Šesteroputni kuglasti ventil "Optibal W6"

Šesteroputni kuglasti ventil s rotacijskim pogonom "Aktor R ST L" koristi se u sustavima grijanja i hlađenja, kod rashladnih stropova ili ventilokonvektora. U usporedbi sa standardnim instalacijama, šesteroputni kuglasti ventil ima male ugradbene dimenzije i omogućuje ugradnju koja štedi na prostoru, a moguće su i različite napredne mogućnosti primjene.

Grijanje i hlađenje prostora kombinira se u sve više zgrada. U tim zgradama ugrađuje se četverocijevni sustav za regulaciju temperature zraka u prostoriji, koji omogućuje prebacivanje između grijanja i hlađenja. U klasičnim četverocijevnim sustavima potrebni su mnogi pojedinačni upravljački elementi za prebacivanje između grijanja i hlađenja i za kontrolu temperature zraka u prostoriji.

Šesteroputni kuglasti ventil za upravljanje radom sustava grijanja i hlađenja "Optibal W6" poznatog njemačkog proizvođača Oventrop opremljen je upravo rotacijskim pogonom "Aktor R ST L" i priključuje se na centralni sustav upravljanja zgradom (CNUS). Tako je tom kombinacijom moguće zamijeniti čak četiri regulacijska ventila s pogonom u četverocijevnom sustavu. 
Šesteroputni kuglasti ventil izrađen je od mjedi otporne na dezinfekciju, a ručno hidrauličko uravnotežavanje može se provesti namještajući različite vrijednost kvs. Ventil "Optibal W6" omogućuje ograničenje protoka i ima karakterističnu liniju linearnog otvaranja.
U kombinaciji s automatskim termostatskim ventilima "AQ" ili tlačno neovisnim regulacijskim ventilima "Cocon QTZ", kombinacija šesteroputnog kuglastog ventila i pogona "Optibal W6" omogućuje automatsko hidrauličko uravnoteženje. U slučaju većih protoka, umjesto automatskih termostatskih ventila "AQ" mogu se koristiti tlačno neovisni regulacijski ventili "Cocon QTZ".


"Optibal W6" s pogonom "Aktor R ST L", ventil "Optibal W6" i pogon "Aktor R ST L"

Šesteroputni kuglasti ventil Oventrop "Optibal W6" osvojio je nagradu 'German Design Award 2019' u kategoriji 'Posebno priznanje'.

Ima nekoliko osnovnih prednosti:

  • jednostavno prebacivanje s grijanja na hlađenje i obratno
  • mogućnost automatskog hidrauličkog uravnotežavanja u kombinaciji s automatskim termostaskim ventilom serije "AQ" ili tlačno neovisnim regulacijskim ventilom "Cocon QTZ"
  • rotacijski pogon "Aktor R ST L" koji omogugućuje integraciju u CNUS-ove
  • fleksibilnost vezana za namještenje različitih vrijednosti kvs
  • male ugradbene dimenzije.

Četverocijevni sustav s ventilom "Optibal W6" i tlačno neovisnim regulacijskim ventilom "Cocon QTZ"

Stanica za pripremu PTV-a "Regumaq X-45"

Nova Oventropova stanica za pripremu potrošne tople vode prema protočnom načelu "Regumaq X-45" osvojila je uglednu nagradu za dizajn 'Design Plus powered by ISH' za 'Izvanredne značajke proizvoda' na ovogodišnjem sajmu ISH u Frankfurtu na Majni, vodećem svjetskom sajmu vode, grijanja i klimatizacije. Stanica "Regumaq X-45" impresionirala je stručni žiri međunarodnog natjecanja za izlagače na sajmu ISH zahvaljujući inovativnim radnim značajkama i kvaliteti dizajna pa se ubraja u 'proizvode koji skladno kombiniraju estetiku i funkcionalnost'.

Stanica "Regumaq X-45" s izmjenjivačem topline koristi se za higijensku pripremu PTV-a prema protočnom načelu. Potrošna topla voda zagrijava se samo onda kada je potrebna, tj. 'just in time'. Zbog tog razloga nije potrebna pričuva, odnosno akumulacija pitke vode u spremniku.
Stanica je povezana s međuspremnicima koji se mogu zagrijavati raznim izvorima topline: Sunčevom energijom, kotlovima na kruta goriva ili na loživo ulje ili plinskim kotlovima. Ovisno o temperaturi i volumnom protoku na strani pitke vode (sekundarni krug), cirkulacijska crpka na strani međuspremnika (primarni krug) je brzinski regulirana. Pločasti izmjenjivač topline može se ispirati pomoću slavina za punjenje i pražnjenje koje su ugrađene u primarni i sekundarni krug. Zahvaljujući turbulentnom strujanju, postiže se dobar učinak čišćenja, čime se sprječava kontaminacija. Uz to, krug pitke vode zaštićen je sigurnosnim ventilom od 10 bar.
Zahvaljujući širokom rasponu radnih značajki, stanca "Regumaq X-45" je prikladna za opskrbu višestambenih zgrada, bolnica i hotela i zagrijava vodu 'u pravo vrijeme'. Također ima ekran osjetljiv na dodir ('touch screen') s brojnim funkcijama kojima se može upravljati intuitivno.


Stanica za pripremu PTV-a "Regumaq X-45"

Tako je prvog dana ovogodišnjeg sajma ISH Njemačko vijeće za dizajn uručilo Oventropu nagradu 'Design Plus' na svečanoj dodjeli nagrada. 'Design Plus powered by ISH' je međunarodno natjecanje za izlagače na ISH-u koje za sajam provodi upravo Njemačko vijeće za dizajn i jedno je od vodećih dizajnerskih natjecanja na svijetu.


Pojednostavljena hidraulička shema sustava