Kako je izvijestio američki portal 'Renewableenerggyworld.com', specijaliziran za obnovljive izvore energije, rješenja za pohranu električne energije u posljednje su vrijeme udarna vijest u svim medijima. Uz to, takva rješenja sve više postaju svakodnevica, odnosno nešto što će u bliskoj budućnosti biti ugrađeno u svakom domu.

Dobar primjer za to je poznati restoran 'Trojane', smješten u malome istoimenom mjestu u susjednoj Sloveniji, otprilike na pola puta između Ljubljane i Celja, koji je nadaleko poznat po svojim krafnama. Već neko vrijeme, kao što je to u Sloveniji postalo uobičajeno kada je riječ o ugostiteljskim i turističkim objektima i seoskim gospodarstvima (ali ne samo u njima!), na krovu restorana nalazi se sunčana elektrana. Snaga elektrane iznosi 49 kW, no tu nije kraj iznenađenjima kada se radi o obnovljivim izvorima. Tu je i mikrokogeneracijsko postrojenje električne snage 30 kW koje omogućava opskrbu restorana toplinskom i električnom energijom, ali i punionica električnih vozila. Kako bi sve to moglo sigurno i pouzdano raditi te uravnotežavati vlastite potrebe za električnom energijom s uvjetima u javnoj elektroenergetskoj mreži, ugrađena su i dva vanadijska redoks-akumulatora ESP4 proizvođača Imergy.

Ugradnju i primjenu takvog sustava za pohranu energije sufinancirao je lokalni operator elektrodistribucijskog sustava, tvrtka Elektro Ljubljana, a dobivena je potpora i od Poslovno-potpornog centra Kranj (BSC), regionalne razvojne agencije Gorenjske. Naime, cilj je bio pokazati kako redoks-akumulatori mogu riješiti probleme kao što su integracija sustava za iskorištavanje obnovljivih izvora u javnu elektroenergetsku mrežu, smanjenje vršne potrošnje električne energije, osiguravanje pričuvnog napajanja i punjenje električnih vozila. Istodobno će se zahvaljujući primjeni takvog sustava za pohranu energije omogućiti mnogo brži povrat ulaganja u odnosu na uobičajena rješenja.

Spomenuti 'eksperiment' u Trojanama je dio programa European AlpStore, u kojem sudjeluje sedam zemalja s ciljem razvoja dugoročne energetske strategije za zemlje alpskog područja. U skladu s time, Elektro Ljubljana će u sljedeće dvije godine pratiti rad cijelog sustava, odnosno sklopa koji čine sunčana elektrana, mikrokogeneracijsko postrojenje, punionica električnih vozila i akumulatori kako bi se utvrdilo kako takvi sustavi za pohranu energije koji se temelje na vanadijskim redoks-akumulatorima mogu riješti problem intermitirajuće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Inače, na stotine takvih vanadijskih redoks- akumulatora proizvođača Imergy do sada je uspješno primijenjeno u nizu zemalja, a posebice u zemljama u razvoju kao što su, primjerice, Indija, Kenija, Nigerija i Južna Afrika. Uz to, nedavno je započelo i nekoliko projekata njihove primjene u SAD-u, pri čemu je jedan od njih dio šireg projekta ispitivanja pametnih mikromreža, a provodi se u jednoj od baza Mornarice SAD-a u Kalifornije, dok druga tri obuhvaćaju njihovu ugradnju u stambenoj, poslovnoj i javnoj zgradi (riječ je o zgradi tehničkog veleučilišta na Havajima) koje će 100% svojih energetskih potreba pokrivati iz obnovljivih izvora. Pri tome je riječ o rješenju koje se smatra iznimno prikladnim u slučajevima kada je električna energija iz mreže nedostupna, skupa ili nepouzdana i gdje sunčane elektrane ili neko drugo postrojenje na obnovljive izvore predstavljaju ključni, ako već ne i jedini izvor električne energije.

Istodobno, radi se o akumulatorima koji se mogu puniti i prazniti nebrojeno mnogo puta pri čemu dolazi do zanemarivog smanjenja radnih značajki. Uz to, takvi su akumulatori modularni i mogu se koristiti 'odmah iza brojila' i u kućanstvima i kod poslovnih korisnika i u javnim zgradama, a operatorima distribucijskih sustava mogu poslužiti kao odlično rješenje u slučajevima vršne potrošnje pa bi uobičajene vršne elektrane (i sva s njima povezana infrastruktura) uskoro mogle postati nepotrebne.