Optimalna rješenja u današnjem poslovanju, a posebice kada je riječ o projektiranju i izvođenju termotehničkih instalacija i sustava automatizacije u zgradama, obveza su svih, od arhitekata i projektanata, preko izvođača i nadzora, do naravno, investitora. Na to je upozorio mr. sc. Željko Božić, dipl. ing., direktor tvrtke Alfa Therm koja upravo obilježava tri desetljeća uspješnog rada na zahtjevnim tržištima. Isto tako, gosp. Božić ispričao je mnogo toga zanimljivoga o prošlosti i sadašnjosti tvrtke.

Za početak, možete li ukratko predstaviti Alfa Therm?

Osnovani smo 1987. godine kao tvrtka koja se bavi klimatizacijom, grijanjem i ventilacijom. Osnivač i vlasnik, gosp. Davor Krezić je imao jasnu viziju i postavio čvrste temelje za kontinuirani rast i razvoj. Poznata je činjenica kako je 30-ak godina postojanja kritično vrijeme u razvoju jedne (obiteljske) tvrtke. Nakon svih turbulencija tijekom tih godina, onaj tko doživi tih magičnih 30 godina vjerojatno znači kako je uspio profesionalizirati tvrtku i uvesti je u razdoblje poslovanja prema europskim normama. S druge strane, klijenti koji rade s takvim tvrtkama dobivaju sigurnost koja puno znači u poslovanju. A, tko ne želi biti sigurniji?
U godini obilježavanja 30. obljetnice postojanja i dalje rastemo po svim parametrima poslovanja. Osluškivanjem kretanja na tržištu i prateći razvoj novih tehnologija i potreba klijenata konstantno smo radili na unaprjeđenju i širenju naših usluga i edukaciji kadrova pa smo danas prerasli u regionalni centar za termoenergetska rješenja s više od 150 zaposlenih, od čega više od 30 inženjera. Tako danas možemo našim klijentima ponuditi niz usluga iz područja grijanja, klimatizacije, ventilacije, tehničkih plinova, precizne klimatizacije, automatske regulacije i centralnih nadzornih sustava te ostalih djelatnosti vezanih za te instalacije. Sve ove godine nismo zaboravili od koga živimo pa su sve naše usluge kreirane na način da ispune zahtjeve klijenata, prvenstveno vodeći računa o kvaliteti.

Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete pri ostvarenju projekata?

Problemi na sustavima često nastaju kao posljedica nekoordiniranosti sudionika u samom procesu: od projektanata, preko izvođača, nadzora, automatičara i isporučitelja opreme, do samih investitora. Drugim riječima, kada nastanu problemi, nitko ne preuzima odgovornost za njih ili se guraju pod tepih. Zbog puno sudionika u procesu vrlo je zgodno prebaciti krivicu na drugoga. Isto tako, izvođači, najčešće pritisnuti nerealnim rokovima, nemaju vremena za provođenje završnih ispitivanja i toplih, odnosno hladnih proba, a posebno za balansiranje sustava. Provjera ispravnosti rada automatske regulacije i svih njenih elemenata u polju je od krucijalne važnosti za ispravan rad sustava. Ti naočigled sitni problemi, dugoročno gledajući, mogu donijeti puno štete i nepotrebnih troškova. U Alfa Thermu smo taj problem uočili na vrijeme i razvijali se u smjeru kompletiranja usluge, odnosno preuzimanja odgovornosti za kompletne instalacije grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije. Na taj način investitor zna tko je odgovoran, a zauzvrat sustav isparavno funkcionira.


Zračna luka Dubrovnik svakako je jedna od najznačajnijih referenci

Sam proces, naravno, ne završava nakon puštanja sustava u rad jer su strojarske instalacije 'žive' i zahtijevaju interakciju korisnika s njima, odnosno pravilno upravljanje i održavanje. Zbog toga nudimo optimalna rješenja: od ideje, preko projektiranja i tehničke pripreme, automatske regulacije i montaže, do servisa i održavanja na kraju. Segment projektiranja i tehnička priprema je u funkciji naših internih potreba, ali i temelj našeg 'know-howa'. Gotovo kod svih projekata koji se izvode na našim prostorima postoje neslaganja između projektne dokumentacije i onoga što treba raditi na objektu. Brzo, stručno i efikasno djelovanje tijekom izvođenja omogućava nam rješavanje raznih situacija, a investitor pri tome nema zastoja u gradnji. Kao primjer mogu navesti ekskluzivni hotel 'Sheraton' u Župi Dubrovačkoj gdje smo u suradnji s investitorom, nadzorom i projektantom doradili projektno rješenje, pojasnili tehničke i ekonomske prednosti i investitor je na koncu prihvatio i višu cijenu zbog prednosti koje dobiva. Takav pristup često nam donosi partnerski odnos s investitorima i u 90% slučajeva suradnja postaje dugoročna.
Iza nas je zaista velik broj uspješno završenih projekata različite namjene: od javnih ustanova i poslovnih zgrada, preko stambenih kompleksa, ugostiteljskih i prodajnih centara, do industrijskih i sakralnih objekata. Neki od posljednjih većih projekata poput Zračne luke Dubrovnik, Bingo City Centra u Tuzli  i Zračne luke Mostar te tehnički izuzetno zahtjevnog projekta njemačke tvornice Alloy Wheels u Jajcu, pokazatelji su širokog spektra specijaliziranih rješenja koje možemo ponuditi. Posljednjih godina usavršili smo se za izvođenje projekata na velikim hotelskim kompleksima, koji su nam izazov zbog same hotelijerske industrije i zahtjevnih klijenata. Neki od njih su 'Importanne Resort' u Dubrovniku, Kompleks 'Romana' u Makarskoj, hoteli 'Sheraton' i 'Mlini' u Župi Dubrovačkoj, Hotel 'Cavtat', a trenutačno izvodimo radove na nekoliko hotela od koji ističemo hotele u Splitu: 'Bačvice' i 'Radisson Fikus'.


No, tu su i projekti kao hotel 'Sheraton' u Župi Dubrovačkoj...

Automatizacija sustava sve je više preduvjet pametnog građenja.

Točno. Prateći sandarde u modernom zgradarstvu danas imamo više od 20 godina iskustva rada na sustavima automatske regulacije te smo mogućnosti projektirati, programirati, pustiti u rad i servisirati najkompliciranije sustave na različitim tipovima objekata. Upravljanje i regulacija sustava je ključna za dobivanje projektiranih parametara, ali je još i važnija za tijek eksploatacije. Praćenjem parametara tijekom eksploatacije dobivamo stvarne benefite investicije u automatsku regulaciju. Ako toga nema, novac potrošen na automatsku regulaciju je bačen! Kao odličan primjer pravilne uporabe automatske regulacije mogu navesti Mepas Mall u Mostaru koji sa svojih 100 000 m2 predstavlja izazov za pravilno korištenje sustava. U suradnji s investitorom dobili smo otvorene ruke da racionaliziramo potrošnju ne samo za grijanje i hlađenje, već i ukupnu potrošnju električne energije. Stalnom koordinacijom s upraviteljima na osnovi ugovora o preventivnom održavanju Malla uspijevamo optimirati troškove i uštedjeti značajna sredstva.
Želim istaknuti i projekt Zračne luke Dubrovnik koji je za nas svakako jedan od najznačajnijih koje smo radili. Projektom je bilo obuhvaćeno više vrsta instalacija za grijanje i hlađenje pa je za te potrebe ugrađeno podno grijanje i hlađenje, stropni i podni ventilokonvektori te više od 20 klima-komora za svježi zrak i ventilaciju. Kompletnom instalacijom grijanja, hlađenja i ventilacije upravlja 35 autonomnih automatskih stanica serije PXC..ED za dio klima-komora, strojarnicu, dizalice topline, ventilaciju i 215 RXC regulatora za dio ventilokonvektora čije upravljanje i nadzor omogućava računalna SCADA Desigo Insight.


... ili Mepas Mall u Mostaru

Budući da uvijek težimo novinama i poboljšanjima u svijetu automatske regulacije s naglaskom na uštedama na energije, prvi put ćemo implementirati novi sustav Siemens SCADA Desigo CC na hotelu 'Bačvice' u Splitu. To je platforma koja omogućava uvezivanje svih sustava na objektu i veliki je iskorak u svijetu automatske regulacije. Bitno je naglasiti da je tendencija ugradnje tog sustava u svim budućim projektima i da postoji mogućnost migracije starih sustava sa Desigo Insight na Desigo CC.

U projektiranju koristite najsuvremenija rješenja.

Tako je. Prateći potrebe tržišta i s ciljm širenja poslovanja, razvili smo  novu uslugu BIM projektiranja instalacija. Što znači BIM? To je inteligentni postupak projektiranja (eng. building information modeling) koji se temelji na modelima i pruža podatke potrebne za bolje planiranje, projektiranje, izgradnju i upravljanje zgradama. To su kompletni 3D, odnosno 5D modeli koji potiču suradnju i imaju zadatak smanjenja poteškoća tijekom izgradnje te štede vrijeme i novac. Visoka razina stručnosti našeg kadra je u stanju odgovoriti na najzahtjevnije upite tržišta, a iza nas je već više od 30 uspješnih projekata, većinom na području Švedske. Općenito je ideja da naš kompletan projektni ured u narednom periodu koristi platformu Revit kao osnovnu u projektiranju.

I za kraj, što biste još rekli?

Onaj tko može sagledati projekt u cjelini (hidraulički i zračni dio, automatiku, elektrotehnički dio) ima priliku dovesti složene sustave klimatizacije do visokog stupnja funkcionalnosti što je, naravno, u interesu svih, a prije svega investitora. Njihovim održavanjem dobivamo (besplatne) povratne informacije, čime taj sustav dodatno unaprjeđujemo, smanjujemo troškove eksploatacije i produljujemo vijek trajanja opreme. Ne smijemo impresionirati klijente našim tehničkim znanjem, raznim koeficijentima iskoristivosti, COP-ovima i sličnim izrazima, nego to moramo prevesti na jezik prihvatljiv svima: u potrošenu energija izraženu u novcu.


U projektiranju se koriste najsuvremenija rješenja

Isto tako, poslovanje je kao jedna utakmica. Ako stalno gledamo na semafor i rezultat, a manje na loptu, sigurno ćemo primiti gol i izgubiti! Potrebno je cijelo vrijeme gledati loptu, a rezultat će na semaforu sigurno biti dobar. Može se osjetiti u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji da netko sve gleda samo kroz prizmu novca, a zanemaruje potrebe tržišta i klijenata. A, gdje je to tako, struka sigurno nije prioritet i dolazit će do nefunkcionalnosti sustava. Naravno, potrebno je ostvariti balans, tj. fleksibilnost između potreba struke (tehničkih zahtijeva) i financijskih zahtijeva poslovanja kako bi se doživjelo ne samo 30 godina poslovanja, već 60 i puno više.