RWE-ova tvrtka za dobavu i trgovanje pod nazivom RWE Supply & Trading smjestila se u Essenu u Njemačkoj, a svoju glavna djelatnost obavlja kao burza energije (ili engleski Trading floor). Riječ je o jednom od vodećih europskih energetskih trgovačkih punktova. Ujedno, to je najveća europska energetska burza, jer, doznajemo, u tom poslu veličina se mjeri upravo po veličini ureda. U impresivnost burze imala se prilike uvjeriti i grupa novinara iz Hrvatske, među kojima je bila i urednica ovog portala. Može se reći da smo se našli u srcu RWE Grupe, jedne od pet vodećih proizvođača i opskrbljivača strujom i plinom u Europi. Naime, na istom mjestu prije 114 godina osnovan je RWE, iza čijeg akronima se krije Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk.

RWE-ova burza u Essenu smještena je u mega-uredu, na prostoru površine 3.850 m2 što odgovara manjem nogometnom igralištu. Ured je ispunjen stolovima na kojima se nalazi velik broj kompjuterskih ekrana pred kojima sjede trgovci i analitičari. Iako se u zraku osjeća koncentracija zaposlenih, nema nervoze, ali ni glasnih razgovora, atmosfera je smirena a oni koji ne rade pred ekranom međusobno razgovaraju i izmjenjuju mišljenja.


RWE Supply & Trading u Essenu svoju glavnu djelatnost obavlja kao burza energije

Na potpornim stupovima prostora, koji otvorenošću i količinom svjetlosti podsjeća na robnu kuću, načičkani su televizijski ekrani koji utišano emitiraju vijesti vodećih TV kuća. Valja reći da RWE ima vodeću poziciju u opskrbi električnom energijom na njemačkom tržištu, dok na europskom tržištu drži treću poziciju s ukupno 16 milijuna kupaca. Kada je riječ o tržištu plina, RWE je treći u Njemačkoj i peti u Europi s osam milijuna kupaca. Prema podacima iz prošle godine RWE je proizveo 2,6 milijarde m3 plina i 156 milijardi kWh električne energije. Za usporedbu, Hrvatska godišnje proizvede 13,3 milijardi kWh, a potroši 15,7 milijardi kWh. Grupa zapošljava više od 70 tisuća ljudi a lani je imala prihod 53,2 milijarde eura.


Veličina burze ne mjeri se po protrgovanim količinama već po veličini ureda, a ovaj u Njemačkoj je ogroman

Urednica Nina Domazet imala je priliku
posjetiti RWE-ovu burzu energije,
a fotografiranje izbliza zabranjeno je

RWE-ov Supply & Trading, čiji je ključan dio burza koju smo posjetili, zapošljava ukupno 1.500 zaposlenih iz 40 zemalja, a na trading flooru radi ukupno 310 zaposlenih, od čega otprilike 50 burzovnih trgovaca. Ta tvrtka ključna je komponenta u integriranom poslovnom modelu RWE Grupe koji podrazumijeva proizvodnju energenata (plina i nafte, lignita i peleta), proizvodnju struje iz konvencionalnih i obnovljivih izvora, elektrodistribucijske i plinske mreže te prodaju električne energije i plina. Trgovanje se može nazvati i svojevrsnim sučeljem između djelatnosti RWE Grupe i globalnog veleprodajnog tržišta energije i s energijom povezanih sirovina. Supply & Trading ima centralni ured u Essenu i podružnice u New Yorku, Londonu, Swindonu i Londonu, Den Boschu (Nizozemska), Pragu, Ženevi, Bombaju, Singapuru i Jakarti. U Essenu i britanskom Swindonu trguje se svim robama u njihovom fizičkom obliku odnosno u obliku derivata, a to se odnosi na električnu energiju, plin, ugljen, terete (najčešće tankerske), naftu, vremenske prognoze, emisijske certifikate za CO2 i čvrsta biogoriva tj. pelete i drvnu biomasu. U 2012. RWE Supply & Trading je protrgovao s 1.177 TWh električne energije, 1,1 milijarde certifikata za CO2, 376 milijarde m3 plina, 562 milijuna tona ugljena, 263 milijuna barela nafte i 2,5 milijuna tona biomase. U prosjeku, električna energija prije isporuke biva protrgovana između osam i deset puta, jer energijom se ne trguje samo na satnoj već i na dnevnim, tjednim, mjesečnim, kvartalnim i godišnjim razinama kroz future opcije, gdje se kupac i prodavatelj obvezuju robu isporučiti u određenom roku na određenu lokaciju po određenoj cijeni. Novac se zarađuje ili gubi prilikom svake transakcije, a saldo je obično poznat na kraju trgovanja.


Na trading flooru radi ukupno 310 zaposlenih, od čega otprilike 50 burzovnih trgovaca (izvor: RWE Supply & Trading)

Najvažnija djelatnost burze je optimizacija proizvodnih kapaciteta RWE Grupe, koja posjeduje elektrane snage 30 GW u Njemačkoj, 14 GW u Velikoj Britaniji i 5 GW u zemljama Beneluksa. Optimalnom proizvodnjom iz konvencionalnih elektrana, trgovanje viškovima električne energije, odnosno nadoknađivanjem manjka kapaciteta poboljšava se poboljšanje cijele RWE Grupe. Kroz burzu u Essenu fizički se povezuju RWE-ovi proizvodni kapaciteti s financijskim tržištima koja trebaju energiju, jer burza povezuje RWE-ove trgovce s drugim europskim burzama energije poput EEX-a, ICE-a, APX-a, CEGH-a, Powernexta, Nordpoola, OTE-a i drugih. Sigurnost isporuke energije postiže se kroz perzificiranu dobavu konvencionalnih goriva, razvoj tržišno isplativih izvora održive energije, efikasnu i sigurnu dobavu energije te razvoj globalnih projekata. RWE-ov trading floor zadužen je i za gospodarsku optimizaciju cijelog nereguliranog plinskog poslovanja RWE Grupe, uključujući kompletnu dobavu, transport i skladištenje te sve aktivnosti vezane s ukapljenim prirodnim plinom (UPP).


Burza je radno mjesto fizičara, matematičara i inženjera koji analitički pokušavaju dešifrirati sve kompleksnosti
energetskog tržišta (izvor: RWE Supply & Trading)

To podrazumijeva ugovore za dugoročnu dobavu plina za RWE-ove elektrane u Njemačkoj i prodaju na inozemna tržišta, optimizaciju plinskog portfelja, odgovornost za sve operacije oko UPP-a, transport prirodnog plina i optimizaciju skladišnih kapaciteta. Uz to, trguje se i svim ranije spomenutim energetski povezanim materijalima, dok se treća djelatnost RWE Supply & Tradinga tiče investicija, financijskih usluga i kompliciranih nelikvidnih transakcija.


Burzovni trgovci rade ispred šest kompjuterskih
ekrana, u zraku se osjeća koncentracija
ali nervoze nema (izvor: RWE Supply & Trading)

Na europskim burzama energije nije uobičajeno trgovanje podacima o vremenskim prognozama, no u RWE-u smatraju da su vremenski uvjeti i stanje klime ključni za predviđanje ponude i potražnje. Suvremena europska i svjetska energetika znači dnevno prepoznavanje i konkretno vrednovanje volatilnosti obnovljivih izvora energije koji postaju sve jača konstanta u energetici. Iz tog razloga u Essenu radi šestero meteorologa, a upošljavaju i analitičare kako bi predvidjeli trendove. Trading floor u Essenu je radno mjesto fizičara, matematičara i inženjera koji analitičkim pristupom pokušavaju dešifrirati sve kompleksnosti energetskog tržišta. Svaki trgovac radi ispred ukupno šest kompjuterskih ekrana, a odluke donose u sekundama. Doznajemo da trgovci rade od ponedjeljka do petka, osam i više sati dnevno, a sam posao vrlo je stresan ali i zanimljiv. Neočekivan je način na koji se unutar tvrtke vrbuju novi zaposlenici, potencijalni trgovci. Naime, dobar trgovac se ne školuje na fakultetu, već je riječ o prirodnom talentu i smislu za matematiku. Kažu nam, najbolji trgovac na esenskoj burzi školovan je tekstilni inženjer. Da bi se otkrili "nebrušeni dijamanti" 30 zainteresiranih za rad na burzi svake godine dobiva virtualni novac, čak milijun eura kojim se "igraju" kroz virtualno trgovanje. Nakon šest mjeseci tri osobe koje su se pokazale najboljim trgovcima imaju pravo postati trgovci na burzi energije.