Panasonic je europskom tržištu nedavno predstavio novi inteligentni hibridni sustav klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF), pri čemu se zapravo radi o kombinaciji električne (EHP) i plinske dizalice topline (GHP), što jamči optimalnu učinkovitost. Novi hibridni VRF sustav snižava troškove za energiju zahvaljujući mogućnosti automatskog prebacivanja između plinskog i električnog načina rada. Istodobno, ostvaruje se besplatna priprema potrošne tople vode, što je odlično rješenje za slučajeve u kojima su potrebne velike količine PTV-a kao što su hoteli i stambene zgrade.
Hibridni VRF sustav sastoji se od glavne plinske jedinice, električne jedinice i specijaliziranog inteligentnog sustava upravljanja koji nadzire potrošnju, potrebe za energijom i toplinsko opterećenje za održavanje mikroklime. Sustav na osnovi toga proračunava je li za postizanje najvećih ušteda potreban rad plinske ili električne jedinice ili pak njihov istodoban rad. Inteligentna upravljačka jedinica (kontroler) tada će intuitivno prebaciti hibridni VRF sustav s plinskog na električni pogon ili obratno, kako bi se optimirala učinkovitost.
Rezultat toga je značajno smanjenje potrošnje električne energije u vrijeme vršne potrošnje, kada je omjer opterećenja zbog klimatizacije velik, primjerice u vrijeme velike popunjenosti hotela, kada su svi gosti u sobama. Plinska dizalica topline pri tome troši manje od 10% električne energije koju električna dizalica topline troši pri punom učinu. Dakle, prebacivanjem na plinski način rada u vrijeme vršne potrošnje ostvaruju su najveće moguće uštede na energiji. To ujedno omogućava učinkovitije iskorištavanje elektroenergetske infrastrukture u zgradi, odnosno iskorištavanje električne energije za pogon kritičnije opreme kao što su rasvjeta ili dizala.
U vremenu kada je opterećenje malo, primjerice, kada je u hotelu tijekom dana manje gosti u sobama, Panasonicov hibridni VRF sustav prebacuje se na električni način rada kako bi se smanjila potrošnja energije. Kako električna dizalica topline u vrijeme kada potrošnja nije vršna može raditi s mnogo manjim učinima nego plinska dizalica topline, toplinska ili rashladna energija mogu se precizno usmjeriti na mjesta gdje su najpotrebnije i to uz što manje gubitke. Uz to, mogućnost prebacivanja na električni način rada kada su potrebe smanjene pomaže u produljenju vijeka trajanja plinskog motora jer on tada više ne mora neprestano raditi, što izravno znači snižene troškove održavanja. Naravno, i zahtjevi za instalacijom i održavanjem dodatno su smanjeni zahvaljujući jedinstvenom ciklusu radne tvari.
Još jedna važna prednost koja proizlazi iz primjene novog Panasonicovog hibridnog VRF sustava je ranije spomenuta mogućnost besplatne pripreme PTV-a. To je ostvareno zahvaljujući iskorištavanju topline koju pri svojem radu stvara plinski motor. Time se omogućavaju značajne uštede, osobito u komercijalnoj primjeni, gdje postoje velike potrebe za PTV-om, primjerice u hotelima.
Hibridnim VRF sustavom, kao što je spomenuto, upravlja se pomoću centraliziranog inteligentnog sustava upravljanja (CZ-256ESMC3). Njime se nadzire potrošnja energije i proračunavaju se potrebe i opterećenja i sustav se intuitivno prebacuje s plinskog na električni način rada ili obratno, a sve kako bi se osigurao najučinkovitiji pogon. Sučelje sustava upravljanja koje je jednostavno za primjenu također ima više načina rada za postizanje uštede na energiji, uključujući i 'Smart Multi' koji se dodatno može točno prilagoditi potrebama korisnika, kako bi se još više povećala učinkovitost.
U skladu sa svojom poslovnom kulturom neprestanih inovacija, Panasonic je razvio do sada najinovativnije rješenje VRF sustava. Hibridni VRF sustav usmjerava tehniku grijanja,hlađenja,ventilacije i klimatizacije u novom smjeru, povezujući dva energetska rješenja kako bi stvorio fuziju budućnosti - do sada najučinkovitiji Panasonicov VRF sustav.