 godina uspješnog poslovanja, tijekom kojih je rasla i kao skup pojedinca i kao kolektiv, odupirala se izazovima tržišta i nestabilnostima koje svako vrijeme sa sobom donosi i hrabro kročila u nove izazove. Njezin je uspjeh zasnovan na viziji njezinih osnivača, zajedničkoj i velikoj upornosti i htjenju. Oni se  međusobno isprepleću u neprestanom prikupljanju znanja, vještina i iskustava, pružajući usluge održivih, inovativnih i učinkovitih rješenja iz područja obrade voda.


Prvih deset godina

Uspjeh tvrtke započeo je njezinim osnivanjem u ožujku 1991. godine u Novom Čiču kod Velike Gorice kada su osnivači, Dana i Milan Vuković, nakon desetogodišnjeg iskustva rada u obrtničkoj radionici odlučili krenuti u novom smjeru i povesti tvrtku u neizvjesne poduzetničke izazove. Skromne početke prvih godina obilježio je rad u malom uredu obiteljske kuće s čestim putovanjima osobnim automobilom jedinog uposlenog djelatnika. Iako u skromnim uvjetima rada, entuzijazma nije nedostajalo pa će tvrtka idućih nekoliko godina intenzivno raditi na prodaji, ugradnji i servisu dozirne i mjerno-regulacijske tehnike poznatog njemačkog proizvođača ProMinent.

U jeku Domovinskog rata, zbog specifičnosti situacije oko opskrbe, a posebice dezinfekcije pitke vode, tvrtka se odvažuje na uvođenje tehnološkog noviteta. Tako je 1992. godine ugrađen prvi uređaj za dezinfekciju vode na oznosi klordioksida u Vodovodu Garešnica. Potom su 1993. i 1994. godine ugrađeni uređaji u vodovodima u Zagrebu (Oporovec), Rijeci (Bakar), a nakon operacije 'Oluja' 1995., uz donirane uređaje teško stradalim područjima, započinje ugradnja i korištenje klordioksidnih uređaja u brojnim vodovodima. Danas je broj ugrađenih i radno aktivnih klordioksidnih uređaja u Hrvatskoj veći od 170, što 3M čini regionalnim predvodnikom u toj tehnici i stavlja ga uz bok velikim i razvijenim zemljama Zapadne Europe.

Godina 1998. obilježila je početak prve proizvodnje u tvrtki. Radilo se o proizvodnji uređaja i sustava za omekšavanje vode (omekšivačima). Taj široko primjenjiv i sveprisutan proizvod, kako će vrijeme pokazati, postat će nezaobilazan dio svakog tehnološkog sustava u pripremi i obradi voda. 

Nastavljajući niz primjene dezinfekcijskih tehnologija, u kojima je 3M do današnjih dana lider na lokalnom tržištu, 2001. godine ugrađuje se najveći sustav za dezinfekciju pitke vode s primjenom ultraljubičaste tehnike u Istarskom vodovodu Buzet, kapaciteta 330 l/s.Ultrafiltracijska jedinica za korisnika Vodovod Hrvatsko primorje - južni ogranak za pročišćavanje bakteriološki opterećene i zamućene vode iz akumulacijskog jezera, s nazivnim kapacitetom 9600 m3/d, 2 x 34 membrane i ukupnom filtracijskom površinom od 5304 m2

Slijedeći nove trendove i tehnologije

Desetogodišnjicu rada 3M će proslaviti kao stabilna tvrtka, s rastućim ugledom i jasnim opredjeljenjem za uvođenjem novih trendova i tehnologija u djelatnosti obrade voda. Iste godine u novosagrađenom prostoru u Novom Čiču, na 250 m2 uredskog i skladišnog prostora, smjestilo se devet zaposlenika različitih struka, koji obavljaju inženjerske, serviserske i administrativne poslove. Opremu i usluge tada već koriste brojne tvrtke i uslužne djelatnosti poput vodovoda, farmaceutske, prehrambene, drvne, kemijske i pivarske industrije, proizvodnje i obrade papira, stakla, duhana, keramike te energetska, turistička i hotelska djelatnost.

Prisutnost na razgranatom tržištu djelatnosti postavlja nove zahtjeve i izazove pa je 2003. godine učinjen korak prema primjeni još jednog tehnološkog noviteta. Radilo se o primjeni membranske tehnike reverzne osmoze. Prvi sustavi reverzne osmoze ugrađeni su u pogonima prehrambene i industrije pića, u tvrtkama Badel u Zagrebu i Bobita u Čitluku u susjednoj Bosni i Hercegovini, a potom u Danici u Koprivnici, Dukatu u Zagrebu itd. Pet godina kasnije, 2008., 3M započinje samostalnu proizvodnju sustava reverzne osmoze što rezultira brojnim značajnim referencama ugrađenih uređaja: Pliva, INA, Podravka itd. Tako je već 2009. godine za nekadašnju petrokemijsku industriju DIOKI iz Zagreba proizveden i ugrađen sustav reverzne osmoze najvećeg kapaciteta na području Hrvatske (a tada i zemljama u okruženju), s kapacitetom 150 m3/h.

Razvojem turističko-hotelijerske grane u Hrvatskoj, ta tehnologija obrade vode postaje potrebna za opskrbu otočkih i svih područja koja imaju prirodni nedostatak pitke vode ili otežanu opskrbu u mjesecima turističke sezone. Tako je 2010. godine ugrađen prvi sustav za desalinizaciju pitke vode na otoku Krku. Uslijedili su brojni mali vodovodi, hoteli i kampovi na otocima i priobalju, od Istre, preko Kvarnera i središnje Dalmacije pa sve do Dubrovnika. Danas su sustavi za desalinizaciju pitke vode gotovo nezaobilazan dio svakog većeg i modernijeg turističkog resorta koji na taj način osigurava opskrbu kvalitetnom pitkom vodom.

Iste godine, 2010., tvrtka se seli u novoizgrađenu poslovnu zgradu na 1100 m2 proizvodno-skladišnog i 500 m2 uredskog prostora s tada 21 zaposlenim.Desalinizacijska jedinica za proizvodnju pitke iz morske vode u kontejnerskoj izvedbi, za potrebe otoka u Crnoj Gori, s ukupnim kapacitetom 40 m3/d

Dugogodišnja tradicija i raznovrsnost usluga

Godine 2011. tvrtka je već živahni 'dvadesetogodišnjak' s dinamičnim tržišnim poslovanjem i stečenim ugledom u projektiranju, proizvodnji, ugradnji i održavanju  opreme i sustava za obradu voda. Dinamično poslovno okruženje i otvaranje europskih tržišta donose nove prilike, a kupci traže inovativna, pouzdana i moderna rješenja. Snažno se kreće u uvođenje novih tehnologija, povećava se raznolikost proizvoda i rastu proizvodni kapaciteti. Te godine stručnjaci 3M-a svladali su i tehnologiju membranske ultrafiltracije, a prvi uređaji postavljeni su na lokaciji Strmac kod Nove Gradiške, za potrebe bolnice Sv. Rafael.

U jeku turističke sezone 2012. godine, zbog proglašene elementarne nepogode suše za područje Istre i nemogućnosti dostatne opskrbe pitkom vodom južnog dijela poluotoka, a posebice grada Pule, 3M prihvaća izazov i u najbržem mogućem roku u pogon pušta stare bunare u okolici grada i ugrađuje postrojenja za ultrafiltraciju vode. Nekoliko godina kasnije, 2014., tvrtka je proizvela i ugradila najveće postrojenje za ultafiltraciju vode u vodovodu u Senju, kapaciteta 400 m3/h.

Postavljeni temelji poslovanja sada se već zasnivaju na dugogodišnjoj tradiciji i raznovrsnosti usluga koja je sačuvana sve do danas. Kao i svaka uspješna tvrtka i 3M se se vremenom organizacijski oblikovalo i nadograđivalo, a danas čini homogeni sustav odjela razvoja, proizvodnje, prodaje, administracije i postprodajne podrške. Tako su ostvareni brojni zahtjevni projekte koji uključuju kombinacije raznih tehnologija i kompleksna inženjerska znanja iz područja strojarstva, tehnološkog dizajna, elektronike i automatizacije. 

Iza 3M-a su i brojna uspješna izlaganja i predavanja na seminarima, konferencijama i skupovima iz područja voda i energetike (u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji) te brojni pisani radovi kojima se educira struka i budući kupci, promiču inovativna rješenja, predlažu poboljšanja i unaprjeđenja koja su u korak s vremenom, načinom života i zahtjevima za očuvanjem okoliša i vodnih resursa.

Danas, 30 godina nakon osnivanju, osnivači tvrtke su u zasluženoj mirovini.Postrojenje za pripremu bunarske vode u Pisarovini s kapacitetom 15 l/s

Priča ide dalje

Snaga 3M-a je u imenu, potencijal u iskustvu, a bogatstvo u 25 zaposlenika od kojih su mnogi imaju 10, 20 pa i više godina rada. Stoga svima njima treba zahvaliti na vjernosti i doprinosu koju su ugradili u tvrtku. Svi oni zajedno učinili su je pouzdanim partnerom, prepoznatljivog imidža na domaćem i regionalnom tržištu.

No, 3M se i dalje razvija, prati trendove i inovacije koje će u budućnosti donijeti boljitak i za tvrtku, i za njezine kupce koji prepoznaju, a i nastavit će prepoznavati proizvode i usluge vrhunske kvalitete.Sustav desalinizacije reverznom osmozom u Luci Ploče s kapacitetom 520 m3/d