Panasonic je početkom travnja prošle godine predstavio novorazvijenu kondenzacijsku jedinicu za primjenu ugljičnog dioksida kao radne tvari u modelu učina 15,0 kW (ekvivalentno 10 KS) u dvije izvedbe (standardnoj i teškoj, otpornoj na djelovanje soli), koja je ponajviše namijenjena za male trgovine. Nove jedinice su od ljeta prošle godine na raspolaganju na europskom tržištu. Panasonic gleda na Europu kao na najrazvijenije tržište za rashladnu opremu s CO2 kao radnom tvari za trgovine. Veliki rashladni sustavi s CO2 kao što su 'CO2 boosteri' (sustavi ormara) u Europi se uobičajeno koriste u velikim objektima, ali se posljednjih godina u malim trgovinama sve više koriste i mali sustavi s CO2 kao što su vanjske kondenzacijske jedinice za CO2. Taj će trend ubrzati prijelaz na primjenu prirodnih radnih tvari u rashladnim sustavima trgovina.

Uostalom, još od ljeta 2017. godine Panasonic istražuje europsko tržište za primjenu rashladnih sustava s CO2, kada je predstavio svoj kondenzacijski model učina 4,0 kW, prije svega za rashladne prostorije ('walk-in' hladnjake) u malim trgovinama. Zahvaljujući novoj kondenzacijskoj jedinici za CO2 s učinom 15,0 kW i onoj s učinom 4,0 kW, Panasonic sada može ponuditi širi raspon ekološki prihvatljivih rješenja za male trgovine, ali i male supermarkete i trgovine na benzinskim postajama, gdje postoji potreba za više rashladnih vitrina i 'walk-in' hladnjaka.
Panasonic je razvio sustav kondenzacijske jedinice za CO2 za rashladne vitrine u supermarketima i uspješno ih isporučuje na japansko tržište još od rujna 2010. godine. Danas je takvih jedinica ugrađeno oko 8500 u više od 3100 malih trgovina i supermarketa širom Japana.
Radi se o proizvodu koji u rashladnom krugu ostvaruje veliki toplinski množitelj (COP) zahvaljujući primjeni Panasonicove jedinstvene dvostupanjske kompresije CO2, rotacijskog kompresora i kruga radne tvari koji su godinama odlično prihvaćeni na japanskom tržištu. Štoviše, primjena tehnike kontrole prijelaznog tlaka radne tvari omogućava kompaktnu i laganu izvedbu. Izvedba kondenzacijske jedinice za CO2 temelji se na bogatom iskustvu i znanju koje je stečeno na japanskom tržištu i usklađeno je s odgovarajućim propisima i sigurnosnim standardima u Europi.

Postupno smanjenje primjene fluorougljikovodika (HFC) u Europi započelo je 2015. godine stupanjem tzv. F-Gas Regulative na snagu. Na 28. sastanku stranaka Montrealskog protokola (MOP28) održanom 2016. godine u Kigaliju u Ruandi dodatno je dogovoreno smanjivanje količina HFC-a za 85% u odnosu na standardnu godinu (2011. - 2013.) i to korak po korak u razvijenim zemljama do 2036. Ne samo u Europi, već i u drugim zemljama širom svijeta, uvelike se pripremaju promjene zakona i propisa kako bi se primijenile odluke o smanjivanju primjene HFC-a. Kako bi pomogao ispuniti te ciljeve, Panasonic će ubrzati razvoj opreme za primjenu CO2 u rashladnim sustavima i tako doprinijeti sprječavanju globalnog zagrijavanja i pomoći ekološki prihvatljivoj trgovini.