Dvije nove Vaillantove dizalice topline zrak - voda recoCOMPACT exclusive i versoTHERM plus namijenjene su za postavljanje u zatvorenim prostorima i odlično su rješenje za primjenu u obiteljskim kućama. Pri tome nisu potrebna nikakve bušotine ni polaganje cijevi po dvorištu, a zahvaljujući kompaktnoj izvedbi prostorija u koju se uređaji postavljaju ništa ne gubi na vrijednosti. Uz to, upravo postavljanje u zatvorenim prostorima omogućava jednostavno održavanje cijele godine, čak i po zimi.


Udobnost za korisnike i jednostavna instalacija

Bez obzira na to radi li se o rješenju 'all in one' (tj. 'sve u jednom') ili o modularnom konceptu, kod svih Vaillantovih dizalica topline za postavljanje u zatvorenim prostorima instalacija uređaja za stručnjaka za grijanje ne predstavlja nikakav problem. Naime, svi važni hidraulički i električni dijelovi već su predugrađeni, a ovisno o raspoloživom prostoru, uređaj se može smjestiti u kut prostorije ili pak uz zid i to uz razmak od svega 10 cm. No, tu je i još jedna prednost: zahtjevi koji se postavljaju na priključke i izvedbu prolaza kroz zid za obje su dizalice topline jednaki.


Učinkoviti i tihi uređaji

Obje dizalice topline, i recoCOMPACT exclusive i versoTHERM plus, temelje se na najsuvremenijim tehničkim rješenjima. Kako se modulirajući kompresor s inverterskom tehnikom prilagođava stvarnom toplinskom opterećenju u zgradi, uređaji rade iznimno štedljivo. No, tu je i dodatna oprema za iznimno tih rad. Tako uređaji u noćnom načinu rada mogu sniziti razinu zvučnog tlaka čak na 35 dB (A) na udaljenosti 3 m od istrujnog otvora u zidu, što će svakako razveseliti susjede.


Uključeno hlađenje

Oba uređaja serijski su opremljena funkcijom aktivnog hlađenja. Kod odgovarajuće izvedbe sustava, s izolacijom koja onemogućava difuziju na svim cjevovodima i cijevnom skupinom za kombinirani krug grijanja, tijekom ljeta je automatski omogućeno hlađenje i to pomoću istog podnog sustava koji zimi služi za grijanje. Naravno, potrebni su još i reverzibilni pogoni izvršnih uređaja i odgovarajući sobni termostat. Dizalica topline versoTHERM plus i spremnik uniSTOR plus

Najveća učinkovitost i zanimljivi poticaji

Obje dizalice topline omogućavaju toplinske množitelje do COP = 4,2 (pri uvjetima A2/W35), što znači da u usporedbi sa sličnim uređajima drugih proizvođača troše manje električne energije. Time se postižu veliki faktori sezonske (godišnje) učinkovitosti (JAZ), što znači da u većini zemalja uređaji zadovoljavaju zahtjeve za dobivanje odgovarajućih poticaja i potpora.


Modularna izvedba

Svestrani koncept dizalice topline versoTHERM plus pri projektiranju i ugradnji pruža mnoge dodatne mogućnosti: ovisno o želji korisnika i raspoloživom prostoru, moguće je dodati prikladni spremnik tople vode. Uz to, u slučaju ventilacije može se birati između jednostavnog odvođenja istrošenog zraka iz prostorija ili o cjelovitom sustavu ventilacije. 


Odličan koncept, čak i za projekte osuvremenjavanja zgrada

Upravo zahvaljujući dodatnoj mogućnosti jednostavne ventilacije odvođenjem istrošenog zraka iz prostorija versoVAIR dizalica topline versoTHERM plus postaje dizalica topline na istrošeni zrak. Pri tome se modul za iskorištavanje topline istrošenog zraka versoVAIR jednostavno postavlja na sam uređaj. Time se dobiva suvremeno i cijenom povoljno rješenje pri osuvremenjavanju zgrade, uz istodobno povećanje učinkovitosti samog uređaja.Dizalica topline versoTHERM plus s modulom versoVAIR

'Sve u jednom'

Dizalicom topline recoCOMPACT exclusive dobiva se sve u jednom uređaju: grijanje, ventilacija i spremnik tople vode volumena 225 l. Radi se o kompaktnom sustavu koji se sastoji od jedinice dizalice topline i jedinice spremnika i ventilacije. No, kako bi se olakšalo unošenje uređaja u prostoriju pri ugradnji, jedinica spremnika i ventilacije se može rastaviti zahvaljujući primjerni rješenja SplitMountingConcept. Uz to, postoji i lijeva i desna izvedba, što znači da se dizalica topline može postaviti i u desni i u lijevi kut. Time se značajno ubrzava ugradnja cijelog sustava, a svi važni dijelovi dostupni su izvana i jednostavni za održavanje.Dizalica topline recoCOMPACT exclusive

Pravo rješenje za novogradnje

Kombinacija kontrolirane ventilacije i dizalice topline čini energetski posebno učinkovit sustav, pri čemu recoVAIR služi za dovođenje svježeg zraka i stvaranje ugodne mikroklime u prostoriji, istodobno iskorištavajući velik dio topline istrošenog zraka. Preostala otpadna toplina dovodi se do dizalice topline i tako se gotovo u cijelosti iskorištava. Dakle, omogućena je dvostruka rekuperacija topline: jedna za sustav ventilacije, a druga za dizalicu topline.

Zbog svega toga dizalica topline recoCOMPACT exclusive ima oznaku Green iQ. Uz internetski modul VR920 i pripadajuću aplikaciju multiMATIC (koja je dostupna za operativne sustave Android i iOS) moguće je cjelokupan sustav grijanja, hlađenja, pripreme potrošne tople vode i ventilacije regulirati pomoću mobitela. Osim za korisnika, takav način regulacije je iznimno koristan i za stručno osoblje jer omogućuje daljinsku dijagnozu i optimiranje rada sustava pomoću specijalističkog softvera profiDIALOG.


Kanali za zrak

Obje dizalice topline zrak - voda za postavljanje u zatvorenim prostorima smiju raditi samo u kombinaciji s kanalima za zrak, a za oba uređaja na raspolaganju je predizolirani sustav kanala kao dodatna oprema. Uz to, pomoću dodatnih izolacijskih pokrova buka se može dodatno smanjiti na 3 dB (A).


Sustavi ventilacije u kombinaciji s dizalicama topline recoCOMPACT exclusive i versoTHERM plus