Atrea je u cijeloj svojoj povijesti na tržištu prepoznata kao proizvođač 100% prilagođenih ventilacijskih jedinica s povratom topline s širokim rasponom konfiguracija i dodatnom opremom. Manje je poznato da je u ponudi i linija koja se proizvodi serijski. Linija Duplex Flexi kombinira naizgled sukobljeno: trenutačnu isporuku 'sa zaliha' s mogućnošću prilagođavanja bez narušavanja najzahtjevnijih kriterija - visoke kvalitete i toplinske učinkovitosti, velike kompaktnosti, jednostavne instalacije i vrhunskih komponenti. To čini Flexi prikladnim proizvodom posebno za veletrgovce i instalatere koji traže ventilacijske jedinice koje su dostupne odmah, no linija je također zanimljiva i projektantima zbog izvanrednih parametara usklađenima s najzahtjevnijim europskim certifikatima.


Koncept Flexi

Ventilacijske jedinice originalnog patentiranog dizajnerskog asortimana Duplex Flexi namijenjene su za sustave ventilacije s najvećom učinkovitosti povrata topline u svim vrstama komercijalnih i stambenih zgrada. Izrađuju se u pet veličina: Duplex 650, 1100, 1600, 2600 i 3600 Flexi.Flexi se proizvodi u pet veličina: 650, 100, 1600, 2600 i 3600 m3/h

Po čemu su tako posebne?

Jedinice su dostupne u multifunkcionalnoj izvedbi, tj. jedna standardna jedinica Duplex Flexi može se ugraditi u dvije varijante: kao podna ili kao podstropna! Pored toga, jedinice Flexi se mogu dodatno prilagođavati, tj. strane posluživanja se mogu vrlo jednostavno zamijeniti, što omogućava veliku fleksibilnost instalacije. Promjena strana posluživanja jedinice omogućava se prilagodbom jednog parametra u upravljačkom sustavu. 

Jedinicama se, po izboru, može dodati oprema koja uključuje grijače i hladnjake (vodene ili s izravnom ekspanzijom radne tvari - DX) koji se instaliraju izravno na jedinicu (kanalni produžetak). Jedinice Flexi također mogu biti opremljene i električnim predgrijačem ili dogrijačem.


Grijanje i hlađenje riješeni su dodavanjem izmjenjivača 'backpacks' izravno na jedinicu

Duplex 1600 Flexi također uključuje mogućnost izmjene alternativnim bočnim kanalnim priključcima, a sama izmjena se izvodi vrlo brzo i jednostavno na samom gradilištu.

Za bolje razumijevanje jedinstvenog koncepta Flexi, pogledajte video o proizvodu.

S konstrukcijskog gledišta jedinice Flexi se sastoje od dva neovisno napajana, visokoučinkovita EC ventilatora s fleksibilno ugrađenim motorima, koji su proizvod renomiranih svjetskih proizvođača Ebm-papst i Ziehl Abegg, plastičnim protustrujnim izmjenjivačem visoke učinkovitosti povrata topline, 'by-pass' zaklopkom s pogonom Belimo, filtrima za dovod i odvod zraka klase ePM10 50% (M5) ili ePM1 55% (F7) i posudom za odvod kondenzata, sve u istom kućištu.
Servisna vrata omogućavaju jednostavan pristup svim komponentama. Kanalni priključci mogu biti okrugli ili pravokutni, ovisno o vrsti jedinice. Kućište je sendvič-konstrukcije, s bijelo obojanom limenom pločom s mineralnom vunom (650 Flexi) ili PIR izolacijom. Tijekom razvoja naglasak je postavljen na kompaktnost kućišta, uglavnom na dubini kučišta za podstropne jedinice.Flexi 650 je tanji od lista papira formata A4

Kontrolni sustav

Jedinice serije Duplex podrazumijevaju najviši standard kontrolnog sustava, izgrađenog na 'plug-n-play' načelu. Jedinice se mogu opremiti sljedećim vrstama upravljačkih sustava:
• digitalnim upravljačkim sustavom RD5 s integriranim internetskim poslužiteljem i internetskom vezom, upravljačem na dodir u boji, mogućnošću povezivanja različitih senzora, kontrolom snage grijanja i hlađenja, tjednim načinom rada, mogućnošću upravljanja konstantnim protokom i tlakom itd. (dio standardne opreme sustava je protokol Modbus TCP, a jedinica dodatno može biti opremljena pretvaračima za sustave BACnet i KNX sustave)
• osnovni digitalni upravljački sustav CPM koji uključuje upravljač osjetljiv na dodir, mogućnost povezivanja senzora kvalitete zraka, kontrolu snage grijanja i hlađenja, tjedni način rada, mogućnost stalne regulacije tlaka itd.

Važno je napomenuti da cjelokupna linija Duplex Flexi ispunjava zahtjeve u skladu s Uredbom Komisije (EU) br. 1253/2014 za 2018. godinu (Uredbom o ekodizajnu). Jedinice Flexi također zadovoljavaju stroge kriterije učinkovitosti koje je ovjerio priznati Institut za pasivne kuće (PHI). Konačna potvrda izvanredne kvalitete je činjenica da jedinice ispunjavaju higijenske zahtjeve i certificirani su u skladu s njemačkom smjernicom VDI 6022.Cijela linija Flexi je u skladu s ErP 2018, PHI i VDI 6022

Nova linija Flexi-V

U 2020. godini lansirana je nova linija jedinica Flexi-V sa svim vertikalnim priključcima, dok veličine jedinica dolaze u rasponu protoka zraka 400, 800, 1500, 2500 i 3500. Radi se o jedinstvenoj liniji namijenjenoj rješavanju prostornih problema na gradilištima.
Linija Flexi-V je u potpunosti preuzela koncept Flexi: EC ventilatori, dvostupanjska filtracija i mogućnost izbora dodatnih grijača i hladnjaka (vodenih ili električnih) te električnog predgrijača, koji mogu biti integrirani u samom kućištu jedinice Flexi-V.Uskoro u ponudi: Flexi V sa svim vertikalnim priključcima

Glavne prednosti

Glavne prednosti jedinica Duplex Flexi su sljedeće:
• višenamjenska izvedba jedinica, što pruža veliki izbor mogućnosti instalacija (podne ili stropne)
• iznimna kompaktnost i nizak, odnosno tanak profil što omogućava instalaciju u uskim prostorima spuštenih stropova
• jednostavna instalacija na gradilištu i mogućnost promjene rada jedinice jednostavnim namještanjem parametara u upravljačkom sustavu
• visoka učinkovitost povrata topline - do 90%
• povećana toplinska izolacija kućišta (klasa T2)
• smanjeni toplinski mostovi (klasa TB1/TB2)
• mala ulazna snaga - visoka učinkovitost EC ventilatora - SFP < 0,45 W/(m/h)
• različite vrste kontrolnih sustava, ovisno o zahtjevima projekta 
• certifikati: ErP 2018, Institut za pasivne kuće (PHI), VDI 6022
• odličan izborni softver.

Za više informacija posjetite www.atrea.hr.