Od 1. kolovoza 2012. godine oznaka CE postaje obvezna za tehničke izolacijske proizvode. To označava kraj razdoblja prilagodbe tijekom kojeg su norme iz pojedinih zemalja zamijenjene europskima. Za proizvođače izolacijskih proizvoda, istek razdoblja prilagodbe znači da odmah moraju početi nuditi samo one tehničke izolacijske materijale koji su u skladu s europskim normama za proizvode i imaju oznaku CE.


Europska industrija proizvoda za tehničku izolaciju dobro je pripremljena. Tome je najbolji dokaz tvrtka Armacell koja je još početkom 2012. godine bila prvi proizvođač fleksibilne tehničke izolacije koji je na tržištu nastupio s proizvodima s oznakom CE, a većina vodećih proizvođača slijedila je taj put nekoliko mjeseci kasnije s odgovarajućom certifikacijom pogona.

Kratka usporedba ponuđenih proizvoda

Oznaka CE je vidljivi pokazatelj da je proizvod usklađen s preduvjetima europskih propisa o građevinskim proizvodima. Oznaka CE će postupno zamijeniti mnoge nacionalne certifikate, a nacionalna odobrenja tražit će se samo pod posebnim uvjetima i za posebne primjene.

Glavna svrha oznake CE jest olakšati slobodnu trgovinu u Europi i ukazati na sukladnost s usklađenim normama. Iako ona nije dokaz kvalitete, uvelike je unaprijedila europsku industriju izolacije. Primjenom europskih normi za proizvode stvoren je okvir obveznih svojstava proizvoda za tehničku izolaciju kao što su toplinska vodljivost, paropropusnost, ponašanje u požaru, dopuštena odstupanja i sl. Postignuta razvidnost omogućuje proizvođačima, trgovcima i instalaterima brzu i izravnu usporedbu ponuđenih proizvoda. Nadalje, oznaka CE stvara veću pravnu sigurnost pri označavanju i postavljanju tehničke izolacije te će imati održivi pozitivni utjecaj na trgovinu u Europi.

Europska klasifikacija za požare

Važna je promjena to što su klasifikacije za požare koje su se do sada primjenjivale kao što su, npr. njemački razredi B1 i B2 ili španjolski M1, zamijenjene standardiziranim europskim razredima za požare. Nova klasifikacija koristi sedam razreda za požare, označenih A - F, koji već važe za druge građevinske proizvode, a za izolaciju cijevi dodat će se ‘'L' (za‘ linearne proizvode).

Nova značajka je i informacija o proizvodnji dima i plamenih kapljica, što će se označavati sa 's', odnosno 'd'.
Pri europskom ispitivanju na požare, većina proizvoda Armaflex ima razred B/BL-s3,d0, a samo novi proizvod Armaflex Ultima ima manju gustoću dima i klasificiran je kao BL-s1,d0, što je najbolji razred za požare za fleksibilne tehničke izolacijske materijale.


Ilustracija 1 - Opisna šifra proizvoda na ambalaži daje informacije o važnim svojstvima proizvoda

Završetak prijelaznog razdoblja

Nakon uspješne certifikacije svojeg pogona u Münsteru (inače najvećeg tvrtkinog proizvodnog pogona u svijetu) u studenom 2011, Armacell je u srpnju 2012. godine dovršio postupak dobivanja oznake CE za elastomerske i polietilenske izolacijske materijale u svim svojim europskim pogonima.

Inače, trgovci mogu prodavati izolacijski materijal koji nema oznaku CE i koji je kupljen prije 1. kolovoza 2012. još jednu godinu. To se, naravno, odnosi i na instalaciju proizvoda. To je dogovoreno na Radnoj skupini 16. Tehničkog odbora Europskog odbora za normizaciju CEN/TC 88. Tehnički glasnik o ‘oznaci CE za materijale za toplinsku izolaciju i popis čestih pitanja za oznake CE te odgovori mogu se pronaći u ‘'Tehničkim podacima' na internetskoj stranici Armacella.

Armacell i europska normizacija

Tvrtka Armacell i njezin prethodnik, tvrtka Armstrong Insulation Products imali su značajnu ulogu u europskoj normizaciji te su bili jedna od stranaka koja je vodila taj proces još od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uz to, kao proizvođač proizvoda Armaflex, prve fleksibilne izolacije cijevi od elastomerske pjene (FEF), tvrtka je osnovala posve novu granu industrije još sredinom pedesetih! Armacell je stoga vrlo posvećen oblikovanju procesa europskog usklađivanja u tom području industrije na odgovoran način.

Inače, Armacell je proizvođač pjena i vodeći svjetski proizvođač tehničkih izolacijskih materijala. U financijskoj godini 2011. tvrtka je imala bruto godišnji promet od oko 448 milijuna eura, a zapošljava oko 2500 djelatnika u 19 tvornica u 13 zemalja svijeta, dok je sjedište u Münsteru u Njemačkoj. Osim Armaflexa, vodeće marke u području fleksibilne tehničke izolacije, tvrtka proizvodi termoplastične izolacijske materijale, uključujući sustave, proizvode za zaštitu od požara i kontrolu buke, posebne pjene za niz industrijskih primjena te jezgre pjene koje se koriste kao kompozitni materijali.
Više informacija o tvrtki može se pronaći na stranicama www.armacell.com.