Oventropov regulacijski ventil Cocon QTZ je kombinacija ventila s automatskom regulacijom protoka i regulacijskog ventila za instalaciju u zatvorenim sustavima grijanja i hlađenja, a može se korisiti i za regulaciju temperature u prostoriji uz pomoć elektrotermčkog pogona i sobnog termostata. Nazivna vrijednost regulatora protoka pri tome se može namjestiti uz pomoć lako namjestivog ručnog kola.
Regulacijski ventil može biti opremljen pogonom, regulatorom temperature ili ručnom regulacijskom glavom (navojni priključak M 30 × 1,5). Ventil se koristi za dinamičko hidrauličko uravnotežavanje i regulaciju temperature uređaja ili dijelova sustava rashladnih stropova, ventilokonvektora, centralnog grijanja i sustava površinskog grijanja i hlađenja. Izrađen je od mjedi otpornog na izdvajanje cinka (DZR), dok su brtve izrađene od umjetnog kaučuka (EPDM) ili teflona (PTFE).Maksimalni radni tlak ventila Cocon QTZ je do 25 bar

Tipovi, prednosti i primjena

Pojavljuje se u nekoliko tipova
• u rasponu nazivnog promjera: DN 10 - 32
• s točkama za mjerenje protoka (mjernih blendi) i bez njih.
U osnovne prednosti ubrajaju se: 
• konstantni, veliki autoritet ventila (a = 1)
• neovisnost o padu tlaka u sustavu
• smanjene dimenzije
• objedinjeno nekoliko funkcija
• mogućnost dinamičkog hidrauličkog uravnotežavanja namještanjem tražene vrijednosti protoka
• nepotrebno namještanje ugrađenih ventila pri preinakama ili proširenju instalacije
• područje protoka: 30 - 4800 l/h
• maksimalni radni tlak: 25 bar
• maksimalni diferencijalni tlak: 6 bar
• veliki volumni protoci
• mogućnost punjenja i pražnjenja
• radni medij: voda i smjesa vode i etilenglikola ili propilenglikola do maksimalno 50%
• tlak zatvaranja (pogon): 90 - 150 N.
Osnovna namjena ventila je regulacija protoka ventilokonvektora, podnih konvektora, rashladnih stropova, sustava površinskih grijanja i hlađenja itd.Mjerna skala na ručnom kolu ventila Cocon QTZ u l/h

Osnovne značajke

Nekoliko je osnovnih radnih značajki ventila Cocon QTZ.
Čak i s postavljenim pogonom ventila, odabrana nazivna vrijednost može se postaviti i regulirati pomoću lako dostupnog ručnog kola. 
Postavljena nazivna vrijednost može biti očitana čak i kada je postavljen pogon ventila, što je vrlo važno za kontrolu i spremanje vrijednosti protoka. Pri tome je nazivno namještanje zaštićeno od neovlaštenog namještanja pomoću ručnog kola, koje se uključuje automatski, a namještanje se može dodatno osigurati umetanjem zaštitnog prstena.
Nazivne vrijednosti ispisane su na dvije zakošene površine ručnog kola, što osigurava odličnu vidljivost vrijednosti pri svakom načinu postavljanja.
Zaštitni prsten može biti olovno zabrtvljen kako bi se namještene vrijednosti zaštitile od neovlaštenog pristupa.
Namještanje crpke može biti optimirano pomoću mjernog uređaja za mjerenje protoka (npr. OV-DMC 2) koji je povezan s mjernim blendama na ventilu. Zbog toga se snižava visina dobave crpke, dokle god regulacijski ventil Cocon QTZ radi unutar kontrolnog područja.
Regulacijski ventil Cocon QTZ ima linearnu karakteristiku, što je prednost kada se koriste pogoni ventila (elektrotermički ili elektromotorni), koji također imaju klipove s linearnom karakteristikom. Uz to, ventil može biti instaliran i u kombinaciji s regulatorom temperature.Ventil za automatsko hidrauličko uravnoteženje Cocon QTZ, za PN 25

Ventil Cocon QTZ u kombinaciji s elektrotermičkim pogonom Aktor T2P

Vrhunski dizajn

Ventil za automatsko hidrauličko uravnotežavanje Cocon QTZ dobitnik je nagrade za dizajn 'Red Dot Award: Product Design' u kategoriji 'Heating and Cooling Technology' za 2018. godinu. U konkurenciji 59 zemalja ventil je osvojio nagradu odlukom međunarodnog žirija, koji je vrednovao inovaciju, funkcionalnost, trajnost i dizajn. ’Red Dot Award: Product Design' je jedna od najprestižnijih i najpozntijih svjetskih nagrada za ‘vrhunski dizajn i inovativnost i njome se nagrađuju najbolji proizvodi.


Nagrada za dizajn 'Red Dot Award 2018'