Kao i svih godina do sada, Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje 'Energetska i procesna postrojenja' i Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije okupili su oko 300 stručnjaka i znanstvenika iz područja energetike i energetskog gospodarstva, plinske tehnike, obnovljivih izvora i zaštite okoliša, predstavnike visokoškolskih ustanova i instituta, stručnih udruga i državnih tijela i ustanova, ali i proizvođača energetske opreme, postrojenja i uređaja te inženjerskih, projektantskih i konzultantskih tvrtki iz Hrvatske i iz zemalja kao što su Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Njemačka i Poljska.

Taj vodeći energetski skup u Hrvatskoj (a i šire...) ove je godine održan 16. - 18. studenoga ove godine u hotelu 'Lone', a kao i do sada organizatori su bili tvrtka ENERGETIKA MARKETING i Hrvatska stručno-znanstvena udruga za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO). Glavni pokrovitelj skupa ove godine bio je HEP, dok su visoki pokrovitelji bili Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a znanstveno-stručni pokrovitelji bile su vodeće domaće visokoškolske ustanove i instituti. Uz to, ove je godine bilo čak 35 suorganizatora, tvrtki koje su na izložbenim prostorima, posterima ili pak u izlaganjima prikazale svoje proizvode, tehnička rješenja i dostignuća.

U svakom slučaju, ovogodišnji skup je pokazao da se, unatoč posvuda prisutnom suprotnom mišljenju, u hrvatskoj energetici ipak nešto događa. Najbolji dokaz za to su brojni projekti 'malih' elektrana na obnovljive izvore (vjetroelektrana, sunčanih i elektrana na biomasu, malih hidroelektrana, prve hrvatske geotermalne elektrane) ili projekti povećanja učinkovitosti i pouzdanosti postojećih energetskih postrojenja, ambiciozni projekti energetske učinkovitosti u zgradarstvu, projekti daljnjeg razvoja elektroprijenosnog i elektrodistribucijskog sustava, upravo kako bi se mogla preuzeti sve veća distribuirana proizvodnja, a tu su i zanimljivi razvojni projekti u području elektromobilnosti, solarnih vozila ili vodikove energetike koji se provode na hrvatskim visokim učilištima i institutima.

Dio atmosfere u Rovinju ove godine najbolje se može pogledati na kratkom filmu.