Tvrtka Aquaestil plus osnovana je 1998. godine i od tada do danas ima potpuno jasnu viziju uspješnog poslovanja. Usmjerenost prema kvaliteti, stručnost i ispunjavanje apsolutno svih standarada prozvodnje, samo su neki od osnovnih temelja kojima se tvrtka vodi u kreiranju svojeg, danas svjetski poznatog i priznatog kupaoničkog brenda. Treba istaknuti kako se sva proizvodnja odvija uz primjenu modernih procesa i programa kontrole kvalitete prema ISO 9001 : 2000, a asortiman akrilnih kada i tuškada posjeduje i prestižni certifikat TÜV.
Zahvaljujući novom proizvodnom pogonu u Generalskom Stolu proširen je proizvodni program tvrtke čiji pogoni u Dugoj Resi, Ozlju i Našicama gotovo 80% proizvoda izvoze na tržište Europske unije i SAD-a. Vrijedi istaknuti kako je tvrtka u posljednjih pet godina u pogone u Ozlju i Dugoj Resi investirala oko 20 milijuna kuna. Tvrtka je 2011. godine kupila halu od Pamučne industrije Duga Resa u Generalskom Stolu, koja je bila u izrazito lošem stanju te je bilo potrebno kompletno uređenje u koje je uloženo čak 2,5 mil. kuna. U novom pogonu radi oko 20 zaposlenika. Sveukupno, tvrtka danas ima oko 300 zaposlenih.


Novi pogon za proizvodnju kupaoničke opreme otvoren je u studenom prošle godine u Generalskom Stolu

Kada se govori o gospodarskoj krizi u Hrvatskoj, za Aquaestil plus ona kao da ne postoji. Dobra organizacija poslovanja, stručni kadar i neprestana težnja za unaprjeđenjem proizvodnje i kvalitete, zaslužni su zašto danas Aquaestil plus bilježi stalno povećanje prihoda i izvoza. Iako je tvrtka tržišno orijentirana prema izvozu, sve više nastoji svoje proizvode usmjeriti na hrvatsko, ali i tržište regije.

Novosti u proizvodnji

Aquaestilove tuškade izrađene su od 100% lijevanog sanitarnog akrila. Izrazito su ugodne na dodir te su vrlo jednostavne za čišćenje i održavanje. Protuklizna svojstva akrila i činjenica kako se patogene čestice manje zadržavaju na akrilnim tuškadama zbog visoke razine neporoznosti, doprinose zdravlju i sigurnosti.
Velika ponuda tuševa sastoji se od više modela vrlo plitkih tuškada namijenjenih ugradnji u razinu poda, koje kada se kombiniraju s Aquaestilovim staklenim paravanima visine 200 cm, čine moderni ‘walk-in shower’ koncept te klasičnih modela tuškada namijenjenih obzidavanju ili ugradnji s pripadajućom oblogom.


U Generalskom Stolu nalazi se i opsežna proizvodnja linija za izradu staklenih paravana

Kako bi se prilagodila aktualnim trendovima kupaoničkog uređenja te specifičnim situacijama koje nalaže izradu prostora za tuširanje od keramičkih pločica, tvrtka je razvila nekoliko proizvoda koja su namijenjena toj svrsi.
U novom pogonu u Generalskom Stolu odvijaju se dva posebna tipa proizvodnje. Prvi obuhvaća izradu specijalnih tuš-elemenata pod nazivom Aqua-Finish. Element se sastoji od plitke akrilne tuškade na koju je s donje strane nanesena vodonepropusna folija i blokovi izrazito komprimiranog polistirena (stiropora), dok su sve praznine ispunjene poliuretanskom pjenom. Takav element izrazito je jednostavan za ugradnju, a vodonepropusna folija koja je nanesena na tuškadu spaja se hidroizolacijskom zaštitom nanesenom u preostalom dijelu kupaoničkog prostora, čime se postiže potpuna zaštita imovine sukladno ETAG 022.
Stiropor koji dolazi u blokovima djelatnici pripremaju sami. Na posebnim strojevima blokovi se režu na potrebne dimenzije i određene oblike. Dodatna prednost Aqua-Finisha kao proizvoda je što dolazi u mnogo različitih dimenzija za gotovo sve kupaoničke konfiguracije.


i tuškabina Aquaestil

Proizvodnja se odvija u nekoliko koraka: rezanje stiropora na potrebnu debljinu i dimenziju, rezanje hidroizolacijske folije, spajanje stiropora gornje ploče i oko ruba rubnih letvica, ljepljenje stiropora i hidroizolacijske folije, lijepljenje akrilnog tuša i sklopa stiropora i hidroizolacijske folije, punjenje PUR pjenom prostora između akrilnog tuša i stiropora, rezanje gornje površine stiropora na točnu dimenziju, završno lijepljenje hidroizolacijske folije na donji dio stiropora i pakiranje proizvoda.


Rezanje stiropora

Drugi tip proizvoda, tzv. Aqua-Board, namijenjen je za slučajeve kada se prostor za tuširanje želi izvesti od keramičkih pločica, a istovremeno apsolutno osigurati prostor od eventualne štete koju može uzrokovati propuštanje vode kroz fuge ili vlage koja se nakuplja ispod pločica. Taj inovativni proizvod se također sastoji od polistirenskih elemenata na koje je nanesena hidroizolacijska folija te izvedena priprema za odvodnju.


Rezanje hidroizolacijske folije

Uporabom Aqua-Boarda značajno je olakšan posao instalaterima, s obzirom na to da je idealan nagib od 2% već izveden na elementu te preostaje samo na Aqua-Board i okolni prostor postaviti keramičke pločice.
Kada se govori o specifičnom proizvodu kao što je Aqua-Board, treba reći da je on već neko vrijeme poznat na stranim tržištima, gdje postoji nekoliko proizvođača. No, u regiji nitko osim Aquaestila ne proizvodi takvu vrstu proizvoda pa tvrtka zapravo nema konkurenciju. Kako kažu u tvrtki, za sada naše tržište takvu vrstu proizvoda još nije prepoznalo s obzirom na drugačiju praksu kupaoničkog uređenja, ali vjeruju da hoće jer su takvi proizvodi budućnost, ali i potreba zbog novih europskih građevinskih normi.
Dnevna prosječna proizvodnja Aqua-Boarda u jednoj smjeni iznosi po 120 komada, a Aqua-Finisha 20 - 30 po smjeni jer je proces proizvodnje sporiji zbog punjenja PUR pjenom koja se treba sušiti. Aquaestil plus planira daljnje povećanje proizvodnje s obzirom da će uskoro krenuti s predstavljanjem tih proizvoda na hrvatskom tržištu.


Pogled na halu u kojoj se odvija proizvodnja Aqua-Finisha i Aqua-Boarda

U Generalskom Stolu nalazi se i opsežna proizvodna linija zaizradu staklenih paravana i tuškabina. Paravani se izrađuju od kaljenog stakla debljine 6 ili 8 mm, dok se profili konfekcioniraju na potrebnu duljinu i obrađuju preciznim alatima. Zatim se silikoniraju stakla i kompletiraju se setovi spremni za završno pakiranje. Kao završna obrada slijedi čišćenje stakla, na koje se nanosi specijalni nanonanos protiv kamenca. Tek nakon toga slijedi sastavljanje, kontrola kvalitete i pakiranje.
Treba istaknuti kako se većina Aquaestilovih staklenih paravana za kade i tuškade standardno obrađuje nanopremazom protiv kamenca koji štiti stakla paravana i tuškabina od svih vrsta nečistoća, tekućina, masti ili ulja. To se postiže tako da premaz stvara vrlo tanak sloj na površini koji je potpuno nepropustan za spomenute tvari.


..iz hale..

Ulaganje u nove pogone, spremnost na otvaranje novih tržišta i inovacije u proizvodnji kupaoničkih elemenata kao što su Aqua-Finish i Aqua-Board pokazuju veliku želju, ali i spremnost tvrtke za napretkom i postizanjem što boljih rezultata. Oni se jedino mogu postići ako su zadovoljeni neki osnovni preduvijeti uspješnog poslovanja, prije svega profesionalnost, stručnost, ulaganje u kadrove i sl, koji uvjetuju rast tvrtke.

U slučaju tog uspješnog hrvatskog proizvođača kupaoničke opreme svi preduvjeti za još bolju i uspješniju budućnost već odavno su stvoreni. U konačnici, sami proizvodi govore više od riječi, što mogu potvrditi brojni Aquaestilovi kupci.


Velika sredstva uložena su u nove proizvodne strojeve.