U domu se želimo osjećati sigurno. Zato odvajamo puno vremena kako bismo ga uredili baš kako želimo. Pomno biramo i usklađujemo boje, tražimo savršenu kuhinju, rasvjetu i dekoracije jer želimo da sve bude 'tip-top' i točno onako kako smo zamislili.
Baš kao što tražimo idealnu sofu i fotelju u kojoj u trenucima opuštanja možemo u miru čitati omiljenu knjigu, tako bismo trebali birati i sustav grijanja. Što znači da treba biti u skladu s našim suvremenim potrebama i načinom života. 

I zato, recite zbogom radijatorima koji nam oduzimaju dragocjeni prostor i kvare dojam uređenja. Vrijeme je da ugradite podno grijanje koje će pružiti više mogućnosti da se prepustite svojim idejama. Podno grijanje je nevidljivo i ne utječe na dizajn interijera. Uz to, riječ je o estetskom i udobnom načinu grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivijem i ekonomičnijem od radijatorskog. Dakako, odabir ovisi o individualnim potrebama i mogućnostima.


Prednosti podnog grijanja

No, važno je sagledati sve aspekte, a sustav podnog grijanja donosi uštedu, brzo zagrijava prostor, jednostavno se održava, ima tih način rada i estetski se uklapa u svaki pa i najmanji prostor, a pogodan je za gotovo sve strukture podova. Stoga ne čudi da je podno grijanje postalo sve češći sustav grijanja u većini novoizgrađenih kuća i stanova, ali i u prostorima koji se renoviraju. 

Uz to, ne smijemo zanemariti ni prednosti koje takav sustav ima na naše zdravlje. Naime, podno grijanje ne diže prašinu i ne isušuje zrak, što je posebice bitno za osobe koje pate od alergija, a i koža postaje finija!

Za razliku od pojedinačnih radijatora, podno grijanje osigurava ravnomjernu raspodjelu topline u cijeloj prostoriji i možete biti sigurni u to da, bez obzira na to gdje stojite ili sjedite, neće biti hladnih ili previše toplih zona, već će nastati ugodna klima u cijeloj prostoriji.
Ako ste još u nedoumici jer ste čuli da se podno grijanje ne može kombinirati s parketom ili da uzrokuje oticanje nogu, u nastavku donosimo odgovore na sva ta pitanja.

tece
 

Mit 1: podno grijanje je puno skuplje od radijatorskog

Točno je da je cijena instalacije podnog grijanja za 30% viša od one za klasične radijatore, no podno grijanje je investicija koja se dugoročno isplati. Budući da je sustav energetski učinkovitiji i da zahtijeva manje održavanja, korisnici će otkriti da su njihovi računi mnogo manji, a ukupni troškovi sustava mnogo niži nego kod klasičnih radijatora.


Mit 2: kuća s podnim grijanjem nikad se ne zagrije

Iako je istina da podno grijanje ne proizvodi toliko topline kao klasični radijator, ono stvara dovoljno topline za stvaranje ugodnog okruženja. Sustav radi prema načelu ravnomjerne raspodjele topline po cijeloj podnoj površini, tako da temperatura zraka u prostoriji  može dosegnuti i 25 °C. Vlasnici čak mogu namjestiti termostat za nekoliko stupnjeva i biti sigurni da ne gube toplinu.

tece

Mit 3: podno grijanje je instalirano samo u pod

Može biti iznenađujuće, no u stvarnosti podno grijanje možete ugraditi iza poda. Možete ga također ugraditi u zidove ili stropove kako bi se prostorije brže zagrijale. Ukupno gledajući, podno grijanje ne zahtijeva dodatni prostor pa ga možete savršeno integrirati u bilo koji moderni interijer.


Mit 4: podno grijanje uzrokuje oticanje nogu

U ranim danima podnog grijanja, temperatura poda je mogla porasti na više od 35 °C, a u tom slučaju vaša stopala otiču. Današnji sustavi sprječavaju takve situacije, osobito ako je kuća dobro izolirana. Zapravo, kombiniranje podnog grijanja s dizalicom topline omogućuje sustavu hlađenje, što je plus u vrućim ljetnim mjesecima.


Mit 5: podno grijanje nije zdravo

Podno grijanje sprječava cirkulaciju čestica prašine koje mogu izazvati alergije ili bolesti. Vlasnici kuća također mogu iskoristiti razne prednosti podnog grijanja kao što su viša razina vlažnosti i zdravija okolica bez grinja i plijesni, što je osobito korisno za ljude koji imaju alergije ili probleme s disanjem.


Mit 6: ne možete kombinirati podno grijanje i parket

Ako imate stabilnu vrstu drva koja je otporna na vlagu i višeslojnu izvedbu, slobodno krenite u ugradnju! Ako se ide na parket kao završnu oblogu, idealno je upravljanje pomoću termostata s osjetnikom poda.

Primjena takvih sustava je moguća u svim vrstama objekata: stanovima, kućama, uredima, proizvodnim halama, radionicama, nogometnim igralištima, sportskim dvoranama itd.