Naime, Brodarski institut je kao podizvođač projekta izgradnje spomenutih hidroelektrana za kanadskog investitora, tvrtku Reservoir Capital u “Okruglom bazenu” izradio i ispitao fizikalne modele budućih elektrana. Reservoir Capital u Srbiji investira u području energetike u izgradnju te dvije hidroelektrane koje se nalaze na rijeci Lim u blizini granice s Crnom Gorom, dok je kao glavni projektant u projektu uključena srpska tvrtka Energoprojekt Hidroinženjering. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 140 milijuna eura za obje elektrane, dok godišnja prozvodnja za obje elektrane iznosi 230 GW h električne energije.


Ilustracija 1 - Impresivan prostor “Okruglog bazena” u kojem su napravljeni fizikalni modeli budućih HE Brodarevo 1 i 2

HE Brodarevo 1 ukupne je snage 26 MW, a HE Brodarevo 2 ima snagu 32,4 MW. Izrada fizikalnih modela hidroelektrana počela je početkom 2011. i trajala je svega 2,5 mjeseca, a ispitivanja su završila sredinom godine.U sklopu razrade glavnog projekta, provedena su modelska ispitivanja s ciljem provjere projektnih parametara i optimiranja čvora zahvata. Voditelj projekta izgradnje fizikalnih modela hidroelektrana, Boris BUĆAN, dipl. ing., pojasnio je kako je krajnji rezultat ispitivanja modela u konačnici bila višemilijunska ušteda u samoj realizaciji izgradnje.


Ilustracija 2 - Detalj ispitivanja u Brodarskom institutu

Trenutačno je projekt u fazi daljnje razrade glavnog projekta, a početkom sljedeće godine se očekuju i prvi radovi na terenu. Kako je istaknuo gosp. Bućan, cijeli projekt rađen je u ozračju iznimno dobre suradnje, kako s kanadskim investitorom i njihovom podružnicom u Beogradu, tvrtkom REV, tako i s projektantom, Energoprojekt Hidroinženjeringom.
Posebna pažnja buduće izgradnje hidroelektrana posvećena je zaštiti okoliša pa su se u tom pogledu radila mnoga dodatna ispitivanja i analize kako izgradnja ne bi ugrozila okoliš.