Ozon, odnosno aktivni kisik dokazano uništava sljedeće štetne mikroorganizme:
 • bakterije: Bacillus atrophaeus, Bacillus anthracis (Anthrax), Escherichia coli, Salmonella choleraesuis, Methicilin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Tubercle bacillus, Streptococcus pyogenes, Listeria monocytogenes
 • viruse: virus gripe tipa A, virus ptičje gripe H5N1, virus svinjske gripe H1N1, virus herpesa, virus vaccinia, adenovirus
 • plijesan: Aspergillus niger, Stachybotrys chartarum (crnu plijesan), pri čemu valja napomenuti da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je plijesan uzrok 60% svih alergija!
 • Visoku razinu učinkovitosti dezinfekcije zraka pomoću ozona potvrdile su brojne ugledne svjetske ustanove i neovisni laboratoriji kao što su, npr. američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ili švicarski laboratorij SGS.
  Zbog svojih se značajki ozon koristi već više od 100 godina. U početku se koristio kao dezinfekt za pitku vodu, što je danas sasvim uobičajeno, s obzirom na njegove prednosti u odnosu na klor. Isto tako, ozon se već odavno koristi i za dezinfekciju vode u farmaceutskoj industriji i medicini. Uz to, ozon na najučinkovitiji način, potpuno prirodno i neškodljivo pročišćava i dezinficira zrak u zatvorenim prostorima. Naime, ozon nije učinkovit samo za dezinfekciju zraka, već djeluje i u porama svih predmeta i materijala u prostoru, npr. zavjesa, tepiha, zidova, prekrivača itd.
  No, osim što se stvara na prirodan način, ozon je moguće i proizvesti, pomoću ozonatora. Češka tvrtka Lifetech je proizvođač inovativnih uređaja za pročišćavanje i dezinfekciju zraka i prostorija pod nazivom LifeOX-AIR. Zrak u zatvorenom prostoru koji je obrađen pomoću ozonatora LifeOX-AIR je svjež i ugodnog mirisa, a učinak dezinfekcije kao rezultat korištenja ozonatora LifeOX-AIR u velikoj mjeri doprinosi smanjenju zdravstvenih rizika. Pri tome ozon učinkovito uklanja molekule tvari koje su uzročnici lošeg mirisa, bakterije, viruse, gljivice, plijesan i spore plijesni te alergene. Standardni pročistač zraka ne može prodrijeti u pore materijala pa njegovim korištenjem prijetnje u obliku virusa, bakterija, gljivica i dr. i dalje ostaju u zraku. U prošlosti su se za dezinfekciju koristile razne kemikalije koje su isparavale i ostajale u prostoru. Nakon njihovog korištenja zrak bi se pokušao pročistiti ventiliranjem, odnosno provjetravanjem, no štetna bi se isparavanja često zadržavala dulje vrijeme.


  LifeOX-AIR Ultra

  LifeOX-AIR Ozzy

  LifeOX-AIR Industrial

  LifeOX-AIR Hotel/Hospital
  Program ozonatora je uistinu širok i može se pronaći uređaj točno prema potrebama

  Razlika između ozonatora LifeOX-AIR i drugih ozonatora je u brzoj transformaciji ozona ponovno u kisik i u kvaliteti pročišćavanja zraka (nakon procesa oksidacije u prostoru ne ostaju nikakve čestice). U usporedbi s drugim metodama, LifeOX-AIR ne hvata ili kamuflira dim cigareta i razne ostale neugodne mirise pomoću drugih, za zdravlje opasnih kemijskih tvari. LifeOX-AIR rastvara čestice neugodnih mirisa, ne kamuflirajući problem, već ga rješava učinkovito, bez opasnosti za okoliš i zdravlje.
  Paleta uređaja LifeOX-AIR sastoji se od četiri prijenosna modela: Ozzy, Ultra, Hotel/Hospital i Industrial.

   Načelo rada ozonatora LifeOX-AIR je sljedeće:
  • ozon se proizvodi u prostoriji bez prisutnosti osoba
  • povećana koncentracija ozona u zraku u prostoriji uzrokuje dezinfekciju i deodorizaciju zraka, okolnih zidova, podova
  • i stropova te pokućstva i raznih materijala
  • pretvorba ozona (O3) u kisik (O2), uz istodobnu filtraciju zraka
  • zrak u prostoriji postaje svjež, mirisan i apsolutno bez rizika za zdravlje ljudi i životinja.

  Ozonatori LifeOX-AIR uklanjaju brojne neugodne mirise iz prostorija poput mirisa cigareta i paljevine, kuhinjskih mirisa kao što su mirisi prženog ulja ili ribe, životinjskih mirisa (od kućnih ljubimaca i sl), mirisa urina i dr.
  Raspon primjene ozonatora je vrlo širok: od dezinfekcije bolnica i operacijskih dvorana, za uklanjanje plijesni u vinskim podrumima i poplavljenim objektima (npr. vrlo su prikladni za slučaj sanacije nedavnih katastrofa u Posavini), za produljivanje svježine povrća i voća, za uklanjanje neugodnih mirisa u prostorima gdje je bio požar i u kuhinjama itd. Uz to, posebno je zanimljiva primjena takvih uređaja u hotelskim sobama, uredskim i stambenim prostorima, za što se koristi model Hotel/Hospital. Zadovoljstvo i osjećaj ugodnosti kod osoba koje u takvim prostorima borave su najvažniji i zbog toga je dezinfekcija pomoću ozonatora LifeOX-AIR idealno rješenje. Razlika u kvaliteti zraka u hotelskoj sobi prije korištenja oznatora LifeOX-AIR i poslije toga je nevjerojatna, što znači da oni doprinose većem zadovoljstvu gostiju, što je dokazano u brojnim hotelima širom Europe.
  Proizvođači automobila preporučuju da se klima-uređaji u vozilima povremeno dezinficiraju jer bi u protivnom mogli postati opasni za zdravlje. Klima-uređaji u vozilima gotovo su savršeni za razvoj raznih vrsta mikroorganizama koji ne samo što uzrokuju neugodne mirise u kabini vozila, već i astmu i ostale zdravstvene probleme. Za zdrav i svjež zrak u automobilu periodično treba čistiti klima-uređaj. Za takvu namjenu je idealan mali oznator LifeOX-AIR Ozzy s napajanjem na 12 ili 24 V, što ga čini prikladnim za primjenu u automobilu. Taj se uređaj također može koristiti u kući, stanu ili uredu, gdje se priključuje na standardnu utičnicu (220 V), uz naglasak na periodičnoj primjeni. Dezinfekcija ozonatorom LifeOX-AIR Ozzy je multifunkcijska i idealna podrška zdravlju.
  Ozonatori LifeOX-AIR su ekološki prihvatljivi, ne ostavljaju nikakve čestice i imaju učinak vrlo jakog dezinfekta.