Rittershausen u Dietzhölztalu - nitko 1961. godine nije znao da će malo mjesto u središnjem Hessenu jednog dana dati ime globalnoj tvrtki. Te je godine Rudolf Loh kupio staru tkaonicu i osnovao Rittal. Ideja je bila: ponuditi standardizirane rasklopne ormare iz standardizirane proizvodnje, odmah dostupne na skladištu, brže i bolje izrađene od pojedinačno proizvedenih ormara za upravljačke dijelove strojeva tog vremena. Dugi rokovi isporuke i nedostaci u kvaliteti postali su tada stvar prošlosti. Gospodarsko čudo poslijeratnih godina promijenilo je industrijsku proizvodnju. Strojevi su se počeli međusobno povezivati i proizvoditi u velikim serijama zbog rastuće potrošnje. Dakle, ideja Rudolfa Loha stigla je u pravo vrijeme.

Od tada do danas mnogo se toga dogodilo. Jučer, kao i danas, inovacije tvrtke čije je sjedište danas u Herbornu (također u Hessenu) oblikuju industrije širom svijeta. Rittalova rješenja danas se koriste se pri izvođenju upravljačkih i rasklopnih sustava, u informatici, telekomunikacijama, energetici, brodogradnji, u bolnicama i na nogometnim stadionima. Čak 58 podružnica širom svijeta bavi se prodajom i pružanjem usluga vezanih uz Rittalove proizvode, a u regiji u kojoj je smještena tvrtka je najveći poslodavac i nedavno je u Haigeru, nedaleko od Herborna, uložila više od 250 milijuna eura u izgradnju posve digitalno integriranog postrojenja."Ponosan sam na 60 godina uspjeha koje smo napisali zajedno sa svim našim djelatnicima," naglašava Prof. Loh, vlasnik i direktor Friedhelm Loh Gruppe

Iz sustava u oblak

Kako je do toga došlo? U skladu s razvojem industrijske automatizacije, Rittal je jednostavan rasklopni ormar pretvorio u sustav rasklopnog ormara. Proizvodi su odjednom istodobno trebali riješavati nekoliko problema korisnika, npr. imati nadzor klimatizacije i biti rješenje za distribuciju električne energije. Tako je glavna značajka tvrtke i njezine korporacijske kulture postala i ostala ideja sustavnosti i razmišljanje da promjene treba pokretati, a ne samo se odazivati na njih. Takvo sustavno rješenje danas je prevladalo, ne samo u proizvodnim industrijama, već i u IT-u, gdje se sam Rittal proglasio 'pridošlicom'. No, sve do danas su energetska učinkovitost, klimatske promjene ili sigurna distribucija električne energije područja u kojima Rittal svoje korisnike čini uspješnima i to upravo zahvaljujući inovativnim rješenjima za industrijske i IT infrastrukture svih veličina.

Usporedno s time, Rittal je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća uložio u malu tvrtku s dvoje zaposlenih i tako je nastao Eplan. Bilo je to u vrijeme kada su u tehnici rasklopnih ormara tek rijetki razmišljali o softverskim rješenjima. Tijekom sljedećih godina i desetljeća razvijen je širok raspon softvera i inženjerskih usluga i danas je ta Rittalova sestrinska tvrtka jedan od vodećih svjetskih dobavljača softvera za elektrotehniku. Zajedno, Eplan i Rittal omogućavaju optimiranje i industrijalizaciju cijelog lanca vrijednosti za korisnike nadzornih i rasklopnih sustava. Trenutačno su rješenja za automatizaciju poput strojeva za obradu upravljačkih ormara dio opsežnog programa, baš kao i sofisticirana tehnika sustava upravljačkih ormara.


Od digitalnog blizanca do 'edge' računanja

Pomoći u oblikovanju tehnoloških promjena u industriji širom svijeta i preuzeti odgovornosti za svoj dom u središnjem Hessenu - to je bio cilj Rittala kada je prije pet godina uložio u izgradnju najsuvremenijeg proizvodnog pogona za kompaktne i male rasklopne ormare prema standardima industrije 4.0. Novi pogon u Haigeru je 2020. godine pušten u rad. Stotine strojeva i radnih stanica umreženo je kako bi se digitalno upravljalo vrlo složenim procesima, od naručivanja do proizvodnje i logistike. Pri tome je tvrtka razvila inteligentna rješenja za 'edge' i 'cloud' zajedno s još jednom sestrinskom tvrtkom, 'startupom' German Edge Cloud. Ta su rješenja prilagođena potrebama industrije, smještena su u vlastitom podatkovnom centru i ispitana na vlastitim potrebama. Rittal je tako ponovno na putu prema standardizaciji, ali ovaj put na području digitalizacije. German Edge Cloud je osnivač GAIA-X, europskog konzorcija podatkovne infrastrukture i član CATENA-X, automobilske mreže za sigurnu razmjenu podataka.U Haigeru je Rittal izgradio na svijetu najsuvremeniji pogon za proizvodnju kompaktnih i malih rasklopnih ormara koji je u cijelosti digitalno integriran

U obiteljskom poslu važni su ljudi

Desetljećima su Rittalovi djelatnici oblikovali promjene, od najmlađeg pripravnika, do najiskusnijeg stručnjaka, od razrade inovacija, do integracije izbjeglica. Tvrtka je danas najveći poslodavac u središnjem Hessenu i obiteljska tvrtka sa srcem. Tako svake godine djelatnici Friedhelm Loh Gruppe koju čine Rittal i njegove sestrinske tvrtke Eplan, Cideon, Stahlo, LKH, German Edge Cloud i Loh Services doniraju velika sredstva za socijalne projekte, čija ukupna vrijednost već premašuje 5 mil. eura. Uz to, na 50. obljetnicu tvrtke današnji vlasnik, prof. Friedhelm Loh, osnovao je Zakladu Rittal koja danas podržava projekte i ustanove na području socijalne skrbi, obrazovanja i kulture.
"Ponosan sam na 60 godina uspjeha koje smo napisali zajedno sa svim našim djelatnicima," ističe prof. Loh, vlasnik i izvršni direktor Friedhelm Loh Gruppe i nastavlja: "To je ono što nas tjera na znatiželju, na usmjerenost na korisnike, na hrabrost za riskiranje i na radost zajedničkog uspjeha. Jer volimo budućnost."