Jedna od najvećih kompresorskih stanica na europskom kopnu sigurno je Beregovaja na obali Crnog mora, snage 150 MW. To impresivno zdanje u koje ulaze i iz kojeg izlaze dvije žute plinske cijevi promjera 1,5 m stepenasto se spušta prema obali i sastavni je dio plinovoda Plavi tok. Taj plinovod, poznati i pod imenom Blue Stream, ruski plin iz plinskih polja transportira u Tursku. Duljina Plavog toka iznosi 1213 km, a maksimalni kapacitet plinovoda od 16 milijardi m3 trebao bi biti dosegnut u 2013. godini. Podmorska dionica Plavog toka smatra se najdublje postavljenim energetskim cjevovodom na svijetu jer je plinovod smješten na dubini od prosječno 2000 m.

Cijevi podmorske dionice dvostruko su deblje nego one na kopnenom dijelu. Uobičajena praksa kod transporta plina plinovodnim sustavom je gradnja kompresorskih stanica na svakih 80 do 120 km udaljenosti, no Beregovaja je vrlo jedinstvena: kompresorska stanica služi za podizanje tlaka u plinovodu u duljini od čak 396 km, sve do kompresorske stanice Corum koja se nalazi 60 km od Samsuna u Turskoj. Veliko i impresivno zdanje smješteno 250 m iznad razine Crnog mora opasano je bodljikavom žicom i osvijetljeno reflektorima, a danonoćno ga čuva nekolicina vrlo motiviranih čuvara naoružanih dugačkim pendrecima i pištoljima. Kompresorska stanica Beregovaja jedinstveno je tehničko postrojenje koje u pogonu 24 h na dan, 365 dana u godini i koristi najmodernije tehnologije, a proces je u potpunosti automatiziran. U trenutku organiziranog novinarskog posjeta KS Beregovaja vrijeme je bilo relativno toplo, temperatura u jednoznamenkastom plusu pa je potrošnja plina u Turskoj bila smanjena. Od šest kompresorskih pumpi radile su samo dvije, mirisa odoranta u zraku nije bilo, a razina buke rashladnih sustava bila je doista minimalna. Priprema plina napravljena je 60 km prije dolaska na kompresorsku stanicu koja podiže tlak u plinovodu. Iako je plin pročišćivan i prije dolaska u KS Beregovaja, procedura je standardizirana i ništa se ne prepušta slučaju pa se u sklopu kompleksa ponovo izvodi pročišćavanje plina od tekućina i nečistoća do razine 5 μm, a plinski kromatografi automatizmom prate količinu sumpora.

Prema projektu, KS Beregovaja ima šest kompresorskih pumpi i tri turbogeneratora, čime njen kapacitet u potpunosti može ispuniti ugovorne obveze o izvozu plina u Tursku. Snaga KS Beregovaja iznosi 150 MW, a tlak u plinovodu podiže se sa 100 na 250 bar. Mobilni laboratorij kontinuirano mjeri kvalitetu vode i zraka u blizini kompresorske stanice okružene mediteranskom makijom. S obzirom da je stanica smještena u ekološki osjetljivom i zaštićenom kraju, emisije koje se šalju u atmosferu moraju biti vrlo niske. U sklopu kompresorske stanice funkcionira automatizirani laboratorij za uzorkovanje plina, a to je i mjesto s kojeg se u cjevovod šalju inteligentni pigovi, naprave koje iznutra čiste cjevovod i dijagnosticiranju njegovo stanje kao što je, primjerice, debljina stijenki kako bi se na vrijeme reagiralo u slučaju korozije. Inteligentni pigovi kreću iz KS Beregovaje i putuju cijelom podmorskom dionicom prikupljajući podatke o stanju cjevovoda. S obzirom da je kompresorska stanica opasan objekt, u sklopu nje su smještene dvije požarne stanice i dva vatrogasna vozila, a iako bi se očekivalo da je pušenje sasvim zabranjeno, to ipak nije tako. Zaposlenici, očigledno u većini pušači, naguravaju se pod nadstrešnicom gdje je dozvoljeno pušenje.

Plavi tok je u vlasništvu je nizozemske kompanije Blue Stream Pipeline koja je joint-venture ruskog Gazproma i talijanskog Enija. Blue Stream Pipeline vlasnik je podmorskog dijela plinovoda, kao i kompresorske stanice Beregovaja, Gazprom posjeduje i upravlja ruskom kopnenom dionicom, a turski BOTAŞ posjeduje i upravlja turskom kopnenom dionicom. Gradnja tog plinovoda započela je 1997, a transport plina prema Turskoj započeo je u veljači 2003. godine. Zanimljivo je da je prva faza gradnje KS Beregovaja započela tek 2001, dok je stanica u pogon puštena tek 2005. godine. Prije početka njezinog rada, za kompresiju plina prije ulaska u Crno more bile su zadužene KS Krasnodarskaja i KS Stavropolskaja. U blizini KS Beregovaja trebala bi biti sagrađena KS Ruskaja, najveća kompresorska stanica na svijetu, koja bi trebala biti polazišna točka za 900 km dugu podmorsku dionicu plinovoda Južni tok, čiji početak gradnje je simbolično započeo u prosincu 2012. godine.