Za svakog investitora instančanog ukusa, koji od klimatizacijskog sustava zahtijeva samo najviše standarde i rezultate kada je u pitanju energetska učinkovitost, rješenje pruža Mitsubishi Electric, jedan od najjačih i najiskusnijih proizvođača klimatizacijske opreme, kojega na hrvatskom tržištu zastupa tvrtka Veka-ing iz Zagreba. Zahvaljujući širokoj paleti proizvoda, od modernih uređaja kućne serije, do moćnih profesionalnih modela, domaćim je kupcima ovaj japanski brand bliži nego ikada.

Ponuda sustava s promjenjivim volumenom, odnosno protokom radne tvari (VRF) započinje modelima PUMY koji podržavaju spajanje do devet unutarnjih jedinica. Radno područje pri grijanju je od -20 do 15 °C, a serija podržava i spajanje modula za pripremu potrošne tople vode. Vanjske jedinice VRF-sustava većeg učina raspoložive su u pet serija: Y, Zubadan, R2, WR2 i Replace Multi. Većinu jedinica moguće je kombinirati do maksimalnog učina od 101 kW, s koracima od 5,6 kW, a modele serije Y moguće je kombinirati do čak 140 kW.


Vrhunski dizajn klima-uređaja danas je svakako jedan od ključnih čimbenika pri njihovom odabiru

Za 2014. godinu Mitsubishi Electric je pripremio mnoštvo noviteta u VRF-programu, a svakako najvažniji su novi usis vanjske jedinice s potpuno novim, jačim ventilatorom. Povećavanjem površine izmjenjivača topline postignuta je još bolja učinkovitost koja je u određenim uvjetima i do 45% bolja u odnosu na izravnu konkurenciju. Uz to, podjelom izmjenjivača na dva dijela tijekom funkcije odleđivanja, ne prekida se rad uređaja pri grijanju, već uređaj pola izmjenjavača odleđuje, a drugu polovicu koristi kako bi proizveo toplinsku energiju. Područje rada pri hlađenju je dodatno povećano pa sada pokriva temperature od -5 do 52 °C. Posebno bi trebalo istaknuti vanjske jedinice serije Zubadan, kojima područje rada pri grijanju seže do -25 °C.

Investitori na izbor imaju čak 16 unutarnjih jedinica, s učinom u rasponu 1,5 - 25,0 kW, a uz pomoć kompleta LEV moguće je spajanje i unutarnjih jedinica koje su, inače, rezervirane isključivo za kućnu seriju. Uz to, VRF- serija omogućava korištenje rekuperatora zraka serije Lossnay s izmjenom zraka u rasponu 150 - 2000 m3/h.

Upravljanje je moguće žićanim i infracrvenim upravljačima, dok centralni upravljački sustav podržava spajanje do 2000 unutarnjih jedinica. Upravljački sustavi podržavaju sve standardne protokole (Modbus, KNX, LonWorks, BACNet itd), što uvelike povećava fleksibilnost sustava.


Objedinjavanje sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije danas je trend, pri čemu središnje mjesto zauzimaju visokoučinkovite dizalice topline

Uz VRF-sustave, Mitsubishi Electric je na domaćim prostorima već naveliko poznat po učinkovitim dizalicama topline. Karakterizira ih iznimna fleksibilnost, odnosno mogućnost prilagođavanja individualnom sustavu, osobito kod izvedbe ‘Kit' koja je i cjenovno bitno prihvatljivije rješenje. S druge strane, cjeloviti kompleti Ecodan idealni su za skučenije prostorije, gdje nema previše prostora za velike kotlovnice.

Uređaji kućne serije Mitsubishi Electrica odlikuju se iznimnom energetskom učinkovitošću pa ne čudi da je upravo taj japanski proizvođač na tržištu predstavio model Kirigamine FH koji se ubraja u klasu energetske učinkovitost A+++ pri grijanju i hlađenju. Osim velike učinkovitosti, dizajn unutarnjih jedinica svakako je još jedna u nizu konkurentskih prednosti uređaja Mitsubishi Electric.

Uređaje serije Multi karakterizira velik izbor vanjskih jedinica za spajanje, od dvije do čak osam unutarnjih jedinica. Svi modeli usklađeni su s s odredbama Direktive 2009/125/EZ o uspostavi okvira za utvrđivanje zahtjeva za ekološki dizajn proizvoda koji koriste energiju (tzv. ErP direktive) i krasi ih iznimna energetska učinkovitost, trogodišnje jamstvo i mogućnost prilagodbe svačijem ukusu i financijskim mogućnostima.