Poznati proizvođač opreme za klimatizaciju i grijanje Panasonic nedavno je predstavio novu seriju visokoučinskih spremnika za toplu vodu PRO-HT koja je na raspolaganju u nizu veličina prikladnih za komercijalne primjene. Spremnici PRO-HT su optimirani za primjenu s dizalicama topline ECOi 3 PIPE zahvaljujući inovativnom sustavu za povrat topline koji omogućava pripremu potrošne tople vode bez ‘boostera’, čime se energetski prinosi mogu dovesti na najvišu razinu.
Svi spremnici iz nove serije usklađeni su za primjenu s dizalicama topline ECOi u tri veličine: 1000, 500 i 200 l (PAW-VP1000/500/200LDHW). Uz to, u kombinaciji s dizalicama topline ECOi 3 PIPE, spremnik volumena 1000 l može besplatno proizvoditi PTV s temperaturom do 65 °C pomoću sustava za povrat topline, čime se snižavaju pogonski troškovi i smanjuje potrošnja energije. Time se postižu velike vrijednosti toplinskog množitelja (COP), čak do 6,70, što ih čini štedljivim rješenjem za velike komercijalne primjene, kao što je u hotelima.


Osnovne značajke novog spremnika PRO-HT...

Uz primjenu dvostruke cijevi, spremnici PRO-HT omogućavaju odličnu izmjenu topline, zahvaljujući kompaktnom izmjenjivaču topline ‘cijev u cijevi’ s razmakom polaznog i povratnog voda od svega 0,1 mm.Takvo rješenje pomaže u smanjenju toplinskih gubitaka i snižava troškove kod komercijalnih primjena. Kod spajanja na dizalice topline PACi koje kao radnu tvar koriste R 32, najviše temperature PTV-a mogu dosegnuti i 75 °C, uz klasu energetske učinkovitosti A+.
No, to nije sve jer su u seriji na raspolaganju spremnici PRO-HT za grijanje i hlađenje s volumenom 380 l. Kod svih spremnika serije PRO-HT unutarnje i vanjske metalne površine obrađene su tako da štite od nečistoća kao što su razne mrlje, anorganska onečišćenja, hrđa i naslage željeznih metala, bakra, plemenitih metala i aluminijskih legura, čime se sprječava korozija cijeli njihov vijek trajanja.


... i njegovo povezivanje s krugom PTV-a

Spremnici serije PRO-HT stoga su učinkovito i ekonomično rješenje za prostore komercijalne namjene svih veličina. Naime, jednostavno ih je instalirati, bez potrebe za dodatnim priborom, čime se skraćuje vrijeme radova i snižavaju troškovi ugradnje. Uz to, predstavljaju pouzdano rješenje koje može odgovoriti na promjene u budućnosti i koje korisnicima pomaže u smanjivanju ekološkog otiska njihovih zgrada.