Dizalice topline sve više postaju rješenje izvora topline sustava grijanja i kod nas. Više je razloga za to, a na prvom je mjestu svakako stalan porast cijena fosilnih goriva, no ne treba zanemariti ni ekološku svijest, koja unatoč svemu i kod nas sve više dolazi do izražaja.
Dobar primjer takvog rješenja je i obiteljska kuća u ulici Manterovčak u zagrebačkom naselju Gornje Vrapče. Riječ je o objektu ukupne korisne površine oko 270 m2, u kojemu se do nedavno kao glavni izvor topline koristio kotao na loživo ulje. Osim što su troškovi takvog grijanja iz godine u godinu bili sve viši, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je spremnik loživog ulja koristio velik dio prostora u podrumu kuće (koji je, eto, danas prenamijenjen u spremište raznih kućnih potrepština).

Cijela priča je započela prije nekoliko godina kada je investitor, vlasnik kuće, gosp. Zoran URH započeo s opsežnim radovima osuvremenjavanja sustava grijanja i poboljšavanja njezinih građevinskofizikalnih značajki. Tada su izvedeni i radovi na bušenju tla iugradnji pet podzemnih toplinskih sondi tena poboljšanju ovojnice zgrade, pri čemu je postavljena dodatna toplinska izolacija, a istodobno je u nekim dijelovima kuće ugrađeno i površinsko grijanje.
Dakako, nakon što su zahvaljujući novoj izolaciji značajno smanjeni toplinski gubici, uslijedila je zamjena dotadašnjeg, rastrošnog i neekološkog, izvora topline. U skladu s time, izvedena je rekonstrukcija postojeće kotlovnice, odnosno zamjena postojećeg kotla na loživo ulje dizalicom topline tlo - voda sa svom pripadajućom opremom. Pri tome su na novougrađenu dizalicu topline spojene dvije od pet izvedenih sondi, dok ćepreostale tri poslužiti za dizalicu topline u sustavu grijanja susjedne kuće.


'Srce' cijelog sustava: novougrađena dizalica topline...

... no da bi sve radilo sigurno i pouzdano, tu je plinski kondenzacijski kotao kao pričuvno rješenje

Ugrađena oprema

Glavni izvor topline u sustavu grijanja kuće sada je dizalica topline tlo - voda Vaillant geoTHERM VWS 141/3. Riječ je o dizalici topline koja je namijenjena za rad s podzemnim toplinskim kolektorima ili podzemnim toplinskim sondama kroz koje struji rasolina i preuzima toplinu iz tla, odnosno predaje mu toplinu (ovisno o načinu rada) jer ima mogućnost pasivnog hlađenja (uz primjenu dodatne opreme). Opremljena je visokoučinkovitim spiralnim ('scroll') kompresorom i ima iznimno nisku razinu buke pri radu (oko 50 dB (A)). Uz to, ima i ugrađeni električni grijač za dogrijavanje ogrjevnog medija u polaznom vodu kruga grijanja.Kao radna tvar u rashladnom krugu koristi se R 407C.Ulazna temperatura rasoline može se kretati u rasponu od -10 do 20 °C, dok temperatura polaznog voda iznosi 25 - 62 °C. Toplinski učin pri uvjetima B0/W35 iznosi oko 10 kW.
Kao pričuvni izvor topline služi, također Vaillantov, zidni plinski kondenzacijski kotao ecoTEC plus VU koji se odlikuje visokim stupnjem iskoristivosti (oko 108%), niskom emisijom štetnih tvari i niskom razinom buke pri radu, dok toplinski učin iznosi oko 30 kW.

Ipak, osim iznimno pregledno i jasno izvedenih instalacija, u kotlovnici odmah upada u oči je golemi višenamjenski međuspremnik tople vode allSTOR exclusive volumena 1505 l s prigrađenom podstanicom za pripremu potrošne tople vode aguaFLOW exclusive VPM. Dakako, ugrađena je i najsuvremenija regulacijska oprema, a cijeli je sustav već pripremljen za buduće priključivanje solarnog toplinskog sustava.

Uz to, kako bi cijeli novougrađeni sustav grijanja radio besprijekorno, ugrađen je i sustav filtriranja napojne vode. Time se iz vodovodne vode, prije nego što se uvodi u sustav grijanja, uklanja i najmanji trag kamenca i drugih nečistoća koje bi mogle uzrokovati probleme u radu pojedinih elemenata sustava.
Radove na ugradnji dizalice topline, kotla, spremnika i sve pripadajuće opreme kotlovnice izveli su stručnjaci obrta 'Instalater' iz Zagreba, dugogodišnjeg Vaillantovog partnera na izvođenju i servisiranju sustava grijanja raznih namjena. Uz to, cijeli sustav bi uskoro trebao biti upotpunjen postavljenjem solarnih kolektora na krovu kuće, no to će pričekati sljedeću fazu radova koja će obuhvatiti zamjenu krova.


Golemi međuspremnik tople vode svima odmah upada u oči

Instalacije su izvedene besprijekorno

Koliko je sve to koštalo?

Ukupna ulaganja u novu kotlovnicu, sa svom opremom i radovima iznosila su oko 150 000 kuna, čemu treba dodati još toliki iznos, koliko je ranije stajala ugradnja toplinskih sondi. No, svakako bi vrijedilo spomenuti da se investitor prijavio na Javni natječaj za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava za obnovljivih izvora energije na području Grada Zagreba za 2014. godinu koji je raspisao Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Na osnovi toga, od Grada Zagreba je dobiven poticaj za ugradnju dizalice topline u iznosu 15 000 kuna.


Na kraju: provjera ispravnosti rada cijelog sustava pomoću infracrvene kamere

Ovo je nekadašnji dimnjak koji će biti prenamijenjen za dostavu rublja u predviđeni prostor praonice i sušionice