Hibridna dizalica topline kombinira tehniku dizalice topline s tehnikom plinskih kondenzacijskih kotlova, tako da osigurava optimalne ekonomske uvjete za njezin rad, kombinirajući parametre energetskih troškova (za električnu energiju, plin), učinkovitosti dizalice topline i zahtjeva za opterećenjem sustava grijanja kako bi isporučila do 35% više učinkovitosti u grijanju, omogućujući veliko snižavanje troškova.
U hibridnom sustavu geoTHERM i ecoTEC Vaillant je udružio pouzdanost i udobnost grijanja na plin s besplatnom energijom iz okoliša. Hibridna zidna dizalica topline iz Vaillantove radionice može se jednostavno kombinirati s plinskim kondenzacijskim uređajem. To je optimalno rješenje koje smanjuje štetu u okolišu i namijenjeno je i za novogradnje i za adaptacije pri modernizaciji postojećih kotlovnica.
S hibridnom dizalicom topline kao izvorom topline moguće je koristiti toplinu iz zraka, zemlje ili podzemnih voda. Svi modeli rade imaju toplinski učin 3 kW. Pri uporabi zraka kao toplinskog izvora koristi se split tehnologija s izmjenjivačem topline koji je postavljen u zgradi (il. 1).


Ilustracija 1 - Uređaj u presjeku

Dizalica topline jednakih je dimenzija kao i plinski uređaj. Uz to, tu je i mogućnost montaže u najmanje prostore zbog njihovih kompaktnih dimenzija, a jednako tako bez problema svaki dio sustava se može montirati posebno u različite prostore pa i na različite etaže.
Obje izvedbe plinskog zidnog kondenzacijskog kotla (VU, VUW) mogu se ugraditi u hibridni sustav. Nova dizalica topline jednostavno se povezuje s postojećim plinskim sustavom grijanja, koje omogućava udobno grijanje pri većim potrebama za toplinom. To znači da se plinski uređaj za grijanje aktivira samo u slučaju kada dizalica topline više nije u mogućnosti samostalno grijati objekt. U hibridnom sustavu dizalica topline može proizvesti čak do 80% potrebne toplinske energije (il. 2).


Ilustracija 2 - Sustav se može postaviti u svaki prostor, u podrum...

Hibridni sustav koliko god je to moguće koristi toplinu iz okolice, a preostalu potrebnu toplinsku energiju generira plinski uređaj. Odluku o tome koji uređaj će u određenom trenutku raditi, daje regulacija multiMATIC 700. U regulaciju se upisuju trenutačne cijene plina i električne energije prema različitim tarifama. Na osnovi tih podataka i temperaturnih uvjeta, regulacijski sustav uključuje dizalicu topline ili plinski uređaj. Za pripremu potrošne tople vode koristi se isključivo plinski uređaj. Na taj se način energetska učinkovitost cijelog sustava zadržava na vrlo visokoj razini.
U kombinaciji s hibridnim sustavom postoji mogućnost upravljanja jednim izravnim krugom ili jednim izravnim i jednim miješajućim krugom. Za upravljanje tim drugim, miješajućim krugom potreban je modul VR 70. Uporabom pribora za dvozonsko upravljanje može se postići istovremeni rad dizalice topline i plinskog uređaja. U tom slučaju plinski uređaj zagrijava izravni krug grijanja, dok dizalica topline zagrijava miješajući krug grijanja. Modul VR 61/4 u tom je slučaju već tvornički ugrađen u pribor za dvozonsko upravljanje.
Hibridni sustav se u svojoj osnovi sastoji od dvije izvedbe dizalice topline, pri čemu je prva izvedba geoTHERM VWL 35/4 S (dizalica topline zrak - voda) u kombinaciji s unutarnjom jedinicom VWL 3/4 Sl (il. 3). No, tu je i dizalica topline geoTHERM VWS 36/4 s pasivnim hlađenjem i mogućnošću korištenja topline iz zemlje i podzemnih voda u kombinaciji s pločastim izmjenjivačem. Sustav također može koristiti bilo koji Vaillantov plinski zidni uređaj sa sabirnicom eBUS. Preporuka je svakako korištenje kondenzacijskog uređaja kako bi se učinkovitost sustava zadržala na visokoj razini. Nezaobilazni dio sustava je regulacija multiMATIC 700 koja objedinjuje sve te komponente i inteligentno određuje u kojem trenutku se koristi koji uređaj za grijanje. Sinergija tih komponenti dovodi do racionalne uporabe energije i snižavanja troškova.


Ilustracija 3 - ... pa i u stambeni prostor

Moguće dodatne komponente sustava uključuju:

  • ekspanzijske posude
  • sigurnosnu grupu za plinski uređaj
  • osjetnik VR 10
  • zrakodimovodni pribor kada se koristi jedinica VWL 35/4 SI
  • pribor za dvozonsko upravljanje (dvozonska jedinica s uključenim modulom VR 70)
  • razdjelnik za dvije cijevne grupe
  • cijevne grupe (s miješajućim ventilom ili bez njega)
  • granični termostat za podno grijanje
  • hidrauličke skretnice.

Zaključno, 3 kW toplinskog učina dovoljno je za većinu manjih novoizgrađenih objekata, što znači da će dizalica topline raditi samostalno u oba prijelazna razdoblja, dok će plinski uređaj raditi samo kada to bude stvarno potrebno. S obzirom na sve veći trend smanjenja gubitaka topline u zgradama, novi hibridni sustav predstavlja vrlo prihvatljivo rješenje za budućnost (il. 4).


Ilustracija 4 - Prihvatljivo rješenje za budućnost

Uz Vaillant je lako slijediti pozitivne trendove...