Hrvatsko gospodarstvo na kraju prošle godine, u predblagdansko vrijeme nije moglo dobiti bolji poklon od otvaranja nove tvornice s 50-ak novih radnih mjesta. Ako se tome još doda da je izgradnjom i puštanjem u rad novog proizvodnog pogona ujedno i obilježeno 40 godina uspješnog poslovanja na zahtjevnom tržištu opreme za ventilaciju i klimatizaciju, cijela priča postaje još ljepša. To je priča o Klimaopremi, jednom od malobrojnih domaćih proizvođača termotehničke opreme, koji je unatoč svim izazovima u proteklih 40 godina danas sa svojim proizvodima (podijeljenima u tri skupine: ventilacijska i klimatizacijska oprema, čisti prostori i programski paketi i rješenja za regulaciju) prisutan na tržištima zemalja širom svijeta. Sjedište tvrtke i glavni proizvodni pogon nalaze se u Samoboru i danas zapošljava ukupno 290 djelatnika, od čega je čak 50 visokoobrazovanih (ponajviše inženjera strojarstva i elektrotehnike), dok su prihodi u 2014. godini iznosili 130 milijuna kuna.

Nova tvornica Klimaopreme nalazi se u sklopu Industrijskog parka Nova Gradiška, neposredno uz autocestu A3 i također novu tvornicu Atlantic Grupe. Površina novog pogona iznosi 6500 m2, a na susjednoj parceli je u sljedećoj fazi projekta predviđeno njegovo proširenje. U pogonu se nalaze linije za proizvodnju panela, pravokutnih i cilindričnih kućišta te sva ostala potrebna proizvodna oprema i u njemu za sada radi 50-ak radnika. Izgrađen je u sklopu projekta 'Povećanje konkurentnosti Klimaopreme na međunarodnim tržištima ulaganjem u učinkovitu proizvodnju' čija je ukupna vrijednost iznosila oko 35 mil. kuna, od čega su 17,7 mil. kuna bila bespovratna sredstva iz operativnog programa 'Regionalna konkurentnost' koji se financira u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj. Gradnja nove tvornice započela je još u kolovozu 2014, a proizvodnja u novim prostorima započela je 1.10.2015, dok je prigodna svečanost otvorenja tvornice održana 10.12.2015. godine.
Pri tome treba napomenuti da se radi tek o prvoj od tri faze opsežnog projekta proširivanja proizvodnih kapaciteta tvornice, a vezano uz to, direktor Klimaopreme, Branko DUVNJAK, dipl. ing. napominje: "Sadašnji pogon je veličine 6500 m2, a do 2017. bi se trebali proširiti za dodatnih 6000 m2. Završetak investicije je planiran tijekom 2020. kada bi trebao biti izgrađen i naš skladišno-logistički centar.". Tada bi se broj djelatnika trebao povećati na 200, dok će se istodobno nastaviti s proizvodnjom na postojećoj lokaciji u Samoboru, na kojoj na žalost više nije moguće povećanje proizvodnih kapaciteta. Zašto je pala odluka o odabiru upravo Nove Gradiške, gosp. Duvnjak pojašnjava: "Kada smo shvatili da moramo raditi novu tvornicu i kada smo shvatili da je izvoz 90% onoga što mora biti, onda nije važno da li je tvornica 100 km od Zagreba. Naša tržišta su Europa i ona svjetska. U Novoj Gradiški smo našli vrlo povoljne uvjete, cijene, infrastrukturu i može se rezervirati veliki komad zemlje za buduća širenja. Naišli smo na maksimalnu potporu lokalne uprave. Od onoga što smo gledali, to je ponajbolja lokacija u Hrvatskoj za investiranje."

Galerija slika