Kuće postaju sve više hermetički zatvorene, a time i lakše za zagrijavanje. Međutim, ta povećana nepropusnost znači da je još važnije osigurati kvalitetnu ventilaciju kako bi se spriječilo da zrak u domu postane ustajao i vlažan. Ventilacija će ukloniti vlagu iz svakodnevnog života najučinkovitije, kada je dom ispravno zagrijavan jer topli zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka. Provjetravanje spavaće sobe tijekom noći također je važno zbog održavanja kvalitete zraka i smanjenja pretjerane vlage u zraku i rizika od stvaranja plijesni.
Sustavi ventilacije Lunos kontinuirano dovode filtrirani svježi vanjski zrak u dom i mogu osigurati odgovarajuću izmjenu zraka u prostorijama bez obzira na vremenske uvjete i bez potrebe za otvaranjem prozora i vrata, što znači velike energetske uštede.


Neka od Lunosovih rješenja za ugodnu i zdravu klimu u svakom domu

Sustavi ventilacije s rekuperacijom Lunos e2 i Lunos eGo omogućavaju naizmjenično odvođenje istrošenog i dovođenje svježeg vanjskog zraka u prostorije. Djeluju prema poznatom načelu regenerativne izmjene topline, koju je tvrtka Lunos poboljšala gotovo do savršenstva. Spremnik topline Acuvent nalazi se na sredini struje zraka, koju stvara ekonomični motor s aksijalnim ventilatorom. Zahvaljujući izmjeni smjera strujanja zraka, što je ciljano uzrokovano djelovanjem ventilatora, keramička jezgra se puni toplinskom energijom iz zraka koji izlazi iz prostorije i predaje je zraku koji se u nju dovodi. Taj proces je toliko učinkovit, da se pri prozračivanju gubi manje od 10% energije za grijanje. Za uravnoteženo odvođenje i dovođenje zraka treba ugraditi dvije jedinice, odnosno parni broj rekuperacijskih uređaja e2. No, isto tako je važan i učinkoviti filtar. Alergičari mogu duboko udahnuti jer cvjetni prah, nečistoće i prašina ne mogu ući u životne prostore. Filtri su trajni i jednostavni za čišćenje. S izračunatom potrošnjom 0,09 W h/m3 energetska učinkovitost sustava ventilacije Lunos e2 je nenadmašna i stoga aktivno doprinosi zaštiti okoliša i uštedama koje se osjete u novčaniku.
Prednosti njihove ugradnje su sljedeće:

  • smanjenje potrošnje energije
  • uklanjanje viškova vlage
  • tihi rad
  • zaštita od buke
  • zaštita od propuha
  • antialergijski filtar
  • jednostavna instalacija.

Sustav ventilacije Lunos e2 pogodan je za novogradnje i za sanacije postojećih zgrada. U novogradnjama se može predvidjeti zidno kućište za kasnije umetanje sustava e2 u zid ili se kasnije, odnosno pri sanaciji on ugrađuje probijanjem zida u promjeru 162 mm, što se izvodi posebnom bušilicom. Pri tome zid mora imati minimalnu debljinu 30 cm (uključujući izolaciju). Uređaj se niskonaponskim kabelom (12 V) izravno povezuje s upravljačkom jedinicom.
Sustavi ventilacije s rekuperacijom topline Lunos učinkovitiji su nego ikad prije. Naime, električna snaga s obzirom na protok zraka iznosi:

  • 1,4 W pri protoku 17 m3/h
  • 2,8 W pri protoku 32 m3/h
  • 3,3 W pri protoku 38 m3/h.

To znači potrošnju (izraženu snagom) od 0,09 W h/m3 pri povratu topline od 90,6%!
Lunos je mnogo više od uobičajenog prozračivanja. Sustavi ventilacije Lunos ostvaruju odgovarajuće, ugodno i čisto, higijensko prozračivanje svih životnih prostora i osiguravaju suhe zidove bez plijesni. Osim toga nude i značajne uštede kod grijanja, razmjerno mala ulaganja i niske pogonske troškove, a tu su i kvaliteta i sigurnost koje jamči samo ime Lunos.