U prekrasnom okruženju mjesta Klokočevac pored Bjelovara nalazi se Dom umirovljenika ‘Vita Nova’. Objekt je smješten na zemljištu površine 30 000 m2, na kojem su i svi dodatni sadržaji za korisnike Doma i njihove rekreativne aktivnosti. Prekrasno uređen park sa šetnicom, bočalištem, voćnjakom i vanjskim prostorom za zajednička druženja, samo su dio visokokvalitetne ponude te ustanove. Pored smještaja, korisnicima je omogućeno i korištenje zatvorenog bazena za rekreaciju i potrebnu medicinsku terapiju.
Dom ima površinu 6000 m2 i 120 soba uređenih prema najvišim standardima i kapacitetom za 200 korisnika. Građen je prema najvišim europskim standardima te svojim sustavima i načinom gradnje nudi potpunu udobnost korisnicma. To je i važan investicijski projekt koji će osigurati dodatna radna mjesta za stanovnike Bjelovara i okolice te jedina ustanova takvog tipa u Hrvatskoj s niskoenergetskim karakteristikama.
Cjelokupne potrebe za energijom za grijanje i hlađenje prostora te pripremu potrošne tople vode osigurava visokoučinkovita oprema koju je isporučila tvrtka Viessmann.


Ilustracija 1 - 'Vita Nova' u Bjelovaru je prvi niskoenergetski dom umirovljenika u Hrvatskoj...

Ugrađena oprema

Sustav grijanja objekta se sastoji od četiri dizalice topline voda - voda Vitocal 300-G s pojedinačnim učinom 50 kW, koje su spojene u kaskadu, četiri kondenzacijska plinska zidna kotla Vitodens 200-W s učinom 105 kW te tri spremnika Vitocell 100-L za pohranu PTV-a s pojedinačnim volumenom 1000 l. Pored tih uređaja, tu su još dva spremnika ogrjevne vode volumena 2200 l i dva međuspremnika solarnog kruga volumena 2200 l te jedan spremnik za hlađenje.
Za potrebe pogona dizalice topline iskopana su četiri bunara dubine 70 m. Uz to, posebno valja istaknuti 35 solarnih kolektora Vitosol 100-F koji su smješteni na krovu zgrade i koji kao dodatnu opremu imaju zaštitu koja se stavlja na njih, čime se regulira njihov rad, ovisno o smještajnim kapacitetima.
S ugrađenom Viessmannovom opremom, za objekt je osigurano ventilkonvektorsko i radijatorsko grijanje, zagrijavanje bazena te grijanje i hlađenje pomoću klima-komora za potrebe restorana i kuhinje.


Ilustracija 2 - ... što treba zahvaliti i vrhunskoj opremi za grijanje i hlađenje koju je isporučio Viessmann: dizalicama topline ...

Ilustracija 3 - ... solarnim kolektorima ...

Suvremena regulacija

Sustav je namješten na niskotemperaturni način rada do temperature 50 °C za grijanje, dogrijavanje, hlađenje i pasivno hlađenje. Svaka soba ima mogućnost samostalne regulacije temperature do određene razine, čime se korisnicima omogućava prilagođavanje temperature svojim željama i potrebama, ali i da to ujedno ne utječe bitno na potrošnju energije.
Ugrađenom Viessmannovom opremom upravlja regulacija Viessmann Vitotronic. Sustav regulacije se sastoji od jedne kaskadne regulacije Vitotronic 300-K, dvije regulacije Vitotronic 200-H za krugove grijanja, solarne regulacije Vitosolic 200 i regulacije Vitotronic 200 WO1B za dizalice topline.


Ilustracija 4 - ... kondenzacijskim kotlovima ...

Ilustracija 5 - ... i spremnicima vode