Svjestan važnosti upravljanja i povezivosti uređaja i topline u svakom domu, Panasonic svojim korisnicima nudi novo rješenje koje je posebno namijenjeno za osiguravanje maksimalne učinkovitosti sustava dizalica topline Aquarea. Naime, tom dizalicom topline moguće je pravilno upravljati, nadzirati je i regulirati s bilo kojeg mjesta na svijetu, uz potpuno iste funkcije koje pruža daljinski upravljač, pomoću razvijene internetske aplikacije. Internetskim upravljanjem s bilo kojeg mjesta pomoću pametnog telefona s operativnim sustavom Android ili IOS, tableta ili osobnog računala moguće je povezati se s dizalicom topline.
Vođeno sloganom 'Vaš dom u oblaku' internetsko upravljanje predstavlja jednostavno rješenje za lako upravljanje uređajima, za koje nisu potrebne posebne komunikacijske ili računalne vještine. Potrebna je samo mala kutija povezana i smještena u blizini unutarnje jedinice uređaja i... pametni telefon, tablet ili osobno računalo. Kada je korisnik kod kuće, postojeća WiFi-veza čini sve ostalo. Tada je dovoljno samo pokrenuti aplikaciju i uživati u novom doživljaju udobnosti. Ako je korisnik pak izvan kuće, može jednostavno pokrenuti aplikaciju i čak 'iz oblaka' upravljati uređajem.
Aplikacija se može preuzeti iz AppleStorea i Android PlayStorea. Pri tome su ponuđene iste funkcije kao i na daljinskom upravljaču: pokretanje, zaustavljanje, odabir načina rada, postavljanje temperature i sl.


Novo rješenje iz Panasonica jamči udobnost bez obzira na to gdje se zgrada nalazi i bez obzira na vrijeme

Kako radi Aquarea?

Aquarea se sastoji od vanjske jedinice, u kojoj se nalazi Panasonicov inverterski kompresor, i hidrauličkog modula koji se priključuje na sustav grijanja ili hlađenja u kućanstvu. Također, Aquarea je dostupna i u tzv. monoblok-izvedbi, kada je kompletna oprema smještena u vanjskoj jedinici.
Vanjska jedinica uzima toplinsku energiju iz okolice, a Panasonicov inverterski kompresor, koji je optimiran za grijanje, dovodi je u unutrašnjost doma. Besplatna energija iz okolice prenosi se pri tome pomoću ekološki prihvatljive radne tvari R410 A te služi za grijanje i pripremu potrošne tople vode, dok se u ljetnim mjesecima može koristiti kao klima-uređaj.
Za razliku od standardnih izvora topline kao što su kotlovi na fosilna goriva ili električni kotlovi, Aquarea omogućava uštede na troškovima energenata do 78%.
Aquarea je stoga idealna za suvremenu niskoenergetsku gradnju s niskotemperaturnim sustavima grijanja kao što je, npr. podno grijanje, no isto tako je vrlo primjenjiva kao zamjena za postojeće kotlove na loživo ulje ili sl. Također, sustav Aquarea izvanredno se kombinira sa solarnim toplinskim sustavima.


Usporedba dizalice topline Aquarea s ostalim rješenjima za grijanje i pripremu potrošne tople vode

Kako odabrati odgovarajuću dizalicu topline?

Danas je čest slučaj da su u kući već instalirani radijatori, a troškovi grijanja na loživo ulje ili električnu energiju su svakim danom sve viši. U tom je slučaju Aquarea HT najprikladnije rješenje jer toplinom iz okolice zagrijava vodu do temperature 65 °C čak i pri vanjskoj temperaturi zraka -20 °C.
Isto tako, često se kuća nalazi u pojasu kontinentalne klime gdje zimski uvjeti mogu potrajati nekoliko mjeseci, pri čemu je važna pouzdanost rada i pri niskim vanjskim temperaturama, a istodobno se želi održati konstantni toplinski množitelj (COP) dizalice topline cijelu sezonu grijanja. Tada je pravi izbor Aquarea T-CAP, dizalica topline s konstantnim kapacitetom i kod vanjske temperature -15 °C.
U trećem slučaju kuća se nalazi u pojasu primorske ili umjerene kontinentalne klime gdje je bitno održavati cjelogodišnju udobnost te je jednako važno grijati i hladiti. Pravi izbor rada je dizalica topline Aquarea High Performance koja omogućuje najviši COP i maksimalno povoljne pogonske troškove grijanja, hlađenja i pripreme PTV-a. Aquarea High Performance može raditi kao samostalni izvor topline ili u kombinaciji s postojećim plinskim ili kotlom na pelete, ovisno o potrebama. Takvo rješenje je idealno za niskoenergetske kuće.


Tri slučaja kada dizalice topline Aquarea najviše dolaze do izražaja