Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor kraj Zaprešića, cjelina je koju čini prekrasan barokni dvorac Lužnica, te novosagrađena zgrada s prostorijama za svakodnevni boravak posjetitelja koji pohađaju duhovne i edukativne seminare, ali i časnih sestara koje su u dio zgrade preseljene iz dvorca.


Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica...

Ta, po mnogočemu upečatljiva ustanova namijenjena javnosti, jedinstveni je vjerski centar u kontinentalnoj Hrvatskoj. Romantično ozračje očuvanog dvorca, čiji prvi spomen datira u 1761. godinu, upotpunjuje prostrani perivoj s raskošnim starim stablima i dva i pol kilometra šetnica pa čak i manje jezero, dajući toj cjelini iscjeljujuću atmosferu mira.

Bajkoviti dvorac od sličnih dvoraca u privatnom vlasništvu izdvaja stav koji su vlasnice, časne sestre iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, zauzele prema okolišu. Njihova misija i životno opredjeljenje svoje utjelovljenje dobiva u svakodnevici, u molitvi i životnim navikama, ali i u praktičnim pitanjima, kao što je nesvakidašnje moderan izbor grijanja prostora i dobivanja potrošne tople vode. Naime, ta velika cjelina - dvorac površine 1.890 m2 i nova zgrada od oko 2.700 m2 - griju se dizalicama topline, a potrošnu toplu vodu dobivaju solarnim toplinskim sustavom izvedenim na krovu nove zgrade, sagrađene prije 7 godina.

"Mi smo duhovni ali i edukacijski centar te svojim ponašanjem i životom želimo biti primjer kako bi se trebali ponašati prema prirodi i energiji koju nam je Bog dao", kaže sestra Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica i nekadašnja ravnatelja Centra. Vođena tom idejom, ali i praktičnom potrebom da račune za plin (koji su po zimi dosezali i 40.000 kuna mjesečno) smanji na podnošljivu mjeru, sestra Miroslava čula je za dizalice topline. Raspitujući se, takvo rješenje za grijanje prostora pronašla je u samostanu Otaca karmelićana u Buškom Blatu kod Livna, koji se također grije tako i štedi energiju. To ju je oduševilo i odlučila je pokušati s istim rješenjem za Centar u Lužnici.


Detalji impresivne unutrašnjosti dvorca

Obratila se Zagrebačkoj županiji i Energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) za pomoć. U REGEA-i su im izašli u susret za projekt vrijedan 900.000 kuna. Dio potrebnog novca sestre su namakle i prodajom zemljišta, a kada je njihov projekt u jesen 2010. prošao na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uspjele su ostvariti povrat 300.000 uloženih kuna.


Pogled na kotlovnicu u dvorcu

Nova zgrada Centra

U 2011. ugrađen je sustav dizalica topline, koji zimi služi za grijanje, a ljeti za hlađenje prostorija. Sestre su imale pomoć i u Hrvatskim vodama ali i u majci prirodi koja im je omogućila da vodu uzimaju sa samo 13 metara dubine. Dio zemljanih radova su radi uštede obavile same. Iskopani su bunari, a voda je cijevima dovedena u dvorac i novu zgradu, u prostorije kotlovnice gdje su ugrađeni predmetni suvremeni sustavi. Poteškoća je što je voda dosta bogata manganom i željezom pa će morati ojačati filtere.

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor zadovoljan je učinjenim, pa su sada troškovi znatno niži. Na krovu nove zgrade pri izgradnji montirane su 24 ploče solarnih kolektora zahvaljujući kojima dobivaju potrošnu toplu vodu, no vrhovna glavarica Družbe Miroslava Bradica željela bi na krov staviti fotonaponski sustav snage 30 kW. REGEA im je pomogla u izradi studije, imaju dovršen i izvedbeni projekt no sada pokušavaju naći donatore voljne financirati ulaganje.

U Lužnici nemaju namjeru stati, a ideja za korištenje vlastitih resursa u duhu vjere im ne manjka. Pokrenuli su proizvodnju humusa od kalifornijskih crvenih glista, a razmišljaju i o ekološkoj poljoprivredi jer Družba raspolaže s dosta zemljišta i šume.

U Centru se tijekom godine održavaju korizmeni duhovni susreti, duhovne vježbe, tečajevi, radionice i koncertna događanja renomiranih glazbenika kao što su Massimo, Zoran Predin, Matija Dedić i mezzosopranistica Dubravka Šeparović-Mušović. U planu je i otvaranje Centra prema odgovarajućim komercijalnim aktivnostima koje donose prihod za uzdržavanje Centra i druge karitativne djelatnosti Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Vrijedi napomenuti da je ta katolička vjerska ustanova otvorena za ljude sve dobi i, kako naglašavaju, drugih vjeroisposvijesti.


Pogled na kotlovnicu u novoj zgradi

Vjera, entuzijazam i upornost časnih sestara možda upravo potaknu druge da razmisle o svom životnom stilu i energetskim rješenjima u svom domu. Primjer iz Lužnice pokazuje kako tradicija i moderni život itekako mogu ići ruku pod ruku, pa i vješto se nadopunjavati i ispreplitati, te da suvremena energetska rješenja za korištenje obnovljivih izvora energije nisu samo isplativa investicija, već šalju snažnu poruku javnosti o smjeru u kojem održivi razvoj treba ići.


Vrhovna glavarica Družbe Miroslava Bradica i sestra Renata Babić, voditeljica poslova