LG je predstavio rješenje s promjenjivim protokom radne tvari (VRF) pod nazivom Multi V 5 koje svojom suvremenom funkcionalnošću optimira energetsku učinkovitost za maksimalnu praktičnost korisnika. Multi V 5 je opremljen inovativnom značajkom Dual Sensing Control koja nadgleda razinu temperature i vlažnosti za postizanje učinkovitijeg grijanja i hlađenja. Uz LG-ev inverterski kompresor i velik učin vanjskih jedinica, Multi V predstavlja jedinstveno i učinkovito rješenje za klimatizaciju prostora.

Dual Sensing Control

Jedna od najimpresivnijih značajki LG-evog sustava Multi V 5 je Dual Sensing Control, što tom naprednom uređaju omogućava procjenjivanje klimatskih uvjeta do najsitnijih detalja u stvarnom vremenu. Za razliku od uobičajenih klima-uređaja koji prate isključivo temperaturu u prostoriji, Multi V 5 ima mogućnost praćenja temperature, ali i vlažnosti u unutarnjim i vanjskim prostorima. Te informacije pomažu uređaju Multi V 5 u postizanju optimalne energetske učinkovitosti i udobnosti boravka u prostoru.
Sustav Smart Load Control omogućava kontrolu temperature radne tvari u vanjskoj jedinici, što povećava energetsku učinkovitost za 15 - 31%, ovisno o razini vlažnosti. Standardni VRF sustavi značajno variraju količinu radne tvari kako bi održali postavljenu temperaturu u prostoriji, što ih čini vrlo neučinkovitima. Dual Sensing Control ima i funkciju Comfort Cooling koja održava rad oko željene temperature za maksimalnu udobnost korisnika.

Ultimativni inverterski kompresor

Ultimativni inverterski kompresor sustava LG Multi V 5 pruža učinkovitost, pouzdanost i trajnost bez premca. Za razliku od operativnog raspona 15 - 150 Hz kod njegovog prethodnika, on sada radi na 10 - 165 Hz. Taj prošireni raspon povećava učinkovitost djelomičnog opterećenja i poboljšava sposobnost sustava Multi V 5 za brzo postizanje željene temperature. Multi V 5 ima i poboljšani sustav ležaja s polietereterketoskim (PEEK) slojevima. Riječ je o naprednom materijalu koji se uobičajeno koristi u motorima zrakoplova, a omogućava sustavu Multi V 5 funkcioniranje bez ulja u produljenim razdobljima. Osim toga, značajka sustava Smart Oil Management kod uređaja Multi V 5 koristi senzore za provjeravanje stanja ulja kompresora u stvarnom vremenu, čime se smanjuju ciklusi povrata ulja.

Veći učin vanjskih jedinica

Zahvaljujući inovativnom, biomimetičkom ventilatoru, četverostranom izmjenjivaču topline i poboljšanim radnim značajkama kompresora, učinkovitost i rashladni učin sustava Multi V 5 su unaprijeđeni pa jedna vanjska jedinica može ostvariti 26 HP. Koristeći istraživanja Odjela za strojarstvo i aeronautiku Nacionalnog sveučilišta u Seulu, LG-evi inženjeri su pri konstruiranju ventilatora bili inspirirani oblikom peraja grbavog kita. Uz to, taj napredni biomimetički ventilator značajno pospješuje protok zraka.
Iako je biomimetička tehnika u povojima, lopatice ventilatora s izbočinama nalik onima na perajama grbavog kita pokazuju veću učinkovitost i manji gubitak brzine vrtnje od identičnih lopatica bez neravnina. Također, zavojita konstrukcija, inspirirana školjkama preusmjerava protok zraka što smanjuje buku te povećava stabilnost i učinkovitost. Tako je protok zraka kod uređaja Multi V 5 povećan za 10%, dok u isto vrijeme smanjuje potrošnju energije za 20% u odnosu na ostale modele.

Ocean Black Fin - zaštita od korozije

Morski povjetarac često može sa sobom donijeti mnogo više od osvježenja. Na primjer, sol koja dolazi s morskom izmaglicom u obalnim područjima može biti štetna za sustave grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije. Zahvaljujući LG-evim tehničkim rješenjima Ocean Black Fin i Dual Protection (obostrani premaz u dva sloja), uređaj Multi V 5 je zaštićen od korozivnih tvari kao što su sol, pijesak i drugi elementi koje donose jaki morski vjetrovi ili industrijsko onečišćenje. Ocean Black Fin, odnosno crni premaz izmjenjivača topline od poboljšane epoksidne smole pruža snažnu zaštitu od raznih korozivnih vanjskih tvari i nadopunjen je hidrofilnom folijom koja sprječava gomilanje vode na izmjenjivaču topline kako bi se smanjilo nakupljanje vlage. To produljuje trajnost i vijek trajanja proizvoda i snižava troškove održavanja, odnosno dovodi do njegovog pouzdanog i dugotrajnog rada.

Kontinuirano grijanje i ušteda na energiji

Uz to, jedinica koristi rješenja za podijeljeno i odgođeno odleđivanje. Ta tehnička rješenja koriste ulazne podatke preko senzora vlage Dual Sensing Control, poboljšavajući učinkovitost načina rada kontinuiranog grijanja povećanjem toplinskog učina za grijanje i udobnosti u unutarnjem prostoru. Kontinuiranim grijanjem se smanjuje nepotrebna potrošnja energije i osigurava konzistentno grijanje u usporedbi s uobičajenim VRF sustavima u kojima se energija gubi zaustavljanjem i ponovnim pokretanjem grijanja, kako bi se uklonila unutarnja kondenzacija. To jedinici pomaže postići povećanje učinkovitosti za 11% dnevno kod grijanja i smanjenje potrošnje energije za 7%.
LG-ev novi sustav Multi V 5 dostupan je i u Hrvatskoj.

Galerija slika