U području grijanja, hlađenja i klimatizacije mogu se postići uštede na električnoj energiji do čak 90% ako se stare neregulirane cirkulacijske crpke s mokrim rotorom zamijene novim, visokoučinkovitim crpkama s malom potrošnjom. Stare neregulirane crpke koje se nalaze u starim sustavima uzrokuju golemu potrošnju električne energije, što za posljedicu ima visoke pogonske troškove tijekom ciklusa eksploatacije. S ciljem značajnog smanjivanja potrošnje električne energije cirkulacijskih crpki s mokrim rotorom na području Europske unije, donesena je Direktiva 2009/125/EZ o uspostavljanju okvira za postavljanje zahtjeva za eko-dizajn za proizvode koji koriste energiju (tzv. Direktiva ErP) ErP čije odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2013. godine (što vrijedi za crpke s mokrim rotorom, dok su odredbe za crpke sa suhim rotorom na snazi od 16. lipnja 2011). Direktiva će u nekoliko faza nametnuti vrlo stroge kriterije energetske učinkovtosti.


Ilustracija 1 - Wilo Stratos nudi rješenja za različite zahtjeve u zgradarstvu i već
sada ispunjava stroga ograničenja propisana drugim korakom primjene Direktive ErP, koja će stupiti na snagu u kolovozu 2015. godine

Zahvaljujući svojim visokoučinkovitim crpkama Wilo-Stratos, Wilo-Stratos PICO i Wilo Stratos Giga tvrtka Wilo nudi cjelovit program proizvoda za različite zahtjeve u zgradarstvu. Te crpke već sada ispunjavaju stroga ograničenja propisana drugim korakom primjene Direktive ErP koji počinje važiti od sredine 2015. godine. Sve te skupine crpki imaju oznaku 'ErP Ready', što znači da su već sada spremne za budućnost. Njihove osnovne značajke su iznimno mala potrošnja električne energije zbog inovativne tehnologije elektronički komutiranog motora (tzv. EC motora) i napredne elektroničke regulacije. Elektronički regulirane cirkulacijske crpke s mokrim rotorom s frekvencijskim pretvaračem automatski namještaju rad u skladu s promjenama u radu sustava grijanja. Osobito velike uštede u usporedbi s nereguliranim crpkama postižu se pri radu s djelomičnim opterećenjem (što čini i do 94% radnog vremena crpke). Tehnologija EC motora predstavlja najsuvremeniju izvedbu motora na istosmjernu struju (tzv. DC-motora) i njezina glavna značajka je vrlo velika energetska učinkovitost. To omogućava dvostruko veću učinkovitost u usporedbi s elektronički reguliranim crpkama s uobičajenim pogonom.
Wilo Stratos već postavlja standarde, a crpke namijenjene za sustave grijanja, hlađenja i klimatizacije u komercijalnim prostorima se konstantno poboljšavaju. Osnovna namjena visokoučinkovite crpke Wilo Stratos PICO, koja je predstavljena 2009. godine, je za sustave grijanja obiteljskih kuća, a može se koristiti i u rashladnim sustavima. Prema proračunu koji je provela njemačka tehnička ispitna ustanova TÜV SÜD, prosječna godišnja potrošnja te crpke u obiteljskoj kući iznosi 46,5 kW h, s obzirom na standardne metode proračuna određene klasifikacijom EUROPUMP o energetskoj učinkovitosti. S uštedom do čak 90% u potrošnji električne energije u usporedbi sa standardnim nereguliranim crpkama, Wilo Stratos PICO je najučinkovitija crpka u svojoj klasi energetske učinkovitosti (A). Isto tako, crpka Wilo Stratos Giga postavlja nove standarde energetske učinkovitosti za crpke sa suhim rotorom.


Ilustracija 2 - Budućnost pripada visokoučinkovitim crpkama Wilo Stratos PICO,
koje već sada ispunjavaju stroge zahtjeve propisane drugim korakom primjene Direktive ErP,
što predstavlja prednost koja može doprinijeti poslovnim uspjesima

Procjenjuje se da će se provođenjem Direktive ErP do 2020. godine uštedjeti 23 TW h električne energije na prostoru cijelog EU-a, što je ekvivalentno električnoj energiji proizvedenoj u šest termoelektrana srednje veličine, odnosno da će se smanjiti emisija ugljičnog dioksida za 11 milijuna t godišnje na prostoru EU-a. Wilo ne preporučuje tehničkim osobama i instalaterima da čekaju posljednji trenutak, tj. datum stupanja odredbi Direktive na snagu, već da što prije počnu nuditi visokoučinkovite crpke. Na taj način, energetska učinkovitost budućnosti već danas može doprinijeti poslovnim uspjesima.
Pored inovativne tehnologije koja je primijenjena u crpkama, tvrtka Wilo vodi računa i o dizajnu svojih proizvoda pa je prije nekoliko godina crpka Stratos dobila nagradu za dizajn Red Dot i na neki način postala zaštitni znak tvrtke. Na osnovi te nagrade razvijaju se svi ostali proizvodi. Tako je prošle godine dobivena nova nagrada za dizajn i to za sustav za povišenje tlaka Wilo-COR-Helix EXCEL s EC motorom.


Ilustracija 3 - Visokoučinkovite crpke Wilo Stratos i Wilo Stratos PICO,
namijenjene za različite zahtjeve u zgradarstvu, već sada ispunjavaju visoke zahtjeve koje postavlja Direktiva ErP pa obje nose oznaku 'ErP Ready',
što znači da su spremne za budućnost

Radi se o iznimno učinkovitom sustavu za povišenje tlaka koji je namijenjen za sustave opskrbe pitkom vodom te protupožarne i industrijske instalacije. Nagrada Red Dot pri tome je dodijeljena u kategoriji 'Trgovina & industrija', pri čemu je žiri sastavljen od 36 vrhunskih stručnjaka odabrao pobjednika između 4433 proizvoda iz više od 60 zemalja. Nagrada sama po sebi ne predstavlja uspjeh proizvoda Wilo-COR-Helix EXCEL, već je to prije svega njegov dizajn kojim se ostvaruje sigurno rukovanje i pouzdanost. Neophodno je istaknuti i jednostavnost rada crpke i upravljačke jedinice, što se omogućava displejom i provjerenom tehnologijom Red Button ('Crveni gumb'), koja se ugrađuje u sve crpke i crpne sustave Wilo. Ergonomski dizajn omogućava puštanje sustava u pogon u vrlo kratkom vremenu, što njegovo upravljanje čini iznimno jednostavnim.


Ilustracija 4 - Sustav za povišenje tlaka Wilo-COR-Helix EXCEL,
dobitnik ugledne nagrade za dizajn Red Dot u 2011. godini

Sustav je opremljen s dvije ili više okomitih crpki Wilo-Helix EXCEL s visokoučinkovitim EC motorima (HED - High Efficiency Drive) i jedinstven je u pogledu učinkovitosti. Njegov motor prekoračuje granične vrijednosti određene najvišom razinom energetske učinkovitosti - IE4 pa Wilo ponovno postavlja nove standarde i u tom dijelu tržišta. Na osnovi toga, sve standarde koje postavlja Direktiva ErP (a koje važe od 16. lipnja 2011. godine) već su uvelike nadmašene. Za kraj, valja još reći da je Wilo-COR-Helix EXCEL dizajnirala tvrtka Mehnert Corporate Design iz Berlina.

Sve ostale informacije mogu se dobiti izravno u tvrtki Wilo.