Brojni objekti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini opremljeni su sustavima renomiranog turskog proizvođača Normist. Sastoje se od visokotlačne pumpe za vodu, sapnica pomoću kojih se voda raspršuje i posebnih visokotlačnih cijevi (fleksibilnih ili krutih), kroz koje se voda pod tlakom dovodi do sapnica. S obzirom da Normist već niz godina proizvodi i dijelove aviona za američku i tursku vojsku, tako se i sustavi hlađenja rade iznimno precizno i kvalitetno. To je posebno važno kod sapnica, koje moraju biti što manje veličine, s vrlo malom tolerancijom otvora. Za hlađenje terasa i otvorenih prostora koriste se sapnice promjera otvora 0,2 ili 0,15 mm, čime se dobivaju raspršene čestice vode veličine manje od 6 μm, odnosno 5 μm. Tako se postiže puni učinak hlađenja, jer je površina čestica veća od volumena vode pa se njezino ishlapljivanje, a samim time i hlađenje zraka, znatno ubrzavaju. Važan dio sustava su i cijevi koje su atestirane na dvostruko veći tlak vode od onog u sustavu, na čak 140 bar! Uz savitljive cijevi od 9,6 mm, Normist proizvodi i cijevi od 5 mm koje, osim minimalne uočljivosti, omogućuju njegovo postavljanje i na najdelikatnijim mjestima kao što su suncobrani koji se nesmetano mogu zatvarati i otvarati. Profesionalne visokotlačne pumpe opremljene su vremenskim programatorom za isprekidani ili kontinuirani rad sustava, prema želji korisnika, zaštitom od nestanka vode i automatskom drenažom. Investicija u sustav Normist je iznimno isplativa, a sam sustav zahtijeva minimalno održavanje, posebice uz opciju ugrađenog omekšivača vode.
Od brojnih primjena sustava Normist, najvidljivija je hlađenje terasa ugostiteljskih objekata i hotela, čime se značajno povećava njihova atraktivnost i profitabilnost i u vrijeme najvećih vrućina.

Slastičarnica 'Bobis' u Splitu

Sustav sa sapnicama se može postaviti po rubu tendi i nadstrešnica, ispod njih ili ispod suncobrana, ovisno o vrsti tendi ili suncobrana, dimenzijama i nekim drugim čimbenicima. Od tako postavljenih sustava valja izdvojiti slastičarnicu 'Bobis', smještenu u samom centru splitskih događanja, na Rivi. Linije sa sapnicama su postavljene po vanjskom i unutarnjem rubu tende, osiguravajući učinkovito hlađenje i vizualno povećavajući atraktivnost ove velike, odlično pozicionirane terase.

Kavana 'Johann Franck' u Zagrebu

Pored opisanog sustava, moguće je adijabatski hladiti terase postavljanjem profesionalnih ventilatora sa sapnicama. Primjer tako opremljenog objekta je novouređena kavana 'Johann Franck' koja se nalazi u samom centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića. Kako i priliči kultnoj kavani koja se proteže na dva kata, sređenoj u zanimljivom stilu i s bogatim interijerom, terasa na glavnom zagrebačkom trgu je velika i uređena sukladno stilu kavane.
U dogovoru s investitorom, koji je iznimno zadovoljan s nekoliko već opremljenih terasa objekata u svojem vlasništvu, postavljeno je pet ventilatora na pet nosivih stupova tende. Svaki ventilator ima promjer 60 cm i mogućnost automatskog zakretanja pod kutem 90 °, dok se na prednjoj strani nalazi prsten ('ring') sa šest sapnica. Svi ventilatori su spojeni na visokotlačnu pumpu koja se nalazi u vanjskom, drvenom šanku, gdje je smješten i omekšivač vode.
Kod nižih ljetnih temperatura zraka ventilatori mogu raditi bez uključene pumpe, odnosno bez vodene magle koja hladi zrak. No, s obzirom na ovogodišnje ljetne temperature, ventilatori su radili, raspršujući maglu po terasi, čak i do 2 h ujutro, na zadovoljstvo gostiju koji su konstatno punili terasu 'Johanna Francka'.

Klub i kafić 'Supercaffe' u Zagrebu

Nedaleko od 'Johanna Francka' nalazi se 'Supercaffe', popularan zagrebački klub i kafić s velikom terasom u Preobraženskoj ulici. Postavljena su tri ventilatora sa sapnicama, dok je visokotlačna pumpa s omekšivačem vode smještena u samom objektu. Iduće godine sustav će se proširiti dodatnim ventilatorom za hlađenje naknadno proširenog dijela terase.
Učinci hlađenja i zadovoljstvo gostiju vidljivi su iz činjenice da je vrlo često tijekom ljetnih mjeseci sustav radio i do sitnih noćnih sati, ponekad i do 3 h ujutro.

Rješenje za mnoge slučajeve

Prikazani su samo neki od mnogih primjera kako dobro postavljen sustav adijabatskog hlađenja zraka, uz primjenu profesionalne i kvalitetne opreme, postaje iznimno isplativa investicija, u što su se uvjerili i u lancima kafića 'Vivas caffe' i 'Leggiero' te u brojim drugim kafićima, restoranima i hotelima.
Uz to, sustav Normist se vrlo učinkovito može koristiti i za prethlađenje uređaja za klimatizaciju, rashladnika, hlađenje staklenika i farmi, ovlaživanje vinarija, zatvorenih prostora i hala, ovlaživanje voća i povrća, suzbijanje prašine i mirisa i dr.

Galerija slika