Kao što je već tradicija, organizator sajmova Energetika i Terotech-Vzdrževanje, tvrtka Celjski sajem već je prvoga dana održavanja podijelila sajemska priznanja. Prijavljene proizvode i usluge izlagača ocjenjivala su dva stručna povjerenstva, koja su dodijelila zlatno, srebrno i brončano priznanje za svaki sajam zasebno. Zlatna sajamska priznanja su dobile tvrtke Termo-Tehnika Kronoterm na 17. sajmu Energetika i SKF Slovenija na 16. sajmu Terotech-Vzdrževanje. Priznanja su zajedno dodijelili slovenski ministar za infrastrukturu i prostor gosp. Samo OMERZEL i izvršna direktorica Celjskog sajma, gđa. Breda OBREZ PRESKAR, koji su zajedno s celjskim gradonačelnikom, gosp. Bojanom ŠROTOM održali i prigodne govore na otvorenju sajma.
"Tržište je ono koje će odrediti cjelokupnu energetsku infrastrukturu i proizvodnjo električne energije", smatra ministar Omerzel, koji se pri tome nije želio opredijeliti za pojedine projekte na području energetike u susjednoj Sloveniji. Uostalom, mjesec dana nakon što je predstavljen Energetski koncept Slovenije računa se na to da će se gospodarstvo, odnosno energetsko gospodarstvo u njemu prepoznati i da će Vladi biti teško suprostaviti argumentima iz koncepta. Stoga je slovenski ministar zadužen za energetiku uvjeren da se u energetici treba odreći parcijalnih želja i učiniti korak dalje od zastarjelog Nacionalnog energetskog programa za barem 10 godina.
Na predstavljanju spomenutoga Energetskog koncepta Slovenije na Celjskom sajmu je ministar Omerzel odgovarao i na pitanja vlasnika malih sunčanih elektrana koji su zbog ulaganja u takva postrojenja ostali bez mirovina (očito, iako je Slovenija po primjeni Sunčeve energije daleko ispred Hrvatske, neki problemi su slični). Stoga je ministar najavio da će se zauzeti kako bi se ti problemi riješili i uklonile birokratske neusklađenosti zbog kojih umirovljenici koji su desetljećima za to uplaćivali doprinose za mirovinu sada ostaju bez njih (naime, prema slovenskim propisima, prihod od prodaje električne energije iz sunčanih elektrana smatra se zaradom pa umirovljenici koji su vlasnici takvih elektrana gube pravo na mirovinu).
Energetski koncept Slovenije na osnovi gospodarskog, ekološkog i društvenog razvoja Slovenije te preuzetih međunarodnih obveza određuje ciljeve za pouzdanu, održivu i konkurentnu opskrbu energijom u narednih 40 godina. Dokument će ključno utjecati na područje energetike u Sloveniji. Ipak, kako je ranije spomenuto, nadležni ministar, ali i glavni ravnatelj Uprave za energetiku, gosp. Danijel LEVIČAR, nisu željeli raspravljati o pojednih projektima na području energetike jer smatraju da sve to treba imati šire značenja. U svakom slučaju, kao tri glavna cilja Energetskog koncepta ističu se zamjena uvoznih izvora domaćima (jer Slovenija za uvoz izvora energije, ponajviše naftne i plina, izdvaja i do 2 milijarde eura godišnje), zatim ekološki ciljevi s kojima se povezuju zahtjevi za smanjivanje emisije stakleničkih plonova za 80% do 2050. godine te, konačno, pametna infrastruktura.
"Važno pitanje se odnosi na obnovljive izvore i što će Slovenija učiniti s hidroenergijom. Činjenica je da američko gospodarstvo ima za 30% pa i više jeftinije energente od europskog", naglašava ministar Omerzel. Istodobno, Slovenija 1/3 električne energije dobiva iz NE Krško, 1/3 potječe iz termoelektrana, a preostala 1/3 iz hidroenergije. "Domaće znanje se mora iskoristiti i upotrijebiti na europskom tržištu. Slovenski potencijal je u vodama i tu je Slovenija br. 1 u Europi. Velik izazov je i pohrana energija pa bi razne crpne hidroelektrane trebale biti slovenska budućnost", dodaje slovenski ministar koji je uvjeren da Slovenija i dalje treba energiju iz bloka 6 TE Šoštanj. Konačno, kako naglašava gosp. Levičar, pametna infrastruktura omogućit će uravnotežavanje potrošnje, a slovenske tvrtke u tom području imaju prilično stručno znanje.
Predsjednik Saveza ekoloških pokreta Slovenije, gosp. Karel LIPIČNIK nadležnog je ministra upozorio na mišljenja nevladinih udruga o tome da se drugi blok NE Krško ne može graditi bez suglasnosti stanovništva. Uz to, naglasio je da odlagalište za trajni nuklearni otpad postaje nužnost i da treba riješiti poteškoće u vezi s gradnjom dalekovoda koji ne smiju štetiti zdravlju stanovnika. Na poteškoće na području sunčanih elektrana upozorio je gosp. Stane PAVLIČ, vlasnik jedne takve male elektrane. On je, naime, jedan od njih koji su zbog Izmjena Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju ostali bez mirovine zbog toga što su vlasnici sunčane elektrane, unatoč tome što je tijekom godina redovito uplaćivao doprinose za mirovinsko osiguranje. U vezi s time, ravnatelj Uprave za energetiku pojasnio da je prvobitni cilj bio donijeti odredbu kojom bi se takve besmislice onemogućile, no tome se suprostavilo Ministarstvo rada, pri čemu nije ponudilo nikakvo drugo rješenje. Stoga je ministar Omerzel obećao da će se za rješavanje tog problema zauzeti kod Ministarstva rada.

Galerija slika