Poznata njemačka tvrtka Rittal želi što je prije moguće ugraditi i pustiti u pogon mobilnu komunikacijsku mrežu prema standardu 5G u stvarnom okruženju proizvodnog pogona u svojoj tvornici u gradiću Haigeru u Saveznoj pokrajini Hessen. Nova bežična tehnika trebala bi značajno ubrzati i pojednostaviti prijenos podataka, primjerice u vizualnoj usporedbi količina s pohranjenim podacima za narudžbe i postupnoj provedbi analitike za preventivno održavanje.

Snažna 5G mobilna komunikacijska tehnika omogućava nam još više iskoristiti potencijal i prednosti digitalizacije naših proizvodnih procesa. Želimo to postaviti na još višu razinu kako bi povećali fleksibilnost i učinkovitost naših proizvodnih procesa,“ ističe Carsten Röttchen, direktor Međunarodne proizvodnje u Rittalu.

Pomoću novog mobilnog komunikacijskog standarda 5G podaci se mogu obrađivati na brzini od 10 Gb/s, što je 100 puta brže od trenutačnog standarda LTE. Zato se i 5G smatra tehnikom budućnosti, pto znači da će se proizvodni procesi u industriji moći još bolje umrežavati i nadzirati, dok će se u cijelosti moći iskoristiti potencijali industrije 4.0. “Očekujemo da će velika širina pojasa, kratka vremena kašnjenja, sposobnost rada u stvarnom vremenu, povećana raspoloživost i visoka razina pouzdanosti osigurati pojednostavljenja proizvodnih procesa u našoj tvornici jer ćemo moći primijeniti tehniku 5G u zadacima koji su kritični za proizvodnju i bitni za nadzor već nakon prvih ispitnih ciklusa," pojašnjava gosp. Röttchen.


Podatkovni centar 'na rubu' i 'u oblaku' u pogonu

U budućnosti će biti moguće prikupljati podatke koji se stvaraju i koje zahtijevaju osjetnici, dijelovi, strojevi ili roboti i to brže nego ikada u podatkovnom centru 'na rubu' ili 'u oblaku i potom ćemo se oni moći analizirati i proračunavati pomoću umjetne inteligencije (AI). Svi potrebni zahtjevi koji se postavljaju na informatičku i telekomunikacijsku (IT) opremu već su zadovoljeni u novoj tvornici u Haigeru. Primjerice, ONCITE je već u pogonu. To je visokoraspoloživi podatkovni centar 'na rubu' i 'u oblaku' temeljen na AI-ju koji je namijenjen za brzu obradu i analizu industrijskih podataka u stvarnom vremenu. To jedinstveno rješenje nedavno je osvojilo nagradu za prvaka inovacije ('Innovation Champions Award') već je predstavljeno na tržištu. “Ponudit ćemo našu 5G tehniku drugim korisnicima kao dio proizvoda ONCITE čim uspješno završimo ispitivanja u Haigeru," najavio je Dr. Ritz, direktor tvrtke German Edge Cloud (članice skupine Friedhelm Loh, kojoj pripada i Rittal).

"Spremni smo za lansiranje. Možemo poduzeti sljedeći korak čim proizvođači opreme za 5G tehniku budu na raspolaganju imali odgovarajuće uređaje. Očekujemo da će ugradnja opreme za prve ispitne cikluse biti gotova do kraja 2020. godine," naglašava Andreas Huck, direktor kontrolinga, računovodstva, ljudskih resursa i IT-a u Rittalu.


Visokoautomatizirani proizvodni procesi u Haigeru

U novoj Rittalovoj tvornici u Haigeru više od 100 visokotehnoloških strojeva i dijelova sustava rade na proizvodnji oko 9000 kompaktnih i malih kućišta ormarića serije AX i KX dnevno na tlocrtnoj površini 24 000 m2. Tvornica je visokoautomatizirana i godišnje obrađuje oko 35 000 t čelika. 

Upravljački sustavi visoke razine već danas omogućavaju povezivanje strojeva i sustava za rukovanje kako bi se stvorila komunikacijska mrežu prema standardima industrije 4.0. U tvornici je već sada u pogonu 20 autonomnih prijenosnih sustava, a pakiranje, označavanje ili isporuka u distribuciju također su automatizirani. Pomoću sustava temeljenih na znanju koji mogu neprestano učiti u budućnosti će biti moguće skratiti vremena zastoja, dok će se održavanje moći planirati, a prekidi u sofisticiranom proizvodnom procesu svesti na najmanju mjeru. 

Digitalizirano ispunjavanje narudžbi osigurat će dostupnost standardnog programa i sve dodatne opreme u Globalnom distribucijskom centru: od kupca do kupca, preko krajnjih podataka, konfiguracije i inženjeringa kod korisnika pa sve do isporuke i usluga.

Više o toj i drugim novostima iz Rittala bit će riječi 6. i 7. svibnja ove godine, na već drugoj po redu Konferenciji o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu Hrvatska 4.0


Privatna mobilna komunikacijska mreža prema standardu 5G će u novoj tvornici u Haigeru biti ugrađena do kraja godine