Sustavi adijabatskog hlađenja terasa i otvorenih prostora u Hrvatskoj su se pojavili prije šest godina i to zahvaljujući tvrtki EMA koja je dugogodišnje iskustvo u području ovlaživanja zraka proširila i na tu zanimljivu primjenu. Od tada do danas su postavljene stotine takvih sustava po cijeloj Hrvatskoj, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini.
Jedan od prvih koji je prepoznao važnost inovativnosti u ugostiteljstvu je gosp. Davor TRNČEVIĆ, vlasnik 'Barcode caffea', kafića na Gračanskoj cesti u Zagrebu. Lijepo uređen lokal uvijek je bio meka za osobe željne opuštanja uz dobru kavu ili neki napitak, ali terasa je za ljetnih mjeseci bila prazna ili, u najboljem slučaju, poluprazna. Stoga je vlasnik lokala bez razmišljanja uložio u sustav hlađenja terase, znajući da mu to što je među rijetkima koji takav sustav imaju donosi dodatnu privlačnost kod gostiju.


Ilustracija 1 - Najbolji dokaz zadovoljstva gostiju ugodnom klimom u kafiću 'Barcode caffe'
su upravo oni, koji svakodnevno, i po najvećoj vrućini, navraćaju u velikom broju

Opremu je isporučila i ugradila tvrtka EMA, a koliko je zadovoljan s hlađenjem terase pojasnio je sam gosp. Trnčević: 'Istaknuti se u moru lokala danas predstavlja pravu umjetnost. Gosti su sve zahtjevniji pa za svoj novac pažljivo biraju mjesto gdje se osjećaju ugodno. Stereotipno uređeni lokali i terase sve su neprivlačniji, a klimatizirani unutrašnji prostori nikako ne mogu zamijeniti šarm dobre ljetne terase. Gosti jednostavno uživaju sjediti vani. Osobno sam se uvjerio koliko je hlađenje terase doprinijelo poslovanju. Terasa radi i za vrijeme najvećih vrućina! Efekt vodene magle koja pada niz tendu pravi je mamac za goste. Izuzetno sam zadovoljan postignutim poslovanjem na terasi posljednjih nekoliko godina, od kada moj caffe-bar ima sustav hlađenja. Gosti su me u pravom smislu riječi nagovorili da stavim dodatne sapnice i ispod tende, koje po želji uključujemo preko posebnog ventila. Nije nevažno napomenuti da sapnice predstavljaju svojevrsnu barijeru prodiranju prašine i kukaca. Sustav je izuzetno ekonomičan i ne zahtijeva dodatne investicije, a poduzeće EMA se brine za održavanje pumpe i isporuku potrebnih potrošnih dijelova.'


Ilustracija 2 - Sam uređaj, koji predstavlja srce cijelog sustava adijabatskog hlađenja,
je iznimno kompaktan...

Kao što je naveo gosp. Trnčević, osim što je učinkovit, sustav hlađenja terase je i izuzetno atraktivan. Tvrtka EMA je zastupnik tvrtke Normist, turskog proizvođača poznatog po kvalitetnim i inovativnim rješenjima. Tako jedini na tržištu u ponudi ima 5 mm cijevi za sustav koje su vrlo fleksibilne i neuočljive, ali i sukladno tome male sapnice i fitinge, koji omogućuju hlađenje zraka i ispod suncobrana. Raspon pumpi je iznimno velik pa je moguće hlađenje manjih, ali i vrlo velikih terasa.


Ilustracija 3 - ...a sam sustav uopće nije složen

No, osim za hlađenja terasa, sustavi Normist imaju široku primjenu: od predhlađenja klima-uređaja, hlađenja staklenika i farmi pa sve do ovlaživanja vinskih podruma i proizvodnih pogona.
Primjer zagrebačkog 'Barcode caffea' dokazuje da se može znatno unaprijediti poslovanje vrlo isplativim ulaganjem u nešto o čemu se do nedavno moglo samo maštati - u sustav za hlađenje terase.