Po struci elektromehaničar, gosp. Goran GOGIĆ iz Zagreba dugogodišnji je zaljubljenik u električna vozila, a ideju za prvu preradu klasičnog u automobil na električni pogon rodila se još prije pet godina. Unatoč mnogim odgovaranjima od idejnog plana, prerade vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem u električno vozilo, projekt je uspješno ostvaren. Dobra ideja popraćena dobrim planom svih aktivnosti i dobrom konačnom izvedbom rezultirali su time da se gosp. Gogić danas vozi u jedinstvenom Audiju A6 EV.
No, prerada automobila Audi A6 nije prvi i jedini takav projekt, već su mu prethodile slične Renaulta 5 i Opela. Svi ti automobili uspješno su prerađeni i ispunjavaju sve sve uvjete za tehnički pregled vozila i imaju sve potrebne ateste. No, prerada Renaulta trajala je 1,5 godinu, na preradi Opela se radilo šest mjeseci, dok je za radove na Audiju A6 trebalo svega dva mjeseca i to samo rada preko vikenda. Konačno, ‘novi’ električni Audi je registriran u lipnju 2015. godine.
Kako ističe gosp. Gogić, financiranje projekta nije najvažnija stavka, već je mnogo zahtjevnija nabava dijelova. “Kvalitetne dijelove je jako teško nabaviti u Hrvatskoj. Gotovo većinu svih dijelova za vozila nabavljao sam iz inozemstva. Važno je usporediti cijene, ali naravno i kvalitetu proizvoda”, pojašnjava on.

U Audi A6 iz 1996. godine ugrađene su LiFePo4 baterije kapaciteta 11,3 kW h, čija cijena iznosi oko 22 000 kuna. Riječ je o vrlo kvalitetnim baterijama koje bez punjenja izdrže 60 - 100 km, ovisno o relaciji vožnje, vremenskim uvjetima i sl, a ukupni vijek trajanja iznosi do 10 godina. Iako nije riječ o velikom dometu kilometara koji automobil može prijeći bez punjenja, važno je napomenuti kako se radi o projektu koji je isključivo proračunat za vlasnikove potrebe koje u prosjeku dnevno ne prelaze više od 30 - 50 km. Kako je istaknuo gosp. Gogić, nije uopće problem povećati domet i nekoliko puta više dodavanjem baterija, ali za to za sada nije nužno jer automobil zadovoljava sve dnevne potrebe. Spominjući probleme koji su se pojavljivali tijekom prerade, gosp. Gogić ističe kako nekih većih poteškoća i nije bilo, osim čekanja na dijelove i njihovog nenadanog poskupljenja pri preuzimanju. “No, to su sve stvari s kojima se morate nositi i riješiti u hodu”, kaže on. Da je i ta prerada uspješno realizirana, jasno se vidi po tome što Audi A6 EV u praksi funkcionira odlično, a ono što na prvi trenutak oduševljava je tih rad, gotovo bešuman.

Što je sve napravljeno?

Ukupna cijena prerade Audija A6 iznosila je oko 6000 eura, s time da je cijelo ‘srce’ automobila prebačeno iz prerade Opela. U Audi je naknadno ugrađen zaseban uređaj za grijanje Webasto čija cijena iznosi oko 12 000 kuna, no ugrađen je rabljeni uređaj u kojem je ugrađen novi upravljački modul pa je njegova cijena iznosila svega 1600 kuna. Isto tako, tim je uređajem znatno smanjena potrošnja baterija. Naime, čak 30% snage baterija troši se na grijanje vozila!
Masa vozila prije prerade iznosila je 1380 kg, dok je pripremljen za preradu iznosio 1091 kg. Pri tome je iz automobila je izvađen motor 2.8 V6 s agregatima mase 165,60 kg (bez zamašnjaka, spojke i pokretača), hladnjaci s ventilatorima (12,50 kg), zadnji lonac i pokretač (22,40 kg), ostatak ispušnog lonca (11,00 kg), spremnik za gorivo (18,25 kg), zaštitni limovi i vodilice (7 kg), kućište filtra i razni plastični dijelovi (8,75 kg), antifriz (7 kg), rezervni kotač, dizalica i akumulator (ukupno 36 kg).

Ugrađeni dijelovi električnog pogona uključuju motor proizvođača Končar (55 kg), komplet spojke i zamašnjaka (10 kg), baterije od 11,3 kW h (120 kg), punjač (6 kg), manji akumulator (10 kg),
Ako je električni automobil jedini automobil u vlasništvu, svakako je dobro uz sebe uvijek imati kabel za punjenje
električni servouređaj (5 kg), konstrukcija za bateriju (12 kg), kontroler, kontaktor i kabeli (8 kg), adapter, spojna ploča i nosač (7 kg).
Govoreći o svojem ekološkom Audiju, gosp. Gogić napominje kako je posve zadovoljan preradom i ‘novim’ automobilom u cjelini. Iako je riječ o starijem godištu vozila, sve uloženo se itekako isplatilo. No, kako je punjenje baterija ključna stavka kada je riječ o električnim vozilima, gosp. Gogić na ograđenom parkiralištu svoje stambene zgrade izveo električni priključak za punjenje svojeg auta. “Ako se vozite po Zagrebu, s punjenjem nemate nikakvog problema. Danas već ima puno punionica po gradu, tako da vožnja električnim vozila ne predstavlja problem. No, na probleme nailazite ako krenete izvan grada ili prema moru”, pojašnjava on i dodaje kako se, zapravo, dobrom organizacijom putovanja svi problemi s punjenjem baterija mogu uspješno riješiti.

Vožnja do Krka

U ljeto 2015. godine gosp. Gogić se sa svojim novim električnim automobilom uputio na Krk. Prvo punjenje bilo je u Karlovcu, na punionici u sklopu radionice Tehničke škole, a sljedeće, ujedno i posljednje do Krka, u Lokvama. Tek je drugi dan na Krku uslijedilo treće punjenje, što je zaista dobar rezultat. Iako se, kako je pojasnio gosp. Gogić, drugo punjenje čak moglo i izbjeći jer je potrošnja bila izrazito mala zbog ceste koja je imala stalan pad.
Prema izračunima, potrošnja električne energije za pogon vozila od Zagreba do Malinske bila je neznatno veća nego za standardnu gradsku vožnju po Zagrebu. Izuzme li se potrošeno vrijeme za punjenje, vožnja do mora s električnim automobilom bila je neusporedivo jeftinija od one, npr. s benzinskim motorom.
Ako se promatra vožnja do mora, npr. do Krka, kao što je spomenuto, dobro je imati strpljenja za vrijeme koje je potrebno za punjenje baterija. No, unatoč zbog toga nešto duljem putu, električni auto pokazao se posve spremnim i adekvatnim za putovanje. Prijedlog za sve investitore ipak je da se razmotre lokacije za punionice i izvan Zagreba, konkretno na relacijama prema Rijeci i Dalmaciji.
S obzirom na to da električni automobili sve više dobivaju na popularnosti, za pretpostaviti je kako će se povećati i broj turista koji će upravo takvim automobilima dolaziti u Hrvatsku. Imajući to u vidu, poželjan je i veći broj punionica za električna vozila, pogotovo na dionicama za koje se zna da su popularni turistički pravci.

Audi A6 EV kao isplativ projekt

I na kraju, kada se sve zbroji, od uloženog vremena, truda i financija, može se zaključiti kako je prerada klasičnog u električno vozilo bilo svakako dobro iskustvo. Isto tako, radilo se o odluci koja se višestruko isplatila. Audi A6 EV zasigurno će proći još mnogo kilometara i svojem vlasniku donijeti poveće uštede, barem kada se radi o benzinu.

No, u Hrvatskoj još nema registriranih radionica za preradu klasičnih vozila u električne pa je time ‘privatna radionica’ gosp. Gogića za svaku pohvalu. Tim više jer su svi prerađeni automobili bez ikakvih problema prošli tehnički pregled.
Uz sve to, važna je i ekološka komponenta. Voziti se u ‘čistom’ automobilu, a ako je još vaših ruku djelo, osjećaj je više nego dobar!