Glavni naglasak 14. hrvatskog seminara o tlačnoj opremi koji je u Kongresnom centru 'Antunović' 25. svibnja ove godine okupio više od 200 stručnjaka koji na bilo koji način u svojem svakodnevnom radu dolaze u doticaj s opremom pod tlakom (tj. raznim spremnicima, posudama, cjevovodima) svakako je bio na novom Pravilniku o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (NN 27/2017) i Tehničkim uputama za njegovu primjenu, koje je izradila skupina stručnjaka iz Sekcije za tlačnu opremu Udruge energetičara Zagreb. Pri tome je napomenuto da i unatoč tome još mnogo toga treba učiniti da cijelo to područje bude uređeno onako kako je zamišljeno i u cijelosti usklađeno sa stanjem u drugim europskim zemljama.

Kao što je to već uobičajeno, Seminar su organizirali tvrtka ENERGETIKA MARKETING i Hrvatska stručno-znanstvena udruga za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO), dok su pokrovitelji bili Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska akreditacijska agencija, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Sekcija za tlačnu opremu Udruge energetičara Zagreb.

Treća cjelina Seminara ujedno je bila okrugli stol posvećen promjenama koji proizlaze iz novih uvjeta u području opreme pod tlakom, pri čemu je dano nekoliko prijedloga i preporuka za rješavanje otvorenih pitanja. Sudjelovali su predstavnici inspekcijskih tijela: Zdravko Skočić, dipl. ing. IWE, IWIP-C iz TPK - Zavoda, Goran Gavranić, univ. dipl. inž. str. iz tvrtke Ecoplin Zadel iz Slovenije, Tomislav Alerić, dipl. ing. iz STSI-ja i Velimir Perkušić, dipl. ing., IWE, IWI iz tvrtke TÜV Croatia te prof. dr. sc. Srećko Švaić, dipl. ing. i prof. dr. sc. Ivanka Boras, dipl. ing. s FSB-a i Mirta Pokršćanski Landeka, dipl. ing. iz MINGO-a. U zanimljivoj diskusiji sudjelovao je velik broj sudionika Seminara, a između ostaloga je istaknuto da pregledi i ispitivanja opreme, kakvi god bili i koji se god postupci primjenjivali, ne smiju biti sami sebi svrha, već njihov glavni cilj treba biti sigurnost i pouzdanost njezine primjene, a time i zaštita ljudi, imovine i okoliša.

Dio atmosfere s okruglog stola i s cijelog Seminara najbolje se može vidjeti na filmu.